Макарони

Discussion in 'Рецепти' started by 2468, Oct 5, 2010.

  1. PunchMarmelade

    PunchMarmelade Истакнат член

    Joined:
    Jul 30, 2012
    Messages:
    112
    Likes Received:
    31
    Фала женска!
    Ќе пробам задутре :)
     
  2. naturally

    naturally Популарен член

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    1,267
    Likes Received:
    3,843
    Омилени ми се :$
    Ги сакам варени и само со кечап или сирење, потпечени во плех со кашкавал, салама и малце оригано (имаат вкус на пица).. Варени па после малце подпржени во тава со кашкавал и пршут. И салатата од макарони ми е омилена :P
    Ми се пријаде :ninja:
     
  3. Barbie20

    Barbie20 Популарен член

    Joined:
    Aug 22, 2012
    Messages:
    676
    Likes Received:
    10,722
    Gender:
    Female
    Обожавам макарони. Најчесто ги правам на следниов начин:
    Најпрво ги варам макароните во вода со масло и сол. Во меѓувреме во подлабока чинија рендам салама,сирење,2 варени јајца и додавам јогурт ( по желба) и мешам. Откако макароните ќе се сварат,ги ставам во тепсија,ја додавам смесата и се печат додека да се зацрвенат :)
     
  4. veronikaveronika

    veronikaveronika Истакнат член

    Joined:
    Mar 9, 2011
    Messages:
    188
    Likes Received:
    132
    Диетални макарони 8)

    Во маслиново масло се пропржува малку лукче( ако не сте љубители може да ставите цели чешниња, па по 2-3 мин. да ги тргнете од маслото), се додаваат 2-3 домати претходно излупени и ситно исецкани, сол, босилек, бибер или што ви е по желба. Се динста кратко време и се додаваат сварените макарони.

    Е сега не е лошо да се додаде пармезан или сирење одозгора, ама ако сте на диета, подобро не!
    Јас си ги правам често, посебно во лето!
     
  5. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    426
    Девојки, кажете ми некоја вкусна салата со макарони, мајонез, павлака и останати состојки. И по можност и фирмата на макароните (да бидат вкусни), затоа што последните кога ги земав (оние ситните) воопшто не ми беа вкусни.
     
  6. julie77

    julie77 Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    5,566
    Likes Received:
    20,074
    Па баш со ситните макарони се прави салата. Ќе ги земеш од Дивела, се варат убаво не се растураат и се вкусни. Ќе ги свариш ... Настрана ќе исецкаш шунка ситно, кисели краставички ситно ... се тоа ќе измешаш со макароните ќе додадеш сол малку, бибер, павлака и мајонез. Брзо се приготвува и е многу вкусна. Можеш и печурки ситно сецкани да ставиш ако си љубител.
     
  7. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    426
    Еднаш направив со оние од Кам (не ми текнува коа фирма беа), а последните што ги земав беа Дивела. И не ми се допаднаа воопшто. Којзнае, може постари ако биле.

    Ајде баш ќе купам, ама од оние со форма што се како школкички ситни и ќе гледам да бидат најтазе. :)
     
  8. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,183
    Likes Received:
    124,681
    Последен пат ги правев вака,да сменам малку.Супер испаднаа :inlove:
    Потребно ви е-
    1 тиквичка
    1 домат
    1 главица лук(јас ставив помалку ,многу ми беше ова :?: )
    Сирење
    Сол
    Бибер
    Зачини

    *На маслиново го пропржувате лукчето,потоа ситно исецканата тиквичка,на коцки.Се додава сол,бибер,вегета,и се динста додека тиквичките не омекнат.
    Потоа се додаваат претходно сварените макарони,па доматот исто исецкан на ситни коцкички.
    Кога се сервира се сервира со сирење-поубаво изгледа исецкано на коцки одозгора и јас додадов оригано.
     
    kaja11 and Trendafilka like this.
  9. 2806986

    2806986 Активен член

    Joined:
    Sep 26, 2012
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Девојки јас обожавам тестенини на секој можен начин само да не се многу зачинети со бибер, вегета, босилек и слично.
    Јас ги правам на следниов начин и тоа е лично мој рецепт :$
    -500гр макарони (преферирам дивела, во било кој облик, само не ситни)
    -1 чашка мала павлака
    1 лажица маЈОонез
    -лук во прав по желба
    -1 лажица гриз
    -пармезан по вкус
    - сол и малку масло
    Макароните се варат, се процедуваат и повторно се стваат на оган, на страна загевам масло, откако ке се загрее му го ставам гризот да се пропржи и сето тоа го ставам во макароните за огран да почни да се запржува и убаво мешам.
    На страна го правам сосот:
    павлаката, мајонезот, лукот, пармезаот маслото и солта ги мешам убаво со лажица за да стане хомогена смеса.
    Сосот јас го ставам како прилог за секој да си стави колку што сака врз тестенините...........мммммммммммм превкусни се. можам да јадам два дена од ова :lol: . ПОРБАЈТЕ НЕМА ДА ЗАЖАЛИТЕ! :*
     
  10. Rose96

    Rose96 Форумски идол

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    2,680
    Likes Received:
    37,126
    Јас вчера праев од овие и многу им се допаднаа на моите
    Макароните го вариш и во водата малце зејтин ставаш и нормално сол.
    сосот
    Бело месо го сецкаш на ептем мали парчиња а количина по желба го пржиш заедно со печурките кога е пржено малце вода му ставаш во тавата и хопла и чекаш 2-3 мин и после сосот го ставаш во тенџерето со макранони и послужуваш ама многу е добро :inlove:
    (и нормално солена хопла т.е. за макарони :lol: )
     
  11. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,705
    Likes Received:
    109,323
    Gender:
    Female
    Денес ден за Јаглехидрати, значи ќе се јадат Макарони или Шагети, сеисто е според мене. Еве го мојот рецепт за тешки диеталки како мене :lol:

    150-200 грама од тестенините по избор или ако се шпагети најлесно ми е го делам снопчето на 4 и земам една четвртина
    сос од патлиџани, домашен или конзерва пелати или доматно пире
    лукче по желба
    мајчина душичка или оригано
    сол и бибер
    малку балсамико

    Се варат тестенините но не додека да омекнат, точно онолку колку што пишува на кесичката, иако ќе ви останат полуживи можеби. Во меѓувреме или претходно зависи колку сте спретни во работата, на масло маслиново потпржете си лукче во ливчиња исецкано или уште поситно, ако не сакате да го јадете лукот цели главици лук евентуално на две пресечени по должина потпржете ги и откако ќе бидат готови извадете го лукот. Додавате мајчина душичка ливчиња да се пропржат и ако исто како со лукот, не сакате да го осетите во уста ставете цели гранчиња и потоа извадете ги, или едноставно ако не сакате мајчина душичка ставете само оригано, јас денес ќе ги готвам со оригано бидејќи немам мајчина душичка. Истурете го сосот во маслото, доколку користите пелати од конзерва рачунајте дека после пржењето ќе треба да идат во блендер, а доколку користите доматно пире треба да додадете вода за да се направи сос. Пред крај додадете една кафена лажичка оцет балсамико и зачинете со сол и бибер. Полуварените, односно според производителот варените, тестенини префрлете ги во тенџерето со сос и продолжете да варите додека не испари делумно сосот.
    За оние кои не се на диета може да послужите со рендан пармезан или биено сирење, кое искрено не го менувам за ништо на светот.
     
    anuskaNESTLE likes this.
  12. enamorena

    enamorena Истакнат член

    Joined:
    Nov 11, 2012
    Messages:
    21
    Likes Received:
    18
    Gender:
    Female
    eve i od mene nesto znam 1000 recepti i ovoj e mn vkusen.svari makaroni vo vodata stavi lovorov list i posoli.potoa ostavi gi vo cedalna da se iscedat ubavo.vo tavce stavi konzerva tuna da se proprzi zaedno so masloto vo nea i dodadi edna lazica margarin.stavi gi i makagonite i przi taka edno 3 min.potoa trgni gi i sitno iseckaj edna glavca kromid malce kiseli krstavicki i nekolku lazici majonez stavi.zacini so origano,staj poveke malce:) so sol i biber sekako. probajte mn e ubavo
    [mod-kirilica:1eccjhvd][/mod-kirilica:1eccjhvd]
     
    A.Fenty likes this.
  13. SomeWhere

    SomeWhere Истакнат член

    Joined:
    Jul 26, 2012
    Messages:
    188
    Likes Received:
    70
    Gender:
    Female
    Дали можеби некоја знае како се подготвуваат макарони со вргањ и бел сос.
     
  14. Puflice

    Puflice Истакнат член

    Joined:
    Apr 18, 2011
    Messages:
    146
    Likes Received:
    120
    Моите омилени!Го запржуваш вргањот,а исто така може и шампињони ама живи,не саламурени и тоа во путерче најубаво,додаваш по желба малце ситно сецкана сланина и пржиш се додека не се вцрви сланинчето,а печурките не омекнат(обично им треба 15/20 минути),па додаваш течна неутрална павлака(ја има во маркетите,доволно ќе ти биде за двајца и најмалото пакување),додаваш по вкус вегета,сол,и промешуваш уште едно десетина минути на оган,ги сипуваш врз сварените тестенини.Мњааамии !!! :rofl:
     
    SomeWhere likes this.
  15. Aneta97

    Aneta97 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Messages:
    20
    Likes Received:
    13
    Значи не знам за вас,но за мене си знам дека најубаво нешто на свет ми е(И што го јадам секоја недела скоро) макарони со сирење и домашен кечап 8) :l:
     
  16. Lola-M

    Lola-M Популарен член

    Joined:
    Nov 16, 2011
    Messages:
    416
    Likes Received:
    536
    Доколку вргањот е сушен (дехидриран), прво треба да го оставиш околу 20-тина минути во млака вода да омекне.
    Потоа, на путер пропржи кратко малку лук, не ситно сецкан, туку покрупно. Кога лукот ќе почне да заруменува, исфрли го од садот (лукот се користи само за да се добие поароматичен вкус) и додај го убаво исцедениот од вода вргањ.Остави го да се пропржи и потоа додај малку бело вино, црн бибер и сол по желба.Јас во сосови за паста не ставам вегета, ми нема логика :o :lol:
    Кога виното речиси сосем ќе испари, тргни го садот настрана и додади ја неутралната павлака (хопла) со постојано мешање.
    На крајот можеш да додадеш малку ситно сецкан магдонос.
    Кога ќе ги измешаш макароните со сосот врати го повторно за кратко садот на рингла, за пастата убаво да се соедини со сосот, но не повеќе од 1 мин.
    За крај, нароси ја пастата со пармезан.Најубаво свежо изрендан, но може да ти послужи и готов пармезан во кесичка.
     
    Annath, Puflice and SomeWhere like this.
  17. H.e.L.e.N

    H.e.L.e.N Истакнат член

    Joined:
    Oct 31, 2012
    Messages:
    559
    Likes Received:
    218
    јас ги правам на многу наЧини со разлиЧни сосови но еден од најомилените и наједноставните
    ги варете макароните јас најЧесто користам од тие намалите.
    откако ке се сварат ги ставате во плекЧе подмаЧкано со маргарин
    во еден сад ставате 1 јајце 1 Часа јогурт дробете сирење колку сакате и на крај додавате сеЧкана салама сето тоа се меса и се истура врз макароните,се пеЧе 15 минути на температура од 200с
     
    Hipica likes this.
  18. Soldier

    Soldier Истакнат член

    Joined:
    Jan 19, 2013
    Messages:
    125
    Likes Received:
    78
    Ни сосови,ни ништо не ми треба.Само макарони со рендано сирење :mm: и ништо друго,моето омилено јадење. :)
     
  19. baby-star

    baby-star Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    2,477
    Likes Received:
    10,927
    Макарони често јадам и ги подготвувам на следниот начин.
    Прво ставам да се сварат,во меѓувреме ја загревам рерната на 180-200 степени.
    Од како ќе се сварат макароните,ја цедам водата,па ги ствама во тава претходно намрсена со путер.
    Пред крајот на печењето матам 2 јајца,околу 200-250 грама сирење и 1-1,5 голема шолја јогурт,па заедно смесата ја истурам врз макароните и се почат уште 10-15 минути.
    Многу се вкусни.

    Истата постапка ја практкувам и со несварени макарони,односно во тавата каде се печат ги истурам макароните и истурам газирана вода,колку да ги покрие.Понатаму истата постапка.
     
    lepadama and london-girl like this.
  20. SEKERLEMA

    SEKERLEMA Популарен член

    Joined:
    Feb 11, 2013
    Messages:
    264
    Likes Received:
    408

    И јас ги правам исто така,со несварени не сум пробала баш ќе пробам некогаш
     
    baby-star likes this.