Obozavam lazanji pa morav da pisam zatoa sto denes gi pravev Stavam kromid, malku luk, morkov i pikantno luta piperka na mnogu sitno iseckano. Dodavam meleno meso, solja mleko, solja voda, domasen sos o domati (go pravi svekrva mi i vo sekoe jadenje go stavam duri i vo gravce zatoa sto zaprski mrazam ) koj e prevkusen i origano, sol i biber. Redam prvo sos pa kori (ne gi varam i ne gi potopuvam vo voda) i zavrsuvam so sosot i odozgora rendan kaskaval i parmezan
Ви ги читам рецептите, скоро сите се со бешамел сос. Дај кажете ако има такви што ставаат хопла, дали ја мешате во сосот или башка ја ставате врз лазањите. Ги правам кај свеки, не сум правела бешамел, па не сакам тука да експериментирам, а имам хопла неутрална.
http://moirecepti.mk/?s=Лазањи Разгледај си некој рецепт. Јас не сум ставала бешамел туку кашкавал само.
Јас запржувам кромид некогаш морков рендан е подобро, ставам габи, врат запржувам место мелено месо со месо ги немам правено може што дакаш друго да си ставиш. Последниот пат ги правев со шунка, врат и чајна што имав дома се ставив хаха. Убав вкус дава чајната. Додавам томатело сол црн бибер вегета да се згусти малку 5 мин. Ставам ред лазања од овој сос, рендан кашкавак гауда е најдобар и растителен. И така се по ред не додавам вода воопшто. Следен пат со мелено месо и бепамел ќе правам по рецепт од снашката. Кеф ми е од неа да испробам нешто од неа
Здρаво јас пρв пат пρавам лазањи и незнам κаκо затоа да ве пρашам вас девојκи ... инаκу саκам да ги напρаам тие обичните без сланини таκви ρаботи...κолκу месо да земам и κаκо да го напρавм тој сос што е спомнат овде. Благодаρам однапρед.
Јас ги правам без месо, па тоа не би знаела да ти го кажам, но како сос можеш да искористиш и неутрална павлака за готвење. Мене не ми се допаѓа бешамелот, па најчесто одозгора ставам прелив од неутрална павлака со малку куркума, лук во прав, бибер. Филот го правам со печурки, ситно сецкан морков и кромид, па повеќе ми се допаѓа со неутрална павлака. Доколку ги правиш лазањите со месо, можеш да прелиеш одозгора само со неутрална павлака без додатоци. А мислам дека во поснадбените маркети има и готов бешамел сос, па може и тоа да се употреби. За бешамел се водам по овој рецепт, мислам дека го имам читано тука на форумов:
Рецептот го имам ставено на првата страница од темава, во тој има и мелено месо ама затоа што не го сакам, само го прескокнувам тој дел. Останатото е исто.
Ај да ја воскреснам темава. Давајте многу добар рецепт за лазања, мора да ја скоцкам приближно до совршенство.
Се запржуваат кромид, целер и морков на малку маслиново масло. Кога ќе стане кромидот стаклест, се додава меленото месо и се пржи. Се зачинува со сол, бибер, сенф ако сакаш, јас го ставам секогаш. Се пржи убаво, се додава доматно пире неколку лажици (не доматен сос) и малку вода и се крчка да се свари месото и да се згусне рагуто. Може да додадеш малку шеќер да ја ублажи киселоста на доматите, лажичка е доволно. Посебно се прави бешамел сос. Се става путер (40г) на тивок оган да се стопи, кога ќе почне да пени се додава брашно (околу 40 г), се меша убаво со путерот и се додава ладно млеко малку по малку, и се меша цело време да се раствори брашното за да нема грутки. Околу 500 мл млеко е вкупно потребно, и се вари да се згусне како пудинг. Се зачинува со сол, бибер и задолжително мускатно (или морско) оревче. Во тавата за лазањи се става малку бешамел, па се ставаат кори (неварени). Можеби е подобро малку масло да ставиш, може да ти се залепат одоздола на тавчето поради бешамелот. Одозгора оди сосот со мелено месо, бешамел и рендан кашкавал. Пак се ставаат кори, па месо, бешамел, кашкавал, на крај се завршува со кори и кашкавал, но јас лично преферирам со месо и кашкавал да завршам. Во тавчето кај што се правеше месото ставаш вода и ја загреваш на оган, па ја истураш во тавата со лазањите, да ги покрие. Се печат на 180-200 степени околу 45-50 минути, може и повеќе ќе треба, зависи од корите, јас обично ги покривам со фолија или капак ако го има тавата, и пред крај ја вадам фолијата да се потпече лазањата. Е сега, може да не го ставиш кашкавалот како краен слој, да го ставиш 5-10 минути пред вадење од рерна, да се стопи само. Зависи што преферираш. Ако се сварени корите, времето на печење ќе биде пократко. Ама е покомплицирано ако прво ги вариш, барем мене ми било. Мислам дека не се става вода при печењето во оригиналниот рецепт, ама ние не ги јадеме ал денте
Na malku zejtin stavi da se przi meleno meso i rendan morkov (kromid i luk ne stavam, mi ima vkus na mandza taka, no ako ti se dopagja mozes da stavis). Nekogas stavam i blaga rendana piperka. Otkako kje se isprzi ubavo dodavam vegeta, biber, senf, vino, sheker, italijanski zachin, lovor, tomatelo i voda. Znam deka e cudno ama stavan i malce koka kola Se toa se vari na tivko. Koga kje go trgnam od sporet dodavam origano. Beshamelot go pravam so puter i brashno da se zaprzi i dodavam ladno mleko, sol i morsko orevche. Vo tava za pechenje premachkuvam zejtin i stavam od crveniot sos, pa kori za lazanji (no pre cooking na niv sto pushuva), pa povtorno crven sos pa beshamel pa rendan kashkaval. Redam po toj redosled. Zavrshuvam so kori, beshamel i kashkaval. Pokrivam so folija i pecham 20 min. Potoa ja vadam folijata da se zapeche ubavo kashkavalot. Prilagodi ja kolichinata na sostojkite kolku ti treba Ako gi probash kazi dali ti se dopadnale
Зошто да мора бешамел. Ние не ставаме. Ставаме само Томатело. Иако најдобри се со павлака и Томатело. Павлаката е од чашка или кантичка. Не е од таа за готвење.
Јас пржам малку кромид, мелено месо и печурки, па ставам малку сос од домати и малку вегета и бибер. Убаво се динста. Потоа редам не варени листови лазања, па од смесата па кашкавал, па лазања, од смесата со месо и кашкавал, и на крај лазања и останата смеса со месо. Топам една коцка пилешка супа и ја посипувам на лазањата и ставам да се пече. Кога ќе испари супата ја исклучувам релната и ставам кашкавал одозгора да се истопи сам од топлото. Превкусноо.