Крштевка

Discussion in 'Бебе' started by soncicko, Feb 6, 2011.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Kako ne go priznava? Zosto togas koga se vencas vo crkva prvo baraat izvod od kniga na vencani t.e prvo vo maticno pa posle vo crkva. Nas crkvata ni barase prvo vo maticno da se vencame pa posle vo crkva.

2. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Више ме иритира што некои ,,правила,, се многу деградирачки за жените. Мајката го родила, крвари и не е ,,чиста,, ама затоа тате е светец, чист - солза, и нема никакви диелеми околу него. :x:x

Било свекрва, било некој друг, за секој обид за мешање си добива следување :D Ете ми иритира мешање, или коа ќе рече никој ,,ама така треба...,, ]:)]:)

Mimmi39, Coco31, LiliBoz and 7 others like this.
  3. fana

fana Форумски идол

Точно.Секој треба да го знае своето место. Свекрва и баба (мајка ми) ќе се еднакво важни во одгледување на детето и завршена приказна. Кога станува збор за активности во врска со бебето крштевка молитва роденден не дај боже лекари и слично одиме јас мм и бебе. Нека проба да застани измеѓу некој ќе си го добие. Зборувам за сите: свекрва мајка ми сестра ми, золва ми свекор ми или татко ми.
    Да споделуваат радост со мене бебе и мм е едно а да го заземаат моето место или местото на мм е сосема друга работа, ова второво не го дозволувам.

Mimmi39 and Sesil like this.
  4. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Ние прво се венчавме во црква, а после во матично. Не ни бараа ништо. А и сите што ги знам, така се венчале прво црква после матично.

fana likes this.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Е како прво црква па после матично? Прв пат слушам за ова. Овде прво во матично па во црква одат.

Coco31, TheSecret and kukla21 like this.
  6. iloveyou29

Ние прво во црква а после матично. Регистрацијата ни беше во хотелот.

forumce likes this.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Прво матично е. Чудно е кај вас прво црква. А и мислам ни бараа во црква документ дека сме регистрирани.

TheSecret and kukla21 like this.
  8. iloveyou29

Може така е правило незнам. Ама кај нас дека беше регистрацијата во хотелот и така највеќе одговараше прво црквата па после регистрацијата во хотелот и продолживме директно во хотелот. Па чудно, ништо не ни побараа во црква.

А за крштевањето мора да си во брак? Не ми текнува дали носевме извод на венчани.
    Па ако не си во брак, што ќе однесеш за крштевање? Нема ваљда некрстено да остане детето.

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Не ме сфати. Црквата ги смета за вонбрачни децата на оние родители кои не се венчани во црква. На тоа мислев кога пишав дека не го признаваат бракот.

Јас и маж ми не сме венчани, па си ги крстивме децата. Грев било да не се венчаш во црква.

@Sesil си доби следување и затоа пред да се крсти помалиот син, ништо не рече.

TheSecret, Sesil and iloveyou29 like this.
  10. forumce

forumce Форумски идол

На нас ни бараа извод од венчаните кога ја крстивме

TheSecret likes this.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Мислам треба да си регистриран.

TheSecret and iloveyou29 like this.
  12. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Кое презиме го имаш? Го задржа своето , или неговото го зеде или пак го додаде? На венчаницата од црква кој со кој се венча?! Што ти напишаа?
    Прв пат слушам да венчаваат во црква без граѓански брак.
    Сигурно не си грешка?
    Да не сте потпишале претходно во матично, а свечениот чин да е бил отпосле во ресторанот?!
    Друго не гледам како би се венчале без никаков документ.

Дете може да крстиш и да не си венчан во црква нит матично.
    И вонбрачно дете се крсти , нормално

Last edited: Mar 19, 2018
    TheSecret, kukla21 and iloveyou29 like this.
  13. iloveyou29

Епа ете чим сум се венчала така значи бива.
    Презимето само неговото го земав.
    После во ресторанот се регистриравме, стандард. Си се потпишавме двајцата и толку. И другарка ми исто така направија. Прво црква после регистрација. Претходно не сум била во матично. Јас прв пат слушам дека неможе така во други градови.

Poppins and Bubce38 like this.
  14. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Мене за венчавка во црква не ми побараа извод од матично, а што се однесува до крштеничето на дете чии родители не се венчани во црква, поповите викаа дека ќе го пишеле детето во крштеничето дека е вонбрачно, што не се случи, може беше обид за убедување на родителите да се венчаат прво :?:

15. elcezelce

elcezelce Форумски идол

И ние исто прво се венчававме во црква ,а потоа матичното ни беше во ресторанот може дозволуваат сегде документот од црква т .е венчаницата не ја подигаш дента туку друг ден после свадбата .

iloveyou29 likes this.
  16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

И мене ми бараа документ во црква од матично.

TheSecret likes this.
  17. Poppins

Poppins Популарен член

Што ви е чудно , од општина до општина има разлика различни правила, исто ко за надоместоци некаде дават некаде не , не е е се исто секаде .. И ние се венчававме в црква па вечерта регистрација у ресторант ко најнормално се со ред потписи смена презиме , др ден појдовме си а земаме венчаницата , никој не ни побара ни спомна документ .. Па и адетиве каша попара се секаде ..

fana likes this.
  18. fana

fana Форумски идол

Во Битола во црква не ми побараа ништо. И јас прво бев во црква па во матично.

19. Leo_29

Leo_29 Популарен член

За тие кои се регистрираат во ресторан, а пред тоа се венчаат во црква, кога закажуваат во црква кажуваат име презиме, а после неколку дена носат венчаница во црквата. Па врз основа на тоа што го пишува во неа црквата прави пусулче дека сте венчани, незнам како се вика тој документ точно. И секако го даваат после една недела, а не на денот на свадбата. Барем така беше во нашиот случај. Па дури добивме и книжуле "Светата тајна брак", (што ниту ја прочитав, ниту знам каде е).

JoyJoy likes this.
  20. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Сестра ми пред 16 години не беше за внука ми. Така и рекоа, така направи (детиште :D).
    Јас си прашувам во црква, и муабетиве врска немаат. Може да го крстиш кога сакаш. Го пратив и мм да праша пред молитвата што, како зашто уште крварев и попот рекол нема врска.

NarCis@ likes this.