Мафини

Discussion in 'Рецепти' started by Marilyn-Monroe, Oct 11, 2011.

  1. Tiki-lolipop

    Tiki-lolipop Популарен член

    Joined:
    Jan 11, 2013
    Messages:
    936
    Likes Received:
    1,284
    Девојки сакам да направам мафини ,но немам калап. Што друго може да искористам како калап? :?:
     
  2. Cakica

    Cakica Популарен член

    Joined:
    Feb 12, 2012
    Messages:
    589
    Likes Received:
    7,666
    Gender:
    Female
    Мафини со вишња и чоколадо


    Потребни состојки:
    2 јајца
    150 грама шеќер
    200 мл млеко
    125 гр маргарин
    250 гр брашно
    1 пециво
    вишњи
    100 гр чоколадо

    јајцата и шеќерот се матат па се додава изладеното млеко во кое претходно се растопува маргарини на крај се додава брашното измешано со пециво.

    Смесата е за 24 мафини

    Калапот се полни 2/3 од смесата и одозгора се ставаат сецкани вишни и сецкано чоколадо
     
    Acka22 likes this.
  3. barbiegirl.24

    barbiegirl.24 Истакнат член

    Joined:
    Nov 2, 2014
    Messages:
    804
    Likes Received:
    4,454
    Gender:
    Female
    Ајде и јас да ви пишам еден вкусен рецепт за солени мафинки.
    Најпрво ја загревам рерната на 200 степени. Во еден сад ставам 1 чаша брашно, малку оригано и 1 пециво.Додавам околу 150-200гр урда ( може и со сирење, јас не јадам затоа со урда), 150-200гр салама, иста количина колку и урда, 1 чаша млеко, неколку капки кечап, Убаво ја мешам смесата да се изедначи, потоа ставам едно јајце и само го разлевам и малку промешувам низ смесата колку да се соедини. Ја оставам смесата да отстои во садот 5 минути и во меѓувреме ја мачкам тавата, односно калапите со зејтин и со голема лажичка ги полнам скоро до горе, не скрос затоа што си нараснуваат додека се печат. На крај со рака врз тавата наросувам малку брашно за да не се залепат. Се печат околу 25 минути, зависи, ќе видите си заруменуваат кога ќе бидат готови. Многу се вкусни и топли додека се, дури и следниот ден се превкусни.
     

    Attached Files:

    Acka22, rainbowec and duffi like this.
  4. Taccka

    Taccka Истакнат член

    Joined:
    Apr 24, 2013
    Messages:
    30
    Likes Received:
    28
    Gender:
    Female
    Нашите омилени мафини по дома:

    http://allrecipes.com/recipe/banana-oat-muffins/

    Експресно се прават, нема утка, особено се вкусни следниот ден. Бананата дава влажност на тестото и не се суви. Јас наместо белиот шеќер го заменувам со жолт, а би пробала и со кафеав.
    Исто така додавам и цимет.
     
  5. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,224
    Likes Received:
    81,774
    Gender:
    Female
    Мислам дека добро се чита рецептот. Случајно ги најдов во некое старо списание и морав да ги пробам. Превкусни се, ајварот без сомнеж им дава некој пиперкаст специфичен вкус. Сочни се ептен, јас плус им додадов и малку морков за да ми бидат пошарени.


    [​IMG]
     
    Acka22 and joy1 like this.
  6. Sky-butterfly

    Sky-butterfly Форумски идол

    Joined:
    Dec 22, 2013
    Messages:
    3,454
    Likes Received:
    61,068
    Моите омилени благи мафини. Рецептот го земав од * Мој рецепт *

    - 200 гр. брашно
    - 50. гр овес
    - 100 гр. шеќер во прав
    - 3 кафени лажици прашок за пециво
    - малку сол
    - 160 мл. млеко
    - 60 мл. растително масло
    - 2 јајца
    - семе (јас го користев она од тегличе на виталија, со 4 видови на семиња)

    Првин се мешаат цврсти состојки, па се додаваат течни. Кога се промешуваат состојките, треба само малку да се промешат.
    Намачкајте калап со путер, додадите смеса во калапот (околу 2/3 да биде полн), поспете одозгора со семе.
    Се печат во рерна загреана на 200 степени, 20 минути.
    Кога се готови изладени можат да се полијат одозгора со малку мед.

    Омилените солени мафини - Мафини со сирење и маслинки

    - чаша и пол обично брашно
    - пола чаша пченкарно брашно
    - пола кесичка прашок за пециво
    - малку сол
    - 2 јајца
    - чаша млеко
    - пола чаша масло
    - околу 400 грама сирење и сечкани маслинки (заедно)

    Се мешат во длабок сад сувите состојки (брашно, пециво, сол, рендано сирење и сечкани маслинки по избор), а посебно се матат јајцата, млекото и маслото.
    После се додаваат течните во сувите состојки, убаво се промешува, да нема грутки.
    Се ставаат во калап за мафини (со хартиени корпи или без), и одозгора се посипат со сусам.
    Се печат 15- 20 минути на 180-200 степени, во зависност од рерната.
     
    Acka22 likes this.
  7. babyusa

    babyusa Истакнат член

    Joined:
    Jun 1, 2012
    Messages:
    57
    Likes Received:
    14
    дури сега ми текна да ја отворам странава да најдам некој рецепт па видов дека си прашала ако веќе не си се снашла јас користам порцелански филџани за кафе до пола некаде се полнат и исто испагаат како калапи :)
     
    Acka22 and Tiki-lolipop like this.
  8. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    Вчера правев:
    4 јајца
    10лаж. брашно
    1 фил. зејтин
    1 печиво
    180мл. јогурт
    ...и по желба филџан со маслинки/сирење/салама
     
    peperutka87 likes this.
  9. zenska

    zenska Истакнат член

    Joined:
    Feb 10, 2010
    Messages:
    357
    Likes Received:
    339
    Во Џамбо денеска земав едни како посебни чашки 6 парчиња. Ги има некој користено?
     
  10. velesanka

    velesanka Популарен член

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    2,640
    Likes Received:
    2,474
    Силиконските калапи за мафини како се користат? Треба прво калапот да се стави во тавче па така на печење или директно калапот во рерна?
     
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,880
    Likes Received:
    203,030
    Gender:
    Female
    Ако е поцврст калапот, може и директно во рерна, ама подобро е да го ставиш во тавче, бидејќи силиконските калапи се превиткуваат лесно и може да ти истече смесата и мафините да бидат со неправилни форми.
     
    joy1 and velesanka like this.
  12. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Joined:
    Aug 4, 2014
    Messages:
    360
    Likes Received:
    1,115
    Gender:
    Female
    До сега само еднаш правев мафини, чоколадни... Успешни беа, многу сочни и вкусни.
    тесто за 24 мафини:
    - 90гр. какао
    - 170гр. врела вода
    - 375гр. брашно
    - 1 лаж. пециво
    - 1 лаж. сода-бикарбона
    - 1 лаж. сол
    - 250 гр. маргарин
    - 350гр. шеќер
    - 4 јајца
    - 200мл. кисела павлака
    крем:
    -500мл. слатка павлака (хопла)
    -250гр. чоколадо

    Тесто
    Какаото се меша со водата. Во друг сад се меша брашното, пецивото, содата и солта. Маргаринот и шеќерот се ставаат на пареа додека да се стопи маргаринот, и кога ќе се добие еднолична смеса се трга од оган и се миксира дури да се олади (околу 5мин.). Кога ќе се олади едно по едно се додаваат јајцата. Потоа се додава водата со какаото и убаво се меша. Пополека се додаваат сувите состојки и на крај киселата павлака. Калапите се подмачкуваат со маргарин и се полнат околу три четвртини. Се печат на загреана рерна на 180 степени околу 15-20 мин. Се оставаат потполно да изладат.
    Крем
    Се загрева хоплата (не да врие). Во друг сад се крши чоколадото и се става во него топлата хопла и се меша дури да се стопи чоколадото. Се миксира за да се згусни хоплата. Се остава да се излади па се филува.

    Ако ви се гледаат многу 24 мафини, направете 12 со пола од смесата... :)
    .
     
  13. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Девојки, знаете некој рецепт за мафини со овес и интегрално брашно? Сакам да направам, но рецепт никако не можам да најдам. Фала ви :hug:
     
  14. tweety-tweety

    tweety-tweety Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2013
    Messages:
    578
    Likes Received:
    435
    Gender:
    Female
    Сакам да прашам нешто, може прашањето ќе биде глупаво но итно ми е. Дали може дидиректно да се печат мафините во хартиени корпички ставени во тавче?
     
  15. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Да може
     
    tweety-tweety likes this.
  16. sanie

    sanie Истакнат член

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    86
    Likes Received:
    23
    Здраво моето прашање е дали калапите ги полните скрос или не ? јас имам калап за 24 мафини ,го купив од Веро отприлика големината е колку хартиените корпиња. Дали дупла смеса е доволна за 24 мафини со таа големина ?
     
  17. do-re-mi

    do-re-mi Популарен член

    Joined:
    Jan 13, 2013
    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    16,016
    @sanie калпчињата за мафини секогаш се полнат 2/3 за да има место каде да нарасне тестото без да се прелее.
     
    Independiente and sanie like this.
  18. Neodlucna

    Neodlucna Популарен член

    Joined:
    Sep 30, 2010
    Messages:
    854
    Likes Received:
    1,053
    Да јас ги имам си печам без проблем и солени и благи мафини, или во тафче па во рерна или директно на решетка, мнг лесно се оделува мафинот после печење и лесно се мијат, може и во машина за садови.
     
  19. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Kalapcinjata pred da gi napolnite so smesa gi premackuvate li i so sto.nekna pravev vo hartieni korpicki tesko mi se vadea.sega si zedov silikonski ama da si prasam pred da gi isprobam:)
     
  20. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Мора да ги премачка или со маргарин, па брашно или со масло.
    Имам слушнато дека од паштети што се кутивчињата, да сси ги собираш, и во нив да си правиш мафини ем не требало мачкање, ем не се залепувале, и многу лесно со вода и сјај се миеле.
     
    mariatim and bella.s like this.