Мартинки

Discussion in 'Општи дискусии' started by Phyramide, Mar 1, 2011.

1. N.Kety

N.Kety Популарен член

девојки ја прочитав темава два пати хихихих од што ми беше интересна,јас прв пат слушам за ваква традиција :o :o ,кај нас во нашето гратче ова не се практикува а баш звучи интересно :$

2. butterfly33

butterfly33 Популарен член

Ми дадовте идеја :D Уште од мала немам носено мартинка... Ама баш оваа година ќе си направам, само малку закаснав со датумите :$

3. sanjalica

sanjalica Истакнат член

И јас официјално, сабајлечки ќе си закачам една мартинка! ;)
    Како мала РЕДОВНО баба ми или мајка ми ми закачува или заврзуваа (зависи од мартинката), ама откако пораснав - заборавам! :lol: :lol: Лани ми текна кога заврши март :D :D

4. Acerola

Acerola Истакнат член

Мајка ми тукушто ми направи мартинка и си ја ставив на рака :)
    Кај нас се носат дури да ја видиш првата ластовичка па тогаш ја ставаш под камен и си замислуваш желба.

5. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Еве сега на фортуна радио кажаа дека денес се ставале мартинките,кажуваа што и како за нив, и кажаа дека имало на плоштадот девојки кои шетале во народни носии и делеле мартинки. :clap: :clap: :clap:
    Јас мојата сега ќе земам да ја направам. :)
    п.с. да не знете кај има да се купат, во случај да не ми излезе мојава мартинка? :$

maja8 likes this.
  6. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

И јас си направив, еве ја и мојата прва мартинка :clap: може не е којзнае што,ама за мене е прва моја направена и најубав :inlove: , со едно привезоче што дечко ми го има најдено и дадено 8)

Е сега можам сама да си ја става, или мора мајка ми?

Attached Files:

Hipica likes this.
  7. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Кај нас не ставаме мартинки на овој ден, туку на Летник

Hipica likes this.
  8. Neytiri

Neytiri Популарен член

Е јас за ова прв пат слушам. Што е тоа и кога е ? :)

9. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Летник е македонски народен празник, којшто се празнува секоја година на 1 март и е поврзан со враќањето на птиците преселници од јужните краишта во Македонија.

IvanaMkd and Neytiri like this.
  10. Hipica

Hipica Форумски идол

^ Летник во нашиот крај таму не е на 1ви Март. Кон средината на март е, не го знам точно датумот.

IvanaMkd and Neytiri like this.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Летник е на 14 март (и син ми е роден на тој датум), па тогаш кај нас во Охрид и охридско се врзуваат мартинки. Не знам оти во другиве краишта на Македонија се практикува врзување мартинка на 1 март, тоа знам дека го има во Бугарија.

Инаку, каков ќе биде денот на Летник, такво ќе биде цело лето :)

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

13. Annath

Annath Форумски идол

Е па не се информирале добро тие што го напишале тоа. Кого и да прашате во Охрид, ќе ви каже дека Летник се слави на 14 март, од истата причина поради која го славиме Божиќ на 7 јануари. Инаку, Википедија и не е релевантен извор на информации ;)

14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

15. Ariel

Ariel Форумски идол

Како мала не ми врзувале мартинки, иако сум видела кај некои деца, ама никогаш не се потрудив да сфатам зошто ги носат, и дали е поврзано со некој празник :D

Лани на децата некој им донесе, а вчера направивме - бевме собрани со пријатели, па направивме за сите деца. Децава ептен беа среќни, особено сабајлево кога им ги ставив :D
    На малиот му е за закачување на блуза, а на ќерка ми за на рака, ама со цветче од волница, многу е слатка :D

16. femina90

femina90 Популарен член

Годинава скроз заборавив на мартинките, ако некој знае нека каже каде да си купам, немам живци за правење :)

17. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Мартинки во чест на месец март и доаѓањето на пролетта

Во чест на месец март и доаѓањето на пролетта се носат црвено белите мартинки кои се направени од конец и се носат на рака.

Мартинките со својата испреплетеност во обликот на ДНК-а врската или кодот ја симболизираат љубовта, плодноста, и се носат во чест на Баба Марта, односно жената која го раѓа новиот живот или во архаична смисла - пролетта.

Мартинката се носи на рака се додека лицето не виде штрк или ластовица. Штом се здогледа тогаш си замислува желба и се вади од рака и се става на дрво. Во спротивно доколку не се виде штрк, мартинката се става под перница, се замислува желба и се става под камен.
    Мартинаката се плете во Бела и Црвена боја, а тоа симболизира, белата боја се сметала за чистота и искреност, а црвената боја за симбол на светлоста и љубовта.

tweety26 and Neytiri like this.
  18. IvanaMkd

IvanaMkd Истакнат член

Annath и Hipica да се надоврзам.
    Ноќта наспроти летник се става мартинката, сабајлето да доприш гранка на леска и дрен и да кажиш "Да сум јака како леска и да сум силна како дрен".
    Мартинката стои додека не видиш некоја преселна птица, штрк или ластовичка. Ако не видиш на Благовец можеш да ја извадиш.
    Не сум сигурна дали и варена блага пченка се спремаше за овој ден. Ама мислам да.

Hipica, Neytiri and Annath like this.
  19. tweety26

tweety26 Популарен член

Ние денес си врзавме мартинки мама ни направи...ама она додаде и плава боја,секоја година така...незнам зошто,знам за црвена и бела еве читам ама и плава... :^)

20. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Епа конечно мама си дојде од работа и ми ја стави мојата мартинка, хехех :clap: ми го разубаве денов.