Лазања

Discussion in 'Рецепти' started by maca99, Oct 2, 2010.

  1. mac.mac

    mac.mac Истакнат член

    Joined:
    Jul 16, 2013
    Messages:
    479
    Likes Received:
    657
    Јас многу често правам лазањи и се испраксирав али ја правам по мој вкус значи наместо бешамел ставам неутрална павлака и не многу мелено месо туку сецкана шунка , грашок од конзерва исто и морковчиња од конзерва и многу моцарела ставам внатре и секако доматен сос кој го мешам со сите овие состојки освен со моцарелата неа ја ставам на крај на кога ја филувам и сето заедно да динста околу пола час и на карај филувам и е ептен многу погодена баш како по мој вкус
     
  2. Valerin

    Valerin Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,717
    Likes Received:
    5,277
    Јас лазањи правам според традиционален начин.
    Томатело сос, мелено месо со кромид, печурки бешамел сос и многу кашкавал.
    Исто како и повеќето што пишавте тука, ги обарувам малку корите пред да ги ставам на печење..
    Арно ама, имам еден проблем и ми е потребен совет. Значи од како ќе направите се, дали во тавата или земјеното тавче (во што и да печете) додавате чаша вода за да не ви се залепат или не?
    Мајка ми секогаш во бешамелот става премногу вода кога го прави и башка уште две чаши истура на последниот слој и после печење има вода во нив.
    Епа, прашањето ми е како да нема вода внатре а притоа да не се залепат за тавчето откако ќе бидат готови? :?:
     
  3. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    19,978
    Likes Received:
    327,523
    Gender:
    Female
    Јас не правам бешамел ниту ги варам лазањите.Во меленето дур се пржи додавам кесичка болоњезњ сос од маги и чаша вода.и оставам да се крчка само пет мин.потоа редам прво сос па лазања и завршувам со сос.додавам пола филджан млеко и печам.Кашкавалот на крај го додвам пред да ги извадам
     
  4. Valerin

    Valerin Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,717
    Likes Received:
    5,277
    Џои а како така неварени ги печеш? Не ти стануваат претврди, или распукнати?
    Прашувам бидејќи деновиве сум со намера да подготвам, па секој совет ми е добредојден. :)
     
  5. okcenzi

    okcenzi Популарен член

    Joined:
    Dec 25, 2012
    Messages:
    3,522
    Likes Received:
    9,563
    Сигурно не, затоа што гипотопува во сосот и прво извриваат, па печат. Како печени јуфки
     
  6. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    19,978
    Likes Received:
    327,523
    Gender:
    Female
    Не остануваат тврди.пошто во месото о сосот додаваш вода си има во што да се крчкаат плус на крај нели додавам мал филџан вода и во сето тоа ке си се сварат.Додека ги редиш притисни ги со рацете да впијат сите од течноста.мн брзо се прават и вкусни се
     
  7. jelena.rozga

    jelena.rozga Истакнат член

    Joined:
    Jul 17, 2014
    Messages:
    373
    Likes Received:
    206
    ја сакам италијанската храна пицата и лазањето ми се омилени, незнам да ги правам но зата тука е мајками. :P
     
    xxAngelxx likes this.
  8. Lovely

    Lovely Популарен член

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    1,262
    Likes Received:
    1,059
    Gender:
    Female
    Феминки споделете некој рецепт за лазања ама без домати ( ако може и без други зеленчуци). Благодарам!
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,844
    Likes Received:
    202,910
    Gender:
    Female
    Сигурна сум дека има рецепти на претходните страни, наместо сосот од домати стави хопла, или пак направи повеќе бешамел сос, за да не ти биде сува лазањата.
    Ама без домати не е тоа тоа. Барем за мене :)
     
  10. Lovely

    Lovely Популарен член

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    1,262
    Likes Received:
    1,059
    Gender:
    Female
    Експериментирав и беше многу вкусна. Еве рецепт ако некoj реши да проба без домати.
    400 гр кори за лазања
    200 гр шампињони
    500 гр бекон
    300 мл бело вино
    1 глава кромид
    малку лук
    кашкавал за поросување
    Бешамел сос

    Сите состојки ги пржиш, корите ги топиш во бешамел сос, редиш, одозгоре поросуваш со кашкавал и еве го резлутатот. DSC_0203[1].JPG DSC_0207[1].JPG
     
    Ctete, Annath and joy1 like this.
  11. Annah87

    Annah87 Истакнат член

    Joined:
    Aug 27, 2015
    Messages:
    298
    Likes Received:
    719
    Gender:
    Female
    Супер лесен рецепт. Откако го открив, само на овој начин ги правам лазањите.
     
    eliesaab and Mrs.Bass like this.
  12. kikica14

    kikica14 Истакнат член

    Joined:
    Feb 26, 2016
    Messages:
    94
    Likes Received:
    668
    Gender:
    Female
    Јас да си прашам зошто секогаш кога ги правам лазањите горните кори ми се тврди? Каде грешам? Пробав да ги варам, пак се тврди, пробав да изрендам повеќе кашкаал по краевите пак ништо. И стварно незнам каде грешам.
     
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,844
    Likes Received:
    202,910
    Gender:
    Female
    Не ставај одозгора кори, само сос и кашкавал. Инаку треба да се потпечени, затоа се тврди.
     
    joy1, MilaP and kikica14 like this.
  14. julie77

    julie77 Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    5,566
    Likes Received:
    20,074
    Ако ставаш секако нека се проварени малку и полиј ги со бешамелот, па после кашкавалот.
     
    kikica14 likes this.
  15. kikica14

    kikica14 Истакнат член

    Joined:
    Feb 26, 2016
    Messages:
    94
    Likes Received:
    668
    Gender:
    Female
    Фала ви ќе пробам така следниот пат
     
    julie77 likes this.
  16. anakonda88

    anakonda88 Популарен член

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    2,598
    Likes Received:
    4,519
    Gender:
    Female
    корите треба да се варат повеке време за да омекнат ???
     
  17. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Јас не ги варев, омекнаа самите.Можеѓ ако го правиш погуст сосот, да ги вариш 2 минути.
    А лазања ќе спремаш ти идам.
     
  18. anakonda88

    anakonda88 Популарен член

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    2,598
    Likes Received:
    4,519
    Gender:
    Female
    Поканета си слободно , али кажувај рецепт зш прв пат ке правам :D
     
  19. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,907
    anakonda88 likes this.
  20. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Сега ли ке ги правиш ? Ако е за утре ке ти пишам рецепт за пола саат.