Кумство

Discussion in 'Свадба' started by aNy-to, Sep 3, 2010.

1. Rama

Rama Форумски идол

Може некоја што правела крштевка во скоро, или пак била кума, да ми каже што треба да се купи за во црква како кума на дете, и општо за во ресторан што се носи освен торта и подарокот?
    Знам за свеќи и за облека на детето. Ама што треба сега друго, читам и слушам поделени мислења и за купување на нешто златно за во црква кога ќе се крсти.
    Јас бев кума како тинејџерка ама тоа беше одамна, од тогаш сигурно се сменети многу работи.

2. simona_baby

simona_baby Популарен член

Бањарка за детето

Rama likes this.
  3. Rama

Rama Форумски идол

А злато треба за во црква да му се даде на детето? Колку пари кумот плаќа во црква?

4. simona_baby

simona_baby Популарен член

Тоа со златото е избор на кумот мене нит ми дале нит сум дала
    А секоја црква е различно над 3000 ден е сигурно

5. Rama

Rama Форумски идол

Фала ти. И јас сметам дека непотребен трошок е златото, сепак ќе дадам пари за подарок, ќе платам во црква, ќе купам облека и се што треба. Но, се мислев за злато, некои од блиските ме разубедуваат дека требало да купам, а и јас знам дека не секој кум дава злато, значи не е нешто што се мора неизбежно.

simona_baby likes this.
  6. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Популарен член

Не е морално, тоа е твоја желба.

Rama likes this.
  7. Rama

Rama Форумски идол

Затоа си прашав, поделени се мислењата околу мене што се однесува до златото. Но, слушав и за такви примери дека попот барал да се купи, па наоѓал замерка ако пример се купат обетчиња или обично златно синџирче, требало златен крст.
    Искрено сум била на многу крштевки и не знам да се давало злато, ни пак јас дадов кога бев кума првиот пат, но сега се е изменето и сенешто си додаваат луѓето.
    Премногу вредност се дава на материјалниот дел, наместо на духовниот дел од чинот крштевка.

Mumoftwo30 likes this.
  8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Прв пат слушам поп да бара злато да се купи. Поп бара само да се има нова облека и пешкир од страна на кумот, свеќи и тоа е тоа. Ако веќе се одлучите за некакво злато како поклон наместо пари, ние во Адор купивме многу убаво крсте.

9. BubamaraM

BubamaraM Истакнат член

Тоа е сѐ измислица од народот. Претежно женски - теткински измислици.
    Како кума имаш обврска нова промена за в црква да земеш, крпа, свеќи и да го платиш твојот дел во црквата.

Се друго е по твоја желба ако сакаш и можеш носиш нешто, но и без тоа светиот чин си го направила и нема поголем подарок од тоа.

bertold, Mumoftwo30 and Rama like this.
  10. Rama

Rama Форумски идол

И јас не знаев. Мои блиски ми кажаа такво искуство. Им кажал дека наместо обетчиња, кумот требало да купи крстче златно.

11. Amellie

Amellie Истакнат член

Според некоја логика ако подариш злато нема потреба да даваш пари како подарок - златото ќе биде подарокот. Најдобро да ги прашаш родителите ако ти се блиски, дали повеќе би сакале пари или да даруваш злато.

12. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

И јас прв пат слушам за попот.
    Инаку нас ни донесоа на башка од поклонот привезоче ,не верувам повеќе од 1000 ка да ги има фатено лесно е (чисто за компарација мене не ми е проблем ниту замерувам што дале така ,всушност и се изненадив бидејќи не очекував.) затоа шо така бил адетот така ми рече кумата :)

Rama likes this.
  13. Rama

Rama Форумски идол

И јас не знаев. Блиска моја така ми кажа, им рекол на кумовите требало да подарат златно крстче место друго злато.

Фала ви на сите на одговорите.
    Нема да купам ништо златно, здравје, ќе си купам облека за детето, свеќи, ќе платам во црква, бањарка, и пари во плик, нема потреба и од злато плус. Сум била на многу крштевки, некои дарувале злато, некои не, затоа сакав да прашам и овде да се посоветувам, какви се искуствата.

14. bertold

bertold Популарен член

Тетките се опасна работа :D, мојата ги напнала моите дека треба и татко ми и мајка ми да дадат златно на малата моја, па сега малата покрај обетки има белегзија од бело злато што воопшто и ја немам ставено оти мислам дека е непрактично за дете од четири години.

SummerGirl and eliesaab like this.
  15. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Како што знам, кума купува и злато (златни обетки/белегзија/приврзок (било каков по форма)). Макар што, ако веќе го облекуваш детето и по ред сето останато нема потреба од ништо дополнително. Мислам дека ова со златото варира и од крај до крај, што конкретно се купува.

SummerGirl and Rama like this.
  16. IvyLane

IvyLane Активен член

Sto se nosi koga se kanat kumovi?

17. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Цвеќе и пијалак ние носевме.