Макарони

Discussion in 'Рецепти' started by 2468, Oct 5, 2010.

  1. xoxo..gossip-girl

    xoxo..gossip-girl Истакнат член

    Joined:
    Feb 4, 2013
    Messages:
    472
    Likes Received:
    642
    Макарони , омилено нешто .
    Ги јадам со кечап најчесто или агда и рендано сирење а преубаво е и со кашкавал.
    Некогаш потпечени со сирење и павлака.
     
  2. london-girl

    london-girl Истакнат член

    Joined:
    Oct 15, 2012
    Messages:
    144
    Likes Received:
    56
    Потпечени ммм и со кашкавал кој се тегни мммм
     
  3. anabel-a

    anabel-a Популарен член

    Joined:
    Aug 25, 2011
    Messages:
    3,333
    Likes Received:
    15,499
  4. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,776
    Likes Received:
    38,645
    Gender:
    Female
    Јас обожавам макарони. Дома обавезно мора да имам барем едно пакетче. Ги јадам со сирење и со кечап.
     
  5. karak

    karak Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    4,458
    Likes Received:
    5,426
    Општи прашања

    Дајте ми наједноставен рецепт за печени макарони. Не ги јадам ниту правам ( се ги прави свеќи) но денес сакам да правам за ручек. Ајде помош ;)
     
  6. Abeja

    Abeja Популарен член

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    4,393
    Likes Received:
    17,613
    Gender:
    Female
    Општи прашања

    Свари ги и префрли ги во тава за печење, измешај 1-2 јајца со урда или сирење, можеш да ставиш и кисело млеко, стави зејтин и посипи ги со смесата. И испечи ги.

    Можеш да ги направиш и со мелено месо. Додека се варат испржи го меленото месо со кромид, сол, вегета, црн бибер, морков по желба, доматен сос по желба (но испржи го повеќе отколку што го пржиме за сарма, зашто со сармата се вари подолго време). И потоа во тавчето со макарони измешајте го месото и испечете, при крај може да го посипеш со матено јајце со малку кисело или благо млеко.
     
    karak likes this.
  7. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    2,337
    Likes Received:
    6,908
    Gender:
    Female
    Општи прашања

    Edna kesicka makaroni ne vareni isturi ja vo tavce, stavi zejtin okolku edna solja za kafe, izmati dve jajca I prelej gi makaronite. Iseckaj salama na kocki kolicina po zelba, nalej 500 ml. Mleko I 500 ml. kisela voda, se pece okolu 45 min. t.e. dodeka skoro ne ispari vodata I fatat malku koricka.
    Izvadi gi od relna da ne se isusat skros, sami kje go vpijat ostatokot od vodickata.
    Po zelba narosi parmezan ili kecap.
     
    Antebellum and karak like this.
  8. SOVRSENSTVO

    SOVRSENSTVO Популарен член

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    2,790
    Likes Received:
    1,557
    [​IMG]

    Ова е мојот најомилен рецепт за макарони: Ставам макарони да се варат и во меѓувреме го спремам сосот, запржувам кромид, додавам мелено месо, зачинувам, додавам томатео сос, магданос, лукче ситно сецкано, и една лажица павлака и така оставам да си прокрчка. Одкако макароните ќе омекнат ги тргам од оган и ги цедам, додавам зачини и ги редам во плехче и одозгора го посипувам сосот. Ги ставам во рерна да се потпечат 20 минути и огкако ќе ги извадам од рерна додавам пармезан и е превкусно и едноставно за правење.
     
    eli25 likes this.
  9. karenin

    karenin Популарен член

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Messages:
    1,426
    Likes Received:
    2,172
    Макарончињата и јас си негуваме долга љубовна врска од мојата 8 година па се досега. Мислам дека можам да ги јадам секој ден. Мајка ми порано кога ќе направеше цело тенџере, јас јадев по две чинии и плус секогаш кога поминував од кујната си каснував така од тенџерето уште по неколку макарони. Многу ми беа слатки.
     
  10. Micheleljubov

    Micheleljubov Истакнат член

    Joined:
    Jun 17, 2012
    Messages:
    484
    Likes Received:
    2,940
    Макарони-единствено нешто што знам да го сварам без да го преварам.
    Ама имам проблем со печењето. Само варени не ми се убави, а ако ги потпечам обавезно ми се слепуваат како пита. :puke:
    Не ги обожавам многу, ама кога знаеш дека нема никој дома, мора сам да направиш, тоа е првото нешто што ми текнува дека можам да го направам, без да се отрујам.
    Ги јадам со многу сирење.

    Готвењето вака изгледа. :D
    http://www.youtube.com/watch?v=WE1EkmWMgxc
     
  11. deliza

    deliza Популарен член

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    331
    Likes Received:
    13,419
    Обожавам макарони па денеска екпериментирав со овој рецепт и испадна многуу вкусноо :)

    рецептот е превземен од http://moirecepti.mk/

    Состојки
    1 кисела павлака
    300 гр маринирани печурки
    1 јајце
    200 гр. кашкавал
    1 помала главица кромид
    300 гр. кравјо сирење
    500 гр макарони


    Подготовка

    Чекор 1: Макароните се варат во посолена вода со малку масло. Додека се варат, може да се спрема филот. Се загрева масло и се запржува прво ситно сецканиот кромид. Потоа се додаваат печурките (претходно сецкани) со постојано месање. Пред да поцне да потемнува кромидот, се посолува, се додава пола лажичка црвен пипер и се трга на страна.

    Чекор 2: Сирењето и кашкавалот се рендаат. Јајцето се разматува со пола павлака, се додава малку сос од домати, 5 супени лажици млеко и 5 супени лажици од водата во која се вареа макароните

    Тавчето, по желба, може да е округлесто или правоаголно.

    Чекор 3: Се премачкува тавчето со масло и одозгора се реди еден ред од сварените макарони (половина од макароните). Се нанесува одозгора половина од филот со печурките, се става одозгора половина од ренданото сирење и малку од ренданиот кашкавал. Одозгора се става малку сос од домати. Повторно се реди останатиот дел од макароните, па останатиот фил со печурки, ренданото сирење и кашкавал. Повторно се става одозгора уште малку сос од домати. Се налеваат неколку супени лажици од водата во која се вареа макароните и спремно е за печење.

    Рерната се загрева на 200С, па пред да ги ставиме макароните да се печат, рерната се намалува на 170. Се печат околу 15-20 минути, се вадат од рерна, се полеваат со смесата од матено јајце и павлаката, се наросува одозгора малку босилек за вкус (по желба, вкусно е и со оригано) и се враќа во рерна да се потпече уште 10 до 15 минути.
     

    Attached Files:

    baby-star, Libera, Annath and 3 others like this.
  12. Veki4kaa

    Veki4kaa Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2012
    Messages:
    5,520
    Likes Received:
    18,511
    Gender:
    Female
    јас ги обожавам со сиренце и кечап.
     
  13. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    5,589
    Likes Received:
    5,937
    ме настрвивтее :)

    ги сакам, и ги јадам како:
    - манџа
    -макарони со сиренце
    -во плех со ориз и компир
     
    Antebellum likes this.
  14. Westsiderka

    Westsiderka Истакнат член

    Joined:
    Nov 6, 2012
    Messages:
    105
    Likes Received:
    21
    Само што си направив за ручек и заедно со нив и сос. Исецкав малку шунка на ситни коцкички ја пропржив на кратко додадов мешавина од павлака и томатело оставив уште 30 секунди да прокрчка го посипав врз макароните и одозгора додадов кашкавал.,и еве јадам веќе втора чинија :)
     
  15. canary

    canary Истакнат член

    Joined:
    Feb 23, 2013
    Messages:
    133
    Likes Received:
    60
    Сакам макарони па макар и само варени и со сирење одозгора :lol:
    Ако е за потпечени ги варам прво па му ставам одозгора јајца матени со сирење или кашкавал рендани или јогурт, павлака, кечап.. и се печат.
    За варени овие се супер: со мајонез, туна, кисели краставички сецкани, пченка варена и ситно сецкани маслинки, но ова е веќе салата :)
    Последно што имам начекано по продавнициве е макарони во сос од печурки (иако не ми се омилени, не се осеќаат многу). Од Podravka се и превкусни само се варат во вода 10тина минути, чекаш да се оладат и преубави се. Исто убави се вака да ги свариш, да ги ставиш во плехче со павлака одозгора и да ги потпечеш. Топче :lol:
     
  16. DaddyDirectioner

    DaddyDirectioner Активен член

    Joined:
    Jun 20, 2013
    Messages:
    51
    Likes Received:
    8
    Јас не ги правам ! Само ги јадам. Правењето е должност на мама. :D
     
    I.want.to.sleep likes this.
  17. LittleChili

    LittleChili Популарен член

    Joined:
    May 29, 2013
    Messages:
    509
    Likes Received:
    2,229
    Јас само варени јадам. Некогаш сама си ги правам . Си ги јадам со кечап и мајонез :P
     
  18. smiley22

    smiley22 Истакнат член

    Joined:
    Apr 11, 2012
    Messages:
    670
    Likes Received:
    350
    Ма каков сос,какви пецурки,кецап,ништо.Само варени макарони со рендано сиренце или пецени со сиренце и јајца.Посебно кецап многу мразам со макарони :puke: .Сирење му е мајката ;) ! :rofl:
    Сега варам.
     
  19. choko

    choko Истакнат член

    Joined:
    Apr 28, 2012
    Messages:
    326
    Likes Received:
    90
    Gender:
    Female
    Јас во последно време ги јадам со презла .. :)
     
  20. miss-bootylicius

    miss-bootylicius Популарен член

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    645
    Likes Received:
    11,019
    јас вчера правев карбонара - (10 рецепти з карбонара имам пробано ама овој од синоќа највкусен беше)

    Ги варев во посолена вода со масло макароните.

    Во сад изматкав 3 јајца, ставив рендано сиренје околу 50-60 грама (подобро е пармезан ама немав), ставив црн пипер, индиско оревче, сол и павлака 2-3 лажици.заедно цело го изматкав

    настрана изпржив сланина 100г и свежи печурки 150-200 г и ги додадов во садот со јајцата и ги измешав.

    Откако ги тргнав макатоните од оган така жешки, ја истурив вишокот вода во која се вареле, и веднаш ја додадов смесата од садот со јајцата и другите мирудии.
    Од жешките макарони јајцата се згуснаа, измешав и сервирав ...

    Превкусно беше :)