Лажни верници

Дискусија во 'Религија' започната од girl.23, 19 септември 2012.

1. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    2.814
    Владиката Петар во Велигденското послание говори 20 мин. за Христовото воскресение, но во наслов се става дека има нешто против феминизмот.....сензационализам пред се.....а всушност го интерпретира учењето на Црквата....никаде омраза кон луѓе нема, напротив ги повикува сите да и пристапат на Црквата...

Зошто сте засегнати и згрозени не ми е јасно....ако Црквата не ви е блиска, како вас ве ремети мислењето на Владиката? Зарем тој нема право да каже дека во современиот свет царува нихилизмот како главна идеологија...им се обраќа на православните верници, нема потреба да се возбудени останатите ....

На Wideperpetual, Mic18, Rama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.038
    Допаѓања:
    17.234
    Класика замарање од страна на хардкор атеистиве.
    Премногу непотребно внимание им се дава.

На Rama, Just.do.it, Shalitra и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.797
    Не, превише земање за право е да каже дека родовата еднаквост е нихилизам.

од не хардкор атеист и не нихилист*

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    2.814
    Јас мислам дека е лицемерно да се преќути...улогата му е гласно да го каже она што го проповеда..

5. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.354
    Допаѓања:
    5.779
    Уште повеќе што зад сето ова стои тешко суеверие, па ако не ја споедлиш сликата или пишеш амин ќе те следи несреќа, децата че ти останат незаштитени и слично. Истото и кога се споедлува поука од свет отец! Не велам дека треба да се развие дискусија, ама па се прашувам и колку навистина го читаат, разбираат пишаното...

6. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    1.219
    Јас навистина не можам да ги разберам и секој дневно се чудам до кој степен стигнавме.

На Just.do.it и BlackNight им се допаѓа ова.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.451
    Допаѓања:
    25.096
    Еве една класика.
    Ситење на туѓа несреќа (според членката, иако не знае како и' е на жената, можеби е среќна и исполнета) и посакување да и' биде лошо.
    Убедена дека Господ ќе и' ја послуша и исполни желбата.

На Wideperpetual и BlackNight им се допаѓа ова.
  8. ...andre

...andre Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Не знам како да кажам вака ја верувам во Господ одам во црква, ама некако не можам да верувам со срце душа, коа ќе видам некој што верува со срце ми паѓа криво верувам онака, не е од љубов некој совет.

9. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.624
    Допаѓања:
    40.113
    Па совет не може никој да ти даде или да те убеди да веруваш.
    Можеш да читаш повеќе, самата Библија, како и литература поврзана со тоа, па на крај да си одлучиш

10. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.813
    Допаѓања:
    80.646
    Прво одговори си на прашањето зошто веруваш. Ако постои верба, треба само повеќе да се запознаеш со она во што веруваш. Од искуство, пробај да го читаш Новиот завет (ако не си читал) па види дали ќе се пронајдеш во верата.

Последна измена: 24 мај 2023
  11. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.409
    Допаѓања:
    27.464
    За кои лажни верници се зборува? За тие шо се прават пред цел свет домаќини ( верници) а во себе не веруваат или за тие што праат се најлошо и се убедени дека тоа им е патот кон Господ?
    Оти има разлика од едните до другите. Јас да ви кажам за вториве еден пример. Познавав порано еден маж шо се коцкаше, пиеше, тепаше жени, се дрогираше, мајкаму и татко му ги тепаше, крадеше, од неговата уста само злоба излегуваше, љубомора, завидување, никогаш на никој не дал ништо а се сакаше да земе, дури и кога на комшиите негови им пуштија пари од едно место, тој се јавил на тоа место за да ги руга комшииве и да каже да не им пуштат пари. Ако прашувате како знам за ова, тој сам ми кажа. Насекаде зборуваше лошо за сите, многу оговараше. Ме беше прашал дали верувам во бог, му реков да, и ми вика бравооо ти си мој човек, и откако му кажав дека ја имам прочитано библијата ми се смееше ми рече дека сум глупа, дека само глупавите читале книги, вербата било од душа, тој бил многу јак верник оти ги почитувал сите празници ( а не знае ни на која дата се) , оти редовно се молел на господ и оти тоа неговото е патот кон бога и оти господ него многу го сакал. :worried::worried: . Немаше леб да јаде, чекаше од мајкаму 100 ден за ракија али викаше дека на него Господ му дава и пак ќе му даде.

Незнам дали ова е некоја болест или е типичен нарцис, али после тој еден муабет , прекинав контакт.

12. Mic18

Mic18 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2022
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    535
    ,,Не судете, за да не бидете судени! Оти со каков суд судите, со таков ќе ви се суди; и со каква мерка мерите, со таква ќе ви се мери''. Матеј 7:1-5

Треба секој за себе да си гледа оти еден ден секој за себе ќе си одговара за своите дела, да не бидеме како параболата за митарот и фарисејот.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.409
    Допаѓања:
    27.464
    Не ја знам таа, де просветли ме

14. Mic18

Mic18 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2022
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    535
    Па нели велиш дека ја имаш прочитано Библијата, а не ја знаеш таа парабола баш чудно!

15. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.409
    Допаѓања:
    27.464
    Ја имам читено кога бев 9 или 10г , и не ги разбирав половината работи, а и не сум религиозен фанатик

16. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.797
    (1 Јован 3:7) Дечиња, никој да не ве заблудува. Кој врши правда праведен е, како што е Тој (Христос) праведен.

(1 Јован 1:6) Ако речеме дека имаме заедништво со Него, а одиме во темнина, лажеме и не ја вршиме вистината.

(3 Јован 1:11) Возљубен мој, не угледувај се на злото, туку на доброто. Кој прави добро од Бога е; кој прави зло, не Го видел Бога..

Исус (Матеј 7;20) Ќе ги препознаете по нивните плодови.
    7 17 Па така, секое добро дрво дава добри плодови, а лошото дрво дава лоши плодови.
    7 18 не може добро дрво да дава лоши плодови, ниту лошо дрво да дава добри плодови.

Исус (Лука 6:45) Добриот човек, од доброто сокровиште на своето срце, изнесува добро; а лошиот човек, од лошото сокровиште изнесува зло

На Mic18 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Аргентина *

Аргентина * Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    4.968
    Допаѓања:
    9.757
    Се шо се рекламира колкав верник е или колку добар човек, e најпокварено суштество, од искуство. Не лажи, не кради, не осудувај, прави добри дела, сврти друг образ, сакај ги непријателите, не пикај нос во туѓи работи - сето тоа e за нив лицемерите како тенекија да тропа.

На GirlLove и Angelllla им се допаѓа ова.
  18. Лејди Гага

Лејди Гага Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2025
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    741
    Лажни верници се сите оние коишто на фејзбук или пак на Инстаграм профилите се претставуваат како,, верници'' со тоа што пишуваат цитати од Библијата и уште го ставаат Светиот крст |(а од друга толку одвратни коментари . Ако си ти верник зошто си дозволуваш да си ја гнасиш устата и без срам да ја злоупотребуваш верата?! Не претставува тоа одење во црква, туку воздржување од лоши зборови, етика, морал... А не вака.
    Не сакам никого да судам меѓутоа според мене тие луѓе не се верници што така постапуваат.

На GirlLove, BlackNight и mickey18 им се допаѓа ова.
  19. autumn leaves

autumn leaves Активен член

Се зачлени на:
    25 април 2025
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    162
    кога ќе ми каже некој дека е верник не очекувам светец да биде, и они се луѓе, обични смртници :D

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    100
    Би сакала тие што се декларираат религиозни да одговорат на прашањето: Колку често и дали можете да ги препознаете нерелигиозните "лажни верници" во вашето секојдневие?