Лажни верници

Discussion in 'Религија' started by girl.23, Sep 19, 2012.

1. sonuvana

sonuvana Популарен член

Владиката Петар во Велигденското послание говори 20 мин. за Христовото воскресение, но во наслов се става дека има нешто против феминизмот.....сензационализам пред се.....а всушност го интерпретира учењето на Црквата....никаде омраза кон луѓе нема, напротив ги повикува сите да и пристапат на Црквата...

Зошто сте засегнати и згрозени не ми е јасно....ако Црквата не ви е блиска, како вас ве ремети мислењето на Владиката? Зарем тој нема право да каже дека во современиот свет царува нихилизмот како главна идеологија...им се обраќа на православните верници, нема потреба да се возбудени останатите ....

2. Bratot

Bratot Форумски идол

Класика замарање од страна на хардкор атеистиве.
    Премногу непотребно внимание им се дава.

3. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Не, превише земање за право е да каже дека родовата еднаквост е нихилизам.

од не хардкор атеист и не нихилист*

Just.do.it likes this.
  4. sonuvana

sonuvana Популарен член

Јас мислам дека е лицемерно да се преќути...улогата му е гласно да го каже она што го проповеда..

5. BlackNight

BlackNight Популарен член

Уште повеќе што зад сето ова стои тешко суеверие, па ако не ја споедлиш сликата или пишеш амин ќе те следи несреќа, децата че ти останат незаштитени и слично. Истото и кога се споедлува поука од свет отец! Не велам дека треба да се развие дискусија, ама па се прашувам и колку навистина го читаат, разбираат пишаното...

6. AneSk

AneSk Популарен член

Јас навистина не можам да ги разберам и секој дневно се чудам до кој степен стигнавме.

Just.do.it and BlackNight like this.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Еве една класика.
    Ситење на туѓа несреќа (според членката, иако не знае како и' е на жената, можеби е среќна и исполнета) и посакување да и' биде лошо.
    Убедена дека Господ ќе и' ја послуша и исполни желбата.

Wideperpetual and BlackNight like this.
  8. ...andre

...andre Активен член

Не знам како да кажам вака ја верувам во Господ одам во црква, ама некако не можам да верувам со срце душа, коа ќе видам некој што верува со срце ми паѓа криво верувам онака, не е од љубов некој совет.

9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Па совет не може никој да ти даде или да те убеди да веруваш.
    Можеш да читаш повеќе, самата Библија, како и литература поврзана со тоа, па на крај да си одлучиш

10. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Прво одговори си на прашањето зошто веруваш. Ако постои верба, треба само повеќе да се запознаеш со она во што веруваш. Од искуство, пробај да го читаш Новиот завет (ако не си читал) па види дали ќе се пронајдеш во верата.

Last edited: May 24, 2023
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

За кои лажни верници се зборува? За тие шо се прават пред цел свет домаќини ( верници) а во себе не веруваат или за тие што праат се најлошо и се убедени дека тоа им е патот кон Господ?
    Оти има разлика од едните до другите. Јас да ви кажам за вториве еден пример. Познавав порано еден маж шо се коцкаше, пиеше, тепаше жени, се дрогираше, мајкаму и татко му ги тепаше, крадеше, од неговата уста само злоба излегуваше, љубомора, завидување, никогаш на никој не дал ништо а се сакаше да земе, дури и кога на комшиите негови им пуштија пари од едно место, тој се јавил на тоа место за да ги руга комшииве и да каже да не им пуштат пари. Ако прашувате како знам за ова, тој сам ми кажа. Насекаде зборуваше лошо за сите, многу оговараше. Ме беше прашал дали верувам во бог, му реков да, и ми вика бравооо ти си мој човек, и откако му кажав дека ја имам прочитано библијата ми се смееше ми рече дека сум глупа, дека само глупавите читале книги, вербата било од душа, тој бил многу јак верник оти ги почитувал сите празници ( а не знае ни на која дата се) , оти редовно се молел на господ и оти тоа неговото е патот кон бога и оти господ него многу го сакал. :worried::worried: . Немаше леб да јаде, чекаше од мајкаму 100 ден за ракија али викаше дека на него Господ му дава и пак ќе му даде.

Незнам дали ова е некоја болест или е типичен нарцис, али после тој еден муабет , прекинав контакт.

12. Mic18

Mic18 Истакнат член

,,Не судете, за да не бидете судени! Оти со каков суд судите, со таков ќе ви се суди; и со каква мерка мерите, со таква ќе ви се мери''. Матеј 7:1-5

Треба секој за себе да си гледа оти еден ден секој за себе ќе си одговара за своите дела, да не бидеме како параболата за митарот и фарисејот.

Bitter-Sweet likes this.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Не ја знам таа, де просветли ме

14. Mic18

Mic18 Истакнат член

Па нели велиш дека ја имаш прочитано Библијата, а не ја знаеш таа парабола баш чудно!

15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Ја имам читено кога бев 9 или 10г , и не ги разбирав половината работи, а и не сум религиозен фанатик

16. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

(1 Јован 3:7) Дечиња, никој да не ве заблудува. Кој врши правда праведен е, како што е Тој (Христос) праведен.

(1 Јован 1:6) Ако речеме дека имаме заедништво со Него, а одиме во темнина, лажеме и не ја вршиме вистината.

(3 Јован 1:11) Возљубен мој, не угледувај се на злото, туку на доброто. Кој прави добро од Бога е; кој прави зло, не Го видел Бога..

Исус (Матеј 7;20) Ќе ги препознаете по нивните плодови.
    7 17 Па така, секое добро дрво дава добри плодови, а лошото дрво дава лоши плодови.
    7 18 не може добро дрво да дава лоши плодови, ниту лошо дрво да дава добри плодови.

Исус (Лука 6:45) Добриот човек, од доброто сокровиште на своето срце, изнесува добро; а лошиот човек, од лошото сокровиште изнесува зло

Mic18 likes this.
  17. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се шо се рекламира колкав верник е или колку добар човек, e најпокварено суштество, од искуство. Не лажи, не кради, не осудувај, прави добри дела, сврти друг образ, сакај ги непријателите, не пикај нос во туѓи работи - сето тоа e за нив лицемерите како тенекија да тропа.

GirlLove and Angelllla like this.
  18. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Лажни верници се сите оние коишто на фејзбук или пак на Инстаграм профилите се претставуваат како,, верници'' со тоа што пишуваат цитати од Библијата и уште го ставаат Светиот крст |(а од друга толку одвратни коментари . Ако си ти верник зошто си дозволуваш да си ја гнасиш устата и без срам да ја злоупотребуваш верата?! Не претставува тоа одење во црква, туку воздржување од лоши зборови, етика, морал... А не вака.
    Не сакам никого да судам меѓутоа според мене тие луѓе не се верници што така постапуваат.

GirlLove, BlackNight and mickey18 like this.
  19. autumn leaves

autumn leaves Активен член

кога ќе ми каже некој дека е верник не очекувам светец да биде, и они се луѓе, обични смртници :D

Orthophill likes this.
  20. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Би сакала тие што се декларираат религиозни да одговорат на прашањето: Колку често и дали можете да ги препознаете нерелигиозните "лажни верници" во вашето секојдневие?