Знам за тоа, но еве на пример сега во нашето училиште имаме проект против корупција , на кој децата можат да нацртаат свој цртеж против корупцијата,а најдобриот ќе биде нацртан на зграда во Скопје, сепак не сме сите млади неписмени итн
Многу јак проект, нема шо, ама ајде секој напор го ценам макар бил и цртеж. А неписмените знаат дека се неписмени?
Во одделение сме 23, 10 се неписмени, а има многу што по македонски јазик имаат оцена полоша од 3, а има и многу единици по македонски. Пред еден месец започна учебната година, а секогаш на почеток, по македонски јазик повторуваме за потекло на јазикот, пола одделение ништо не знаеше. Потоа ќе ги навредуваат бугарите, грците, а сами не си ја знаат историјата и јазикот
Ама и тие си знаат дека животот ќе им се смени, со една партиска книшка, а тој што учел само ќе си замине во подобра земја
Се поизвесно е дека нема да ги гласам на избори. Не се занимаваат со суштински проблеми на граѓаните. Апасиев скоро кажа во Русија имало поголема демократија одошто во Македонија. Нека оди нека опцуе претседател на држава таму или во Турција, па ќе види како ќе помине. Го пцуеше Пендаровски, и ништо. Крајно невкусно. Мој глас не.
И јас сакав да ги гласам откако земаа замав на локалните избори. Не сум разочаран од Апасиев толку колку од советниците во општинските совети шо сите некако неми останаа и потклекнаа на уцени од поголемите партии. Дали ќе ги гласам, допрва би одлучил.. Поарно си викам за нив отколку за ВМРО или СДСМ.
Претседател кој својот народ си го нарече стока? Во моментов Левица е единствена партија која ја плеска вистината и реалноста во очи на сите. Државата е пред колапс, ке се замараме дека пратеник пцуел. Таљат мн културен е на говорница нели. Епа гласајте си ги, како досега нели. Извини ништо лично ама јас така размислувам, видете која партија има најмногу предлози баш за суштинските проблеми а не кој пцуе....
На чекор сум да не гласам за никој. 90% сум дека сега и јас нема да гласам. Левица почна добро, ама продолжи некако млако. Не се лутам јас, таман работа, нема што да биде лично. И нема да гласам ни за СДСМ и ВМРО кои таквите како Талат ги ставаат на позиција, а ВМРО ги амнестираше Хашките случаи. Разочарана сум и од Левица.
Ако... не гласајте... таман партиските војници само нека гласаат, и албанците... па после ќе плачиме тука! Вашето негласање е еднакво како да сте гласале за СДСМ, пример... или ВМРО, затоа што нивните сопартијци ќе си ги изгласаат полесно и со поголем процент. Место намерно да гласате за скроз друга опција да се турнат скроз овие ненормалниве, вие таман патот им го отворате.
Нема грешка, баш не треба излезност да има. Најголема грешка на народов е што дава легитимитет на истите. Ако се е корумпирано до даска, зар треба да веруваме дека изборите се навистина регуларни и да очекуваме дека оние кои ги креираа сите проблеми да ги решат истите? А левица можат да сонуваат за нешто повеќе од два пратеника, и тие им се многу откако апасиев реши дека сака да изиграва шеф и шпицен пљујач, шо би рекла Данела Имаа голема шанса на почетокот ама ги избркаа сите оние поразумни и повлијателни интелектуалци кои ја направија партијата за димче да ги замени со штабци од вмро. Пиши пропало.
Јас секогаш гласав, баш поради тоа, да не одлучат Албанците или партиските војници. И сум имала притисоци од партиски војници во комшилук во смисла „те знаеме, ќе ти го бележиме гласачкото ливче“, мислат сериски број ќе ми запаметат тие набљудувачи од штаб, па гласав. Сега ќе видам. Кој ќе понуди практични решенија за народот, ако има таков, за тој би гласала.
Убедете ме да гласам за левица,тогаш. Апасиев кажа дека Русија е демократска држава, Кина е пример за социјализам, кажа дека сакаат да бидат единствена партија и да освојат 80 пратеника. Мене ова ми изгледа само на нов тоталитарен режим.
Е добро брат досеа зар не виде дека сме стварно глупи, кое фајде и од онолку пратеници и составена влада ко од акционерско друштво? Сето цицачи кој појче да грабни.
И мене тоа ми падна во очи. Даваа изјави за Палестина, за Каталонија, за Хамас, за Русија и Украина, а македонските граѓани кои немаат да платат сметки и извршители им висат на врат ги има ли некаде? Значи на овој народ му треба работа и пари, а тие објаснуваат белосветски проблеми, пцујат по Фб, навредуваат.
Исто така скептик сум за тоа дали ќе воведат демокраѕија, гледајќи ги другите социјалистички земји, не верувам
Поарано ќе гласам за некој кој до сега не бил на власт, отколку за докажани хоштаплери. Со Левица не знам како ќе биде, со ВМРО и СДС знам. Не гледам зошто да одберам нешто што докажано не чини, а де докажало веќе 30 години. Малку е? Значи со левица има барем малку шанси (надеж) дека ќе биде подобро, со овие другите нема шанси, само полоши и полоши се.