Купување стан

Discussion in 'Дом' started by rajna-vojvoda, Feb 20, 2012.

1. kelly.r

kelly.r Популарен член

Од кој инвеститори имате слушнато убави зборови за саник читам лоши коментари само и за Елена лука

2. lost123

lost123 Форумски идол

Голден Арт.

3. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Капитол инженеринг

4. vox99

vox99 Нов член

Капитол инженеринг никако. За нивниот објект што го градат на 9ти мај 100 пати ја сменија цената. Потпишав предоговор за капар по една цена, за да откако земаа одобрение за градба да ја зголемат цената за 200 евра од квадрат.

kelly.r likes this.
  5. Skyler

Skyler Истакнат член

И за објектот на Водно ја качија цената од 2500 на 2600 за тие станови што има интерес и тоа уште пред да почнат со градба. Ги фалат стварно, преубаво им изгледаат зградите ама 2600 на неископано земјиште :drunk:

6. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Мхм...да

7. снежана2023

Vo predgovorot mora da ja pisuva cenata, kako posle da se zgolemi? Ne smee, so advokat da se zbori

FreeToGo likes this.
  8. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

И мене баш ме чуди? Капитол имаат направено 2-3 згради во моја непосредна близина и искрено одлично изгледаат, е сега на фреквентни улици се со многу метеж ама и јас сум слушал само пофални зборови.

9. снежана2023

Jas vlegov vnatre vo zgradata sto im e na ruzveltova stvarno me voodusevi vnatre luksuzno izgledaat vlezpt, liftot, stanovite vnatre pa i fasadite im se razlikuvaat od nadvor za razlika od drugi zgradi. Neznam so ceni kako se

10. ksodhdsja

ksodhdsja Нов член

Неколку месеци веќе правам тајно истражување на албански јазик и открив корупција врз база на би-национала реалност во врска со становите во Град Скопје. Прво би сакал да ве запознаам со вистинските цени на становите:

Цена на стан во македонско подрачје во Град Скопје: (цена од 1,400 до 2,500 евра/м2)

Цена на стан во албанско подрачје во Град Скопје каде што е исклучиво помеѓу албанска фирма или албанец физичко лице со албанец купувач на стан (цена од 700 до 900 евра/м2)

Ова е корупција од големи размери со големи амбиции за подолг период.

Според мене: додека младите македонци неможат да си дозволат да купат стан, тие мораат да ја напуштат Македонија за подобра иднина, или пак се кирачии во својата земја. Од друга страна, младите албанци (не би сакал да ги навредам, но што не ни го познаваат македонскиот јазик на ниво како што треба, не ни ја пејат химната, и многу други работи, се извинувам ако ве навредив) можат да си овозможат стан за реална цена во Град Скопје во нивните албански подрачја.

Најтажно е што Македонците немаат појма за оваа корупција и мислат дека цената во македонските подрачја е реална.

Имам снимки, анализи, интервјуа, и документи да го потврдам ова што го напишав! Со голема болка е напишан овој пост бидејќи многу добро знам колку македонски семејства се излажани!

11. GirlVolley

GirlVolley Популарен член

Зошто не излезеш јавно или да пријавиш каде што треба?

Kiko9 and Mucika like this.
  12. jahdfygbcvhjd

jahdfygbcvhjd Истакнат член

Здраво, дали знаете за Boston construction квалитет, цени итн... Сега градат зграда во Кисела Вода

13. Aniraz

Aniraz Истакнат член

Здраво,
    дали доколку се купи стан како правно лице кое е ДДВ обврзник , може да се направи повраток на ДДВ и колку тој изнесува?
    И колку изнесува данокот на промет при купување преку правно лице?
    Ви благодарам!

14. unicorne

unicorne Истакнат член

Здраво, сакав да споделам со вас еден македонски подкаст кој го слушав неодамна баш на темава за станови.
    Од Meleem е, можеби некои ги знаете од инста, но сега имаат и подкаст. Во оваа епизода зборуваат за стандардите и правилата за проектирање на многу едноставен начин сите да разберат.

Искрено јас сум фрапирана од непочитување на стандари и регулативи за градење од 80% од инвеститорите, тоа го нема никаде. За профит и квадрат повеќе се поминува преку се. А едукацијата на оваа тема и пред се нашите права како легални купувачи се непознати и често прегазени.

Ја препорачувам епизодава:

CekajDaSeIsl, daylight and raww like this.
  15. Forca

Forca Популарен член

Ако имаш ДООЕЛ и купиш стан на име ДООЕЛ ти е најголема грешка, затоа што утре ако не успееш да платиш придонеси или по било каков начин останеш должен на државата одма институциите ќе си наплатат од станот, додека ако немаш ништо на име на фирма а е ДООЕЛ и си должен, отвараш - затвараш стечајна постапка и си слободен доверителите остануваат со празни раце, дури и ако ти е неактивно друштвото 3 години државата сама ќе го избрише, вака народски да објаснам за подетално пиши ми во порака.

eliesaab likes this.
  16. RespectAndObey

RespectAndObey Истакнат член

А дали е тоа што го спомна членот воопшто нелегално?

Ко што гледам на Пазар3, во Чаир становите сепак се и веќе поевтини, околу 1000 евра квадрат.

Last edited: Mar 1, 2024
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Ние не го премеривме они сами го премеруваа инвеститорот. И разлика беше 1м2 дозволено беше отстапка 0.50м2 се што е над враќаа пари и на нас ни врати пола сум од 1 м2 што сме го платиле од 900€ 450 ни вратија на сметка.

eliesaab likes this.
  18. Mucika

Mucika Популарен член

Поголема грешка е да отвотиш фирма ако мислиш дека ќе стигнеш до долгови кои ќе бидат во висина на еден недвижен имот. И не е точно дека институциите не можат да тргнат по физичкото лице. Ако сакаш државата никогаш ништо да не ти земе, тогаш ниту ти ниту фамилија не треба да поседувате никаков имот.

Ако си ддв обврзник можеш да направиш поврат на ддв, 5% мислам беше на станови.
    Данок на промет исто беше и за физички и правни лица ако ти е тоа прашањето.

Aniraz likes this.
  19. GirlVolley

GirlVolley Популарен член

Па самата поделба по општини и цени, кажува дека е нелегално.
    Градежните фирми имаат изговор дека е покачен материјалот и железето и за тоа цените на становите по м2 се качени.
    Ако е така, низ сите општини и на територија на цела држава,цените по м2 треба да се во просек по 1800/2500 евра.
    Железото и материјалот,сигурно не е поефтино ако градиш во Чаир.

Народот треба да бојкотира на ова пљачкање и овие мафии, а не да им се придружуваат на градежниве мафии и да продаваат по 2000евра по м2.
    Откако почнаа мафииве на најјако, секој човек,секое семејство продава стан.
    Толку избор на станови и налив на продажба,немело никогаш.
    Македонче….алчно за пари.

Feminka22 and eliesaab like this.
  20. truffles

truffles Истакнат член

А што треба, исто да кошта стан во Пехчево и Скопје?

Anyshka and Mucika like this.