Девојки денес мајка ми си собра дренки, па ајде рековме да направиме мармалад Знае ли некоја од вас некој рецепт? Би ви била благодарна ако го споделите со нас Поздрав
мармалад од праски/кајсии ке ве молам за рецепт скакам да направам мармалад од праски и кајсии и сокце од праски рецепт ке ве молам.....благодарам
Majka mi pravese marmalad od kajsii i vaka go pravevme : 6 kg.kajsii, 3 kg seker i limontus -Samo gi izvadivme semkite i vo tendzere 2 kg kajsii pa 1 kg seker znaci taka redeno i se stava vo relna i privremeno se mesa koga ke e nekade na polovina gotovo se stava limontusot i posle vo zavisnost od gustinata se vadi od relna. I mozam da kazam deka e sovrsennnn mmmmmmmmmmmmmmmmm ako nesto ne sakas podetalno da ti kazam pisi mi pak ( se izvinuvam sto ne pisuvam na kirilica ama nesto mk podrska me zavrkava )
Леле мармалад обожавам. Го јадам од секој вид на овошје, ама од праски и мешан ми е најомилен. Го сркам со лажица. Рецепт да ви дадам за жал немам, не правиме дома, најчесто го купуваме готов од тегла. ЕДИТ: најдов рецепт за мармалад. Мармалад од сливи ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 6 Шекер лажичка/ки 1000 грама Сливи ПОДГОТОВКА: Сливите се мијат добро, една по една, се вадат семките и се сецкаат на ситни парчиња (ако не ве мрзи, може и да се сомелат). Од 1 кг сливи, излегува отприлика 1 тегла мармалад. Се ставаат на тивок оган да се варат. Во тенџерето се става многу малку вода, за да не загорат додека се варат. Одвреме навреме промешуваме со дрвена готварска лажица. Кога веќе сливите ке омекнат, ги посипуваме со шеќер, потребно е малку шеќер (од око и по ваш вкус). Времето кое ви е потребно за ова вкусно слатко, зависи од количината која ја правите. Мармалад од дињи ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 720 грама Шеќер 1000 грама Дуња ПОДГОТОВКА: Исечената диња на коцкички се посипува со шеќер и се остава покриена со крпа да пеноќи. Утредента се пасира масата и се става да се вари додека убаво се згусти. Уште врел со мармаладот се полнат тегли, а откако ќе се олади, се затвора со целофан. Мармалад од тиква ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 грама Шеќер малку Цимет 500 грама Тиква 150 грама Портокал 1 парче/чиња Лимон ПОДГОТОВКА: Тиквата излупете ја, месето исецкајте го на коцкички и варете го во солена вода околу еден час, т.е. додека месото омекне. Потоа исцедете ги, коцкичките испасирајте ги, а добиената каша измешајте ја со еднакво количество шеќер, па оставете ја да отстои 24 часа. По желба додадете каранфилчиња, цимет, кора и месо од портокал и лимон, па смесата варете ја уште половина час. Врелиот мармалад ставајте го во врели тегли и пастеризирајте го во рерна половина час на температура од 80-90 степени. Мармалад од праски ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1000 грама Шеќер 1200 грама Праски ПОДГОТОВКА: Праските се лупат и се пасираат. Одделно се вари сируп од 1 кгр. Шеќер и половина литар вода.Пасираната маса се додава во сирупот ,се вари толку долго додека масата стане доволно густа. Додека е врел мармаладот се става во загреани тегли.Откако ќе се олади се затвора со целофан.
Мармаладот од праски не е посебно популарен, најверојатно затоа што има некако неутрален вкус. Но, добив голема количина праски и се одлучив на ризик. Прво, праските ги излупив и ги исецкав на поситни парчиња и малку ги пропасирав со рачна пасирка. На килограм праски ставав 200-250 г шеќер затоа што праските беа зрели и благи. Мармаладот го варев на тивко. Додадов ванилин шеќер, цимет, малку рум, мускатно оревче и сок од лимон. Испадна феноменален вкус, а посебен шмек му даде оревчето. Единствено малку е потечен од вообичаено, па на следната тура ќе ставам џем-фикс.
Дали некоја правела џем од кајсии со стевиа? Или кафен шеќер? Ако може да сподели колку ставила шеќер на кило ?