1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Лазања

Дискусија во 'Рецепти' започната од maca99, 2 октомври 2010.

  1. mac.mac

    mac.mac Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    652
    Јас многу често правам лазањи и се испраксирав али ја правам по мој вкус значи наместо бешамел ставам неутрална павлака и не многу мелено месо туку сецкана шунка , грашок од конзерва исто и морковчиња од конзерва и многу моцарела ставам внатре и секако доматен сос кој го мешам со сите овие состојки освен со моцарелата неа ја ставам на крај на кога ја филувам и сето заедно да динста околу пола час и на карај филувам и е ептен многу погодена баш како по мој вкус
     
  2. Valerin

    Valerin Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.271
    Јас лазањи правам според традиционален начин.
    Томатело сос, мелено месо со кромид, печурки бешамел сос и многу кашкавал.
    Исто како и повеќето што пишавте тука, ги обарувам малку корите пред да ги ставам на печење..
    Арно ама, имам еден проблем и ми е потребен совет. Значи од како ќе направите се, дали во тавата или земјеното тавче (во што и да печете) додавате чаша вода за да не ви се залепат или не?
    Мајка ми секогаш во бешамелот става премногу вода кога го прави и башка уште две чаши истура на последниот слој и после печење има вода во нив.
    Епа, прашањето ми е како да нема вода внатре а притоа да не се залепат за тавчето откако ќе бидат готови? :?:
     
  3. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.367
    Допаѓања:
    317.474
    Пол:
    Женски
    Јас не правам бешамел ниту ги варам лазањите.Во меленето дур се пржи додавам кесичка болоњезњ сос од маги и чаша вода.и оставам да се крчка само пет мин.потоа редам прво сос па лазања и завршувам со сос.додавам пола филджан млеко и печам.Кашкавалот на крај го додвам пред да ги извадам
     
  4. Valerin

    Valerin Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.271
    Џои а како така неварени ги печеш? Не ти стануваат претврди, или распукнати?
    Прашувам бидејќи деновиве сум со намера да подготвам, па секој совет ми е добредојден. :)
     
  5. okcenzi

    okcenzi Популарен член

    Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.558
    Сигурно не, затоа што гипотопува во сосот и прво извриваат, па печат. Како печени јуфки
     
  6. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.367
    Допаѓања:
    317.474
    Пол:
    Женски
    Не остануваат тврди.пошто во месото о сосот додаваш вода си има во што да се крчкаат плус на крај нели додавам мал филџан вода и во сето тоа ке си се сварат.Додека ги редиш притисни ги со рацете да впијат сите од течноста.мн брзо се прават и вкусни се
     
  7. jelena.rozga

    jelena.rozga Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јули 2014
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    205
    ја сакам италијанската храна пицата и лазањето ми се омилени, незнам да ги правам но зата тука е мајками. :P
     
    На xxAngelxx му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lovely

    Lovely Популарен член

    Се зачлени на:
    30 ноември 2009
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.057
    Пол:
    Женски
    Феминки споделете некој рецепт за лазања ама без домати ( ако може и без други зеленчуци). Благодарам!
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.016
    Допаѓања:
    198.830
    Пол:
    Женски
    Сигурна сум дека има рецепти на претходните страни, наместо сосот од домати стави хопла, или пак направи повеќе бешамел сос, за да не ти биде сува лазањата.
    Ама без домати не е тоа тоа. Барем за мене :)
     
  10. Lovely

    Lovely Популарен член

    Се зачлени на:
    30 ноември 2009
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.057
    Пол:
    Женски
    Експериментирав и беше многу вкусна. Еве рецепт ако некoj реши да проба без домати.
    400 гр кори за лазања
    200 гр шампињони
    500 гр бекон
    300 мл бело вино
    1 глава кромид
    малку лук
    кашкавал за поросување
    Бешамел сос

    Сите состојки ги пржиш, корите ги топиш во бешамел сос, редиш, одозгоре поросуваш со кашкавал и еве го резлутатот. DSC_0203[1].JPG DSC_0207[1].JPG
     
    На Ctete, Annath и joy1 им се допаѓа ова.
  11. Annah87

    Annah87 Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    719
    Пол:
    Женски
    Супер лесен рецепт. Откако го открив, само на овој начин ги правам лазањите.
     
    На eliesaab и Mrs.Bass им се допаѓа ова.
  12. kikica14

    kikica14 Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    668
    Пол:
    Женски
    Јас да си прашам зошто секогаш кога ги правам лазањите горните кори ми се тврди? Каде грешам? Пробав да ги варам, пак се тврди, пробав да изрендам повеќе кашкаал по краевите пак ништо. И стварно незнам каде грешам.
     
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.016
    Допаѓања:
    198.830
    Пол:
    Женски
    Не ставај одозгора кори, само сос и кашкавал. Инаку треба да се потпечени, затоа се тврди.
     
    На joy1, MilaP и kikica14 им се допаѓа ова.
  14. julie77

    julie77 Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.050
    Ако ставаш секако нека се проварени малку и полиј ги со бешамелот, па после кашкавалот.
     
    На kikica14 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kikica14

    kikica14 Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    668
    Пол:
    Женски
    Фала ви ќе пробам така следниот пат
     
    На julie77 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. anakonda88

    anakonda88 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.500
    Пол:
    Женски
    корите треба да се варат повеке време за да омекнат ???
     
  17. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Јас не ги варев, омекнаа самите.Можеѓ ако го правиш погуст сосот, да ги вариш 2 минути.
    А лазања ќе спремаш ти идам.
     
  18. anakonda88

    anakonda88 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 април 2010
    Пораки:
    2.598
    Допаѓања:
    4.500
    Пол:
    Женски
    Поканета си слободно , али кажувај рецепт зш прв пат ке правам :D
     
  19. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    На anakonda88 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Сега ли ке ги правиш ? Ако е за утре ке ти пишам рецепт за пола саат.