Маж ми се занимава со градежништво. Кажува дека не се квалитетни. Јас му верувам затоа што се разбира во изградба на станови. Кај мене во близина има Американ констракшн, ама слабо се населени становите. Можеби тоа значи нешто.
Во оглас беа 890Еур пред 3 месеци, на кого повеќе на кого помалце, ама спуштаат од таа цена. Ќе има централно градско греење. Околу квалитетот, пишуваат и кажуваат дека градат со квалитетни материјали. Дали градат со тие што пишуваат, нико не зна. Ваљда да. Исто од рекла, казала муабети, знам дека се како демек од поквалитетните градби во последно време. Изолација ставаат 10 -12ка од надвор. Е се збореше дека ќе ставаат таркет внатре, ама чисто сумњам, мислам дека ќе е паркет. Влезна врата безбедносна - мислам блиндор ли, како и да се викаа.
Внимавајте со Американ констракшн ,не се баш за верба и сомнителни се со имотните листови. И ние сме во потрага по стан,од тоа што видовме и со луѓе што работат во градежништво а и од лично искуство кај што сум влегла најдобри се Голден Арт и Елена Лука на квалитет,само кај нив измеѓу собите се одделени со цигла ѕид,другото се е гипс картон,барем од тоа што го видовме,исто така најквалитетен водовод,пазете и на тоа многу е битно.
Првите две згради требаше да бидат пуштени во декември. Па ме интересираше некој да каже искуство доколку има вселени. Ви благодарам.
Мислам дека уште нема, ама не ме зимај за збор. Немаат проектирано улица за до зградите. Барем јас не знам како се стигнува до таму. Мислам дека тоа чекаат, а и гледам последниот кат на едната од првите две сеуште нема фасада. Не знам повеќе детали, ако некој знае нека сподели, сепак 1 месец доцнење, до 3 јас би толерирала. На нивната страна на фб имаат слики од врати, купатила, санитарии, влезови од првите две згради. Можеш да видиш.
Дали некој има информација откако ќе се купи стан кога стапува обврската за плаќање данок на имот? Дали тоа е поврзано или е некаков услов веднаш да се подмири или па може откако ќе се купи станот после година две пример?
И јас сакав да прашам нешто слично. На повеќе места налетувам дека данок на имот е 3%, а тие ги знам како данок на промет на недвижнини ( а нели тој не се плаќа кога купуваш директно од инвеститор) па дали може некој да ми потврди дека стварно и двата данока за 3% или како? И дали се плаќа првичен данок на имот или само годишен?
Презадоволни. Изолација одлична, некои денови дури и не пуштаме греење, под 20тина степени не е, а малце кога ќе запече сонце се стоплува до 22.
дали некој има купено стан преку проектот купи куќа купи стан? како одеше процедурата и за колку време ви одобрија? гледам го продолжиле проектот до 31.12.2018 година
Данок на имот се плаќа секоја година, овде најверојатно мислиш на данок на промет. Се поднесува пријава до град Скопје или до општината под која припаѓа имотот и тие издаваат решение со кое се уврдува даночната основа за данок на промет. Неодамна за недвижност проценета 50000 евра плативме 1500 евра или 3% од вредноста на недвижноста која ја проценува проценувач на општината, не онаа цена од договорот за купопродажба. Постои можност за жалба на проценката на имотот, доколку е висока, ама после сите процедури може да излезе дури и поскапо. Данокот треба да се плати во рок од 15 дена од издавање на решението инаку сметаат дневна камата од 0,05%. Платен данок на промет е неопходен елемент за да во катастар купувачот го впишат како сопственик на недвижноста.
Само да надополнам, данок на промет не се плаќа доколку купуваш нов стан т.е. директно од инвеститор или изведувач.
Точно. За данок на имот доколку живеете во станот ќе платите половина од сумата. Ако не живеете таму, ја плаќате цела сума.
Да. А данокот на промет се плаќа еднократно,НО има рок (мислам 30 дена од денот на префрлање на Ваше име) а после тој рок Општината пресметува камата.
Не, обратно, Ако си прв сопственик, односно ако купуваш стан од инвеститор или изведувач на зградата не плаќаш данок на промет. Ако има друг сопственик пред тебе, тогаш плаќаш данок на промет на недвижнини кој изнесува 3% од пазарната вредност. Мислам дека доаѓа лице од општина за проценка, но не сум 100% сигурна за ова.
Феминки да ве замолам да ми пратите линк некој каде што продаваат половен искористен мебел во Германија...? Освен e-bay друг некој линк?