Јас многу често правам лазањи и се испраксирав али ја правам по мој вкус значи наместо бешамел ставам неутрална павлака и не многу мелено месо туку сецкана шунка , грашок од конзерва исто и морковчиња од конзерва и многу моцарела ставам внатре и секако доматен сос кој го мешам со сите овие состојки освен со моцарелата неа ја ставам на крај на кога ја филувам и сето заедно да динста околу пола час и на карај филувам и е ептен многу погодена баш како по мој вкус
Јас лазањи правам според традиционален начин. Томатело сос, мелено месо со кромид, печурки бешамел сос и многу кашкавал. Исто како и повеќето што пишавте тука, ги обарувам малку корите пред да ги ставам на печење.. Арно ама, имам еден проблем и ми е потребен совет. Значи од како ќе направите се, дали во тавата или земјеното тавче (во што и да печете) додавате чаша вода за да не ви се залепат или не? Мајка ми секогаш во бешамелот става премногу вода кога го прави и башка уште две чаши истура на последниот слој и после печење има вода во нив. Епа, прашањето ми е како да нема вода внатре а притоа да не се залепат за тавчето откако ќе бидат готови?
Јас не правам бешамел ниту ги варам лазањите.Во меленето дур се пржи додавам кесичка болоњезњ сос од маги и чаша вода.и оставам да се крчка само пет мин.потоа редам прво сос па лазања и завршувам со сос.додавам пола филджан млеко и печам.Кашкавалот на крај го додвам пред да ги извадам
Џои а како така неварени ги печеш? Не ти стануваат претврди, или распукнати? Прашувам бидејќи деновиве сум со намера да подготвам, па секој совет ми е добредојден.
Не остануваат тврди.пошто во месото о сосот додаваш вода си има во што да се крчкаат плус на крај нели додавам мал филџан вода и во сето тоа ке си се сварат.Додека ги редиш притисни ги со рацете да впијат сите од течноста.мн брзо се прават и вкусни се
ја сакам италијанската храна пицата и лазањето ми се омилени, незнам да ги правам но зата тука е мајками.
Феминки споделете некој рецепт за лазања ама без домати ( ако може и без други зеленчуци). Благодарам!
Сигурна сум дека има рецепти на претходните страни, наместо сосот од домати стави хопла, или пак направи повеќе бешамел сос, за да не ти биде сува лазањата. Ама без домати не е тоа тоа. Барем за мене
Експериментирав и беше многу вкусна. Еве рецепт ако некoj реши да проба без домати. 400 гр кори за лазања 200 гр шампињони 500 гр бекон 300 мл бело вино 1 глава кромид малку лук кашкавал за поросување Бешамел сос Сите состојки ги пржиш, корите ги топиш во бешамел сос, редиш, одозгоре поросуваш со кашкавал и еве го резлутатот.
Јас да си прашам зошто секогаш кога ги правам лазањите горните кори ми се тврди? Каде грешам? Пробав да ги варам, пак се тврди, пробав да изрендам повеќе кашкаал по краевите пак ништо. И стварно незнам каде грешам.
Јас не ги варев, омекнаа самите.Можеѓ ако го правиш погуст сосот, да ги вариш 2 минути. А лазања ќе спремаш ти идам.