Мармалад

Discussion in 'Рецепти' started by H0neY, Sep 18, 2010.

  1. H0neY

    H0neY Истакнат член

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Девојки денес мајка ми си собра дренки, па ајде рековме да направиме мармалад :D
    Знае ли некоја од вас некој рецепт? Би ви била благодарна ако го споделите со нас :)
    Поздрав
     
  2. vikule89

    vikule89 Истакнат член

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    28
    Likes Received:
    7
    мармалад од праски/кајсии

    ке ве молам за рецепт скакам да направам мармалад од праски и кајсии и сокце од праски рецепт ке ве молам.....благодарам
     
  3. zlatnaa

    zlatnaa Истакнат член

    Joined:
    Jun 10, 2010
    Messages:
    81
    Likes Received:
    57
    Majka mi pravese marmalad od kajsii i vaka go pravevme :
    6 kg.kajsii, 3 kg seker i limontus
    -Samo gi izvadivme semkite i vo tendzere 2 kg kajsii pa 1 kg seker znaci taka redeno i se stava vo relna i privremeno se mesa koga ke e nekade na polovina gotovo se stava limontusot i posle vo zavisnost od gustinata se vadi od relna. I mozam da kazam deka e sovrsennnn mmmmmmmmmmmmmmmmm :inlove: ako nesto ne sakas podetalno da ti kazam pisi mi pak :)
    ( se izvinuvam sto ne pisuvam na kirilica ama nesto mk podrska me zavrkava )
     
  4. Lux

    Lux Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    7,094
    Likes Received:
    6,349
    Gender:
    Female
    Леле мармалад обожавам. Го јадам од секој вид на овошје, ама од праски и мешан ми е најомилен.
    Го сркам со лажица. Рецепт да ви дадам за жал немам, не правиме дома, најчесто го купуваме готов од тегла.
    ЕДИТ: најдов рецепт за мармалад.
    Мармалад од сливи[​IMG]

    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

    6 Шекер лажичка/ки
    1000 грама Сливи
    ПОДГОТОВКА:
    Сливите се мијат добро, една по една, се вадат семките и се сецкаат на ситни парчиња (ако не ве мрзи, може и да се сомелат). Од 1 кг сливи, излегува отприлика 1 тегла мармалад.
    Се ставаат на тивок оган да се варат. Во тенџерето се става многу малку вода, за да не загорат додека се варат.
    Одвреме навреме промешуваме со дрвена готварска лажица.
    Кога веќе сливите ке омекнат, ги посипуваме со шеќер, потребно е малку шеќер (од око и по ваш вкус).
    Времето кое ви е потребно за ова вкусно слатко, зависи од количината која ја правите.

    Мармалад од дињи
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    720 грама Шеќер
    1000 грама Дуња
    ПОДГОТОВКА:
    Исечената диња на коцкички се посипува со шеќер и се остава покриена со крпа да пеноќи.

    Утредента се пасира масата и се става да се вари додека убаво се згусти.

    Уште врел со мармаладот се полнат тегли, а откако ќе се олади, се затвора со целофан.

    Мармалад од тиква[​IMG]
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    500 грама Шеќер
    малку Цимет
    500 грама Тиква
    150 грама Портокал
    1 парче/чиња Лимон
    ПОДГОТОВКА:
    Тиквата излупете ја, месето исецкајте го на коцкички и варете го во солена вода околу еден час, т.е. додека месото омекне.

    Потоа исцедете ги, коцкичките испасирајте ги, а добиената каша измешајте ја со еднакво количество шеќер, па оставете ја да отстои 24 часа.

    По желба додадете каранфилчиња, цимет, кора и месо од портокал и лимон, па смесата варете ја уште половина час.

    Врелиот мармалад ставајте го во врели тегли и пастеризирајте го во рерна половина час на температура од 80-90 степени.

    Мармалад од праски[​IMG]
    ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
    1000 грама Шеќер
    1200 грама Праски
    ПОДГОТОВКА:
    Праските се лупат и се пасираат. Одделно се вари сируп од 1 кгр. Шеќер и половина литар вода.Пасираната маса се додава во сирупот ,се вари толку долго додека масата стане доволно густа. Додека е врел мармаладот се става во загреани тегли.Откако ќе се олади се затвора со целофан.
     
  5. April87

    April87 Популарен член

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    565
    Likes Received:
    451
    Gender:
    Female
    Сакам да направам мармалад од шипинки, па ако некој знае рецепт нека го напиши. :)
     
  6. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Мармаладот од праски не е посебно популарен, најверојатно затоа што има некако неутрален вкус.
    Но, добив голема количина праски и се одлучив на ризик.

    Прво, праските ги излупив и ги исецкав на поситни парчиња и малку ги пропасирав со рачна пасирка. На килограм праски ставав 200-250 г шеќер затоа што праските беа зрели и благи. Мармаладот го варев на тивко. Додадов ванилин шеќер, цимет, малку рум, мускатно оревче и сок од лимон.

    Испадна феноменален вкус, а посебен шмек му даде оревчето. Единствено малку е потечен од вообичаено, па на следната тура ќе ставам џем-фикс.
     
    Annath likes this.
  7. Queen8

    Queen8 Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2018
    Messages:
    4,279
    Likes Received:
    20,713
    Gender:
    Female
    Модра слива, праска, кајсија, најубав.
     
  8. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,178
    Likes Received:
    124,646
    Дали некоја правела џем од кајсии со стевиа?
    Или кафен шеќер?
    Ако може да сподели колку ставила шеќер на кило ?
     
  9. Малечка Маша

    Малечка Маша Истакнат член

    Joined:
    May 12, 2015
    Messages:
    217
    Likes Received:
    91
    Gender:
    Female
    А некој да правел мармалад од замрзнати кајсии?