Лазања

Discussion in 'Рецепти' started by maca99, Oct 2, 2010.

  1. anakonda88

    anakonda88 Популарен член

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    2,598
    Likes Received:
    4,519
    Gender:
    Female
    За утре ;)
     
    Winter Lady likes this.
  2. Mi-Ma

    Mi-Ma Истакнат член

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Messages:
    492
    Likes Received:
    1,127
    Gender:
    Female
    Obozavam lazanji pa morav da pisam zatoa sto denes gi pravev :)
    Stavam kromid, malku luk, morkov i pikantno luta piperka na mnogu sitno iseckano. Dodavam meleno meso, solja mleko, solja voda, domasen sos o domati (go pravi svekrva mi i vo sekoe jadenje go stavam duri i vo gravce zatoa sto zaprski mrazam :lol:) koj e prevkusen i origano, sol i biber. Redam prvo sos pa kori (ne gi varam i ne gi potopuvam vo voda) i zavrsuvam so sosot i odozgora rendan kaskaval i parmezan :inlove:
     
    Acka22, Lepaaa, galapce and 2 others like this.
  3. mynameislove

    mynameislove Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    1,481
    Likes Received:
    12,626
    Ви ги читам рецептите, скоро сите се со бешамел сос. Дај кажете ако има такви што ставаат хопла, дали ја мешате во сосот или башка ја ставате врз лазањите. Ги правам кај свеки, не сум правела бешамел, па не сакам тука да експериментирам, а имам хопла неутрална. :)
     
  4. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    http://moirecepti.mk/?s=Лазањи
    Разгледај си некој рецепт.
    Јас не сум ставала бешамел туку кашкавал само.
     
  5. mynameislove

    mynameislove Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    1,481
    Likes Received:
    12,626
    Кашкавал врз секој ред лазањи?
     
  6. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Јас запржувам кромид некогаш морков рендан е подобро, ставам габи, врат запржувам место мелено месо со месо ги немам правено може што дакаш друго да си ставиш.
    Последниот пат ги правев со шунка, врат и чајна што имав дома се ставив хаха.
    Убав вкус дава чајната.
    Додавам томатело сол црн бибер вегета да се згусти малку 5 мин. Ставам ред лазања од овој сос, рендан кашкавак гауда е најдобар и растителен.
    И така се по ред не додавам вода воопшто.
    Следен пат со мелено месо и бепамел ќе правам по рецепт од снашката.
    Кеф ми е од неа да испробам нешто од неа :inlove:
     
    Olimpija17 and mynameislove like this.
  7. Didi666

    Didi666 Активен член

    Joined:
    Mar 7, 2018
    Messages:
    54
    Likes Received:
    72
    Gender:
    Female
    Здρаво јас пρв пат пρавам лазањи и незнам κаκо затоа да ве пρашам вас девојκи ... инаκу саκам да ги напρаам тие обичните без сланини таκви ρаботи...κолκу месо да земам и κаκо да го напρавм тој сос што е спомнат овде. Благодаρам однапρед.
     
  8. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,246
    Likes Received:
    81,807
    Gender:
    Female
    Јас ги правам без месо, па тоа не би знаела да ти го кажам, но како сос можеш да искористиш и неутрална павлака за готвење.
    Мене не ми се допаѓа бешамелот, па најчесто одозгора ставам прелив од неутрална павлака со малку куркума, лук во прав, бибер.
    Филот го правам со печурки, ситно сецкан морков и кромид, па повеќе ми се допаѓа со неутрална павлака.

    Доколку ги правиш лазањите со месо, можеш да прелиеш одозгора само со неутрална павлака без додатоци. А мислам дека во поснадбените маркети има и готов бешамел сос, па може и тоа да се употреби.

    За бешамел се водам по овој рецепт, мислам дека го имам читано тука на форумов:
     
    Didi666 likes this.
  9. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,184
    Likes Received:
    27,373
    @Mishela може твојот рецепт за лазањи без месо што се? :)
     
  10. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,246
    Likes Received:
    81,807
    Gender:
    Female
    Рецептот го имам ставено на првата страница од темава, во тој има и мелено месо ама затоа што не го сакам, само го прескокнувам тој дел. Останатото е исто. :)
     
    GirlRose likes this.
  11. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    4,769
    Likes Received:
    15,504
    Gender:
    Female
    Ај да ја воскреснам темава. Давајте многу добар рецепт за лазања, мора да ја скоцкам приближно до совршенство.
     
    mal.ecka likes this.
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,150
    Gender:
    Female
    Се запржуваат кромид, целер и морков на малку маслиново масло. Кога ќе стане кромидот стаклест, се додава меленото месо и се пржи. Се зачинува со сол, бибер, сенф ако сакаш, јас го ставам секогаш. Се пржи убаво, се додава доматно пире неколку лажици (не доматен сос) и малку вода и се крчка да се свари месото и да се згусне рагуто. Може да додадеш малку шеќер да ја ублажи киселоста на доматите, лажичка е доволно.

    Посебно се прави бешамел сос. Се става путер (40г) на тивок оган да се стопи, кога ќе почне да пени се додава брашно (околу 40 г), се меша убаво со путерот и се додава ладно млеко малку по малку, и се меша цело време да се раствори брашното за да нема грутки. Околу 500 мл млеко е вкупно потребно, и се вари да се згусне како пудинг. Се зачинува со сол, бибер и задолжително мускатно (или морско) оревче.

    Во тавата за лазањи се става малку бешамел, па се ставаат кори (неварени). Можеби е подобро малку масло да ставиш, може да ти се залепат одоздола на тавчето поради бешамелот. Одозгора оди сосот со мелено месо, бешамел и рендан кашкавал. Пак се ставаат кори, па месо, бешамел, кашкавал, на крај се завршува со кори и кашкавал, но јас лично преферирам со месо и кашкавал да завршам.
    Во тавчето кај што се правеше месото ставаш вода и ја загреваш на оган, па ја истураш во тавата со лазањите, да ги покрие. Се печат на 180-200 степени околу 45-50 минути, може и повеќе ќе треба, зависи од корите, јас обично ги покривам со фолија или капак ако го има тавата, и пред крај ја вадам фолијата да се потпече лазањата. Е сега, може да не го ставиш кашкавалот како краен слој, да го ставиш 5-10 минути пред вадење од рерна, да се стопи само. Зависи што преферираш.

    Ако се сварени корите, времето на печење ќе биде пократко. Ама е покомплицирано ако прво ги вариш, барем мене ми било. Мислам дека не се става вода при печењето во оригиналниот рецепт, ама ние не ги јадеме ал денте :D
     
    mal.ecka and eliesaab like this.
  13. Izabeli

    Izabeli Истакнат член

    Joined:
    Aug 4, 2011
    Messages:
    5
    Likes Received:
    2
    Gender:
    Female
    Na malku zejtin stavi da se przi meleno meso i rendan morkov (kromid i luk ne stavam, mi ima vkus na mandza taka, no ako ti se dopagja mozes da stavis). Nekogas stavam i blaga rendana piperka. Otkako kje se isprzi ubavo dodavam vegeta, biber, senf, vino, sheker, italijanski zachin, lovor, tomatelo i voda. Znam deka e cudno ama stavan i malce koka kola Se toa se vari na tivko. Koga kje go trgnam od sporet dodavam origano. Beshamelot go pravam so puter i brashno da se zaprzi i dodavam ladno mleko, sol i morsko orevche.

    Vo tava za pechenje premachkuvam zejtin i stavam od crveniot sos, pa kori za lazanji (no pre cooking na niv sto pushuva), pa povtorno crven sos pa beshamel pa rendan kashkaval. Redam po toj redosled. Zavrshuvam so kori, beshamel i kashkaval. Pokrivam so folija i pecham 20 min. Potoa ja vadam folijata da se zapeche ubavo kashkavalot.

    Prilagodi ja kolichinata na sostojkite kolku ti treba

    Ako gi probash kazi dali ti se dopadnale
     
    eliesaab likes this.
  14. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,625
    Likes Received:
    40,114
    Gender:
    Female
    Дали има некоја замена лесна за бешамел?
    Многу ми е тежок
     
  15. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Зошто да мора бешамел. Ние не ставаме. Ставаме само Томатело. Иако најдобри се со павлака и Томатело. Павлаката е од чашка или кантичка. Не е од таа за готвење.
     
    Emotional123 likes this.
  16. ≈ Moyocoyotzin

    ≈ Moyocoyotzin Истакнат член

    Joined:
    Jul 5, 2021
    Messages:
    516
    Likes Received:
    1,178
    Gender:
    Female
    Јас пржам малку кромид, мелено месо и печурки, па ставам малку сос од домати и малку вегета и бибер. Убаво се динста. Потоа редам не варени листови лазања, па од смесата па кашкавал, па лазања, од смесата со месо и кашкавал, и на крај лазања и останата смеса со месо. Топам една коцка пилешка супа и ја посипувам на лазањата и ставам да се пече. Кога ќе испари супата ја исклучувам релната и ставам кашкавал одозгора да се истопи сам од топлото.
    Превкусноо.
     
  17. benzema

    benzema Активен член

    Joined:
    Nov 29, 2021
    Messages:
    113
    Likes Received:
    107
    Gender:
    Male
    Obozavam
     
  18. TravellerS

    TravellerS Популарен член

    Joined:
    Apr 10, 2019
    Messages:
    483
    Likes Received:
    2,810
    Gender:
    Female
    Има ли некаде интегрални коти за лазањи?