Купување стан

Discussion in 'Дом' started by rajna-vojvoda, Feb 20, 2012.

1. En4e_21

En4e_21 Истакнат член

Цена и квалитет на градба ( звучна, топлотна изолација, греење).

cresa-jagoda likes this.
  2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Маж ми се занимава со градежништво. Кажува дека не се квалитетни. Јас му верувам затоа што се разбира во изградба на станови. Кај мене во близина има Американ констракшн, ама слабо се населени становите. Можеби тоа значи нешто.

Antebellum likes this.
  3. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Во оглас беа 890Еур пред 3 месеци, на кого повеќе на кого помалце, ама спуштаат од таа цена.
    Ќе има централно градско греење.
    Околу квалитетот, пишуваат и кажуваат дека градат со квалитетни материјали.
    Дали градат со тие што пишуваат, нико не зна. Ваљда да.
    Исто од рекла, казала муабети, знам дека се како демек од поквалитетните градби во последно време.
    Изолација ставаат 10 -12ка од надвор.
    Е се збореше дека ќе ставаат таркет внатре, ама чисто сумњам, мислам дека ќе е паркет.
    Влезна врата безбедносна - мислам блиндор ли, како и да се викаа.

cresa-jagoda and En4e_21 like this.
  4. azelea

azelea Популарен член

Внимавајте со Американ констракшн ,не се баш за верба и сомнителни се со имотните листови.
    И ние сме во потрага по стан,од тоа што видовме и со луѓе што работат во градежништво а и од лично искуство кај што сум влегла најдобри се Голден Арт и Елена Лука на квалитет,само кај нив измеѓу собите се одделени со цигла ѕид,другото се е гипс картон,барем од тоа што го видовме,исто така најквалитетен водовод,пазете и на тоа многу е битно.

5. En4e_21

En4e_21 Истакнат член

Првите две згради требаше да бидат пуштени во декември. Па ме интересираше некој да каже искуство доколку има вселени. Ви благодарам.

6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Мислам дека уште нема, ама не ме зимај за збор.
    Немаат проектирано улица за до зградите. Барем јас не знам како се стигнува до таму.
    Мислам дека тоа чекаат, а и гледам последниот кат на едната од првите две сеуште нема фасада.
    Не знам повеќе детали, ако некој знае нека сподели, сепак 1 месец доцнење, до 3 јас би толерирала.
    На нивната страна на фб имаат слики од врати, купатила, санитарии, влезови од првите две згради. Можеш да видиш.

cresa-jagoda and En4e_21 like this.
  7. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Дали некој има информација откако ќе се купи стан кога стапува обврската за плаќање данок на имот?
    Дали тоа е поврзано или е некаков услов веднаш да се подмири или па може откако ќе се купи станот после година две пример?

8. SaNJaAaaAaa

SaNJaAaaAaa Популарен член

И јас сакав да прашам нешто слично. На повеќе места налетувам дека данок на имот е 3%, а тие ги знам како данок на промет на недвижнини ( а нели тој не се плаќа кога купуваш директно од инвеститор) па дали може некој да ми потврди дека стварно и двата данока за 3% или како?

И дали се плаќа првичен данок на имот или само годишен?

Last edited: Jan 27, 2018
  9. SaNJaAaaAaa

Презадоволни. Изолација одлична, некои денови дури и не пуштаме греење, под 20тина степени не е, а малце кога ќе запече сонце се стоплува до 22.

Antebellum and cresa-jagoda like this.
  10. bella24

bella24 Истакнат член

дали некој има купено стан преку проектот купи куќа купи стан? како одеше процедурата и за колку време ви одобрија? гледам го продолжиле проектот до 31.12.2018 година

11. corto.maltese

corto.maltese Истакнат член

Данок на имот се плаќа секоја година, овде најверојатно мислиш на данок на промет.
    Се поднесува пријава до град Скопје или до општината под која припаѓа имотот и тие издаваат решение со кое се уврдува даночната основа за данок на промет. Неодамна за недвижност проценета 50000 евра плативме 1500 евра или 3% од вредноста на недвижноста која ја проценува проценувач на општината, не онаа цена од договорот за купопродажба. Постои можност за жалба на проценката на имотот, доколку е висока, ама после сите процедури може да излезе дури и поскапо. Данокот треба да се плати во рок од 15 дена од издавање на решението инаку сметаат дневна камата од 0,05%. Платен данок на промет е неопходен елемент за да во катастар купувачот го впишат како сопственик на недвижноста.

Lady*Bug and referentka like this.
  12. SaNJaAaaAaa

Само да надополнам, данок на промет не се плаќа доколку купуваш нов стан т.е. директно од инвеститор или изведувач.

Lady*Bug and corto.maltese like this.
  13. referentka

referentka Moderator Staff Member

Да.Само ако си ПРВ купувач, не се плаќа.
    Ако го купуваш од некого-се плаќа

14. An-na

An-na Форумски идол

Точно.
    За данок на имот доколку живеете во станот ќе платите половина од сумата. Ако не живеете таму, ја плаќате цела сума.

cresa-jagoda and referentka like this.
  15. referentka

referentka Moderator Staff Member

Да.
    А данокот на промет се плаќа еднократно,НО има рок (мислам 30 дена од денот на префрлање на Ваше име) а после тој рок Општината пресметува камата.

cresa-jagoda and An-na like this.
  16. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Каков е тој данок на промет?
    За стан купен од инвеститор?

17. SaNJaAaaAaa

Не, обратно, Ако си прв сопственик, односно ако купуваш стан од инвеститор или изведувач на зградата не плаќаш данок на промет.
    Ако има друг сопственик пред тебе, тогаш плаќаш данок на промет на недвижнини кој изнесува 3% од пазарната вредност. Мислам дека доаѓа лице од општина за проценка, но не сум 100% сигурна за ова.

TeddyGrey likes this.
  18. Melek4e

Melek4e Активен член

Феминки да ве замолам да ми пратите линк некој каде што продаваат половен искористен мебел во Германија...? Освен e-bay друг некој линк?

19. coconaut

coconaut Популарен член

Vo potraga sme po stan, no mi treba info za novive gradbi, osobeno za Golden Art I Beton vo Aerodrom

20. Rakkche

Rakkche Активен член

Сања те молам да ми кажеш кога земавте стан во Џевахир? И ме интересира која е сумата за одржување?

Macenka likes this.