Мафини

Дискусија во 'Рецепти' започната од Marilyn-Monroe, 11 октомври 2011.

  1. do-re-mi

    do-re-mi Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    9.737
    Babyusa, во основа скоро секоја торта може да биде модифицирана во cupcake, па ако дечко ти има омилена торта - пробај со конкретниот рецепт, но испечи ги во модлички за капкејкс и декорирај со филот од истата торта, но дури и обичен шлаг крем (не шлаг пена) врши добра работа. Немаш специфицирано каков вкус бараш, па еве неколку рецепти (сите проверени и успешни):

    http://www.jamieoliver.com/recipes/reci ... m-cupcakes (безглутенското брашно, слободно замени го со какво сакаш и за десетина направи 1/2 доза)

    http://www.marthastewart.com/314063/ban ... kes|314063 ( дозата е за 12 стандардни тортички)

    http://smittenkitchen.com/blog/2007/06/ ... k-bottoms/ (може и стандардно крем сирење, излегуваат 12 стандардни тортички ).
     
    На Acka22 и babyusa им се допаѓа ова.
  2. Tiki-lolipop

    Tiki-lolipop Популарен член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    936
    Допаѓања:
    1.268
    Девојки сакам да направам мафини ,но немам калап. Што друго може да искористам како калап? :?:
     
  3. Cakica

    Cakica Популарен член

    Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    589
    Допаѓања:
    7.656
    Пол:
    Женски
    Мафини со вишња и чоколадо


    Потребни состојки:
    2 јајца
    150 грама шеќер
    200 мл млеко
    125 гр маргарин
    250 гр брашно
    1 пециво
    вишњи
    100 гр чоколадо

    јајцата и шеќерот се матат па се додава изладеното млеко во кое претходно се растопува маргарини на крај се додава брашното измешано со пециво.

    Смесата е за 24 мафини

    Калапот се полни 2/3 од смесата и одозгора се ставаат сецкани вишни и сецкано чоколадо
     
    На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. barbiegirl.24

    barbiegirl.24 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    4.442
    Пол:
    Женски
    Ајде и јас да ви пишам еден вкусен рецепт за солени мафинки.
    Најпрво ја загревам рерната на 200 степени. Во еден сад ставам 1 чаша брашно, малку оригано и 1 пециво.Додавам околу 150-200гр урда ( може и со сирење, јас не јадам затоа со урда), 150-200гр салама, иста количина колку и урда, 1 чаша млеко, неколку капки кечап, Убаво ја мешам смесата да се изедначи, потоа ставам едно јајце и само го разлевам и малку промешувам низ смесата колку да се соедини. Ја оставам смесата да отстои во садот 5 минути и во меѓувреме ја мачкам тавата, односно калапите со зејтин и со голема лажичка ги полнам скоро до горе, не скрос затоа што си нараснуваат додека се печат. На крај со рака врз тавата наросувам малку брашно за да не се залепат. Се печат околу 25 минути, зависи, ќе видите си заруменуваат кога ќе бидат готови. Многу се вкусни и топли додека се, дури и следниот ден се превкусни.
     

    Прикачени фајлови:

    На Acka22, rainbowec и duffi им се допаѓа ова.
  5. Taccka

    Taccka Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    28
    Пол:
    Женски
    Нашите омилени мафини по дома:

    http://allrecipes.com/recipe/banana-oat-muffins/

    Експресно се прават, нема утка, особено се вкусни следниот ден. Бананата дава влажност на тестото и не се суви. Јас наместо белиот шеќер го заменувам со жолт, а би пробала и со кафеав.
    Исто така додавам и цимет.
     
  6. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    15.158
    Допаѓања:
    73.404
    Пол:
    Женски
    Мислам дека добро се чита рецептот. Случајно ги најдов во некое старо списание и морав да ги пробам. Превкусни се, ајварот без сомнеж им дава некој пиперкаст специфичен вкус. Сочни се ептен, јас плус им додадов и малку морков за да ми бидат пошарени.


    [​IMG]
     
    На Acka22 и joy1 им се допаѓа ова.
  7. Sky-butterfly

    Sky-butterfly Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    2.489
    Допаѓања:
    46.848
    Моите омилени благи мафини. Рецептот го земав од * Мој рецепт *

    - 200 гр. брашно
    - 50. гр овес
    - 100 гр. шеќер во прав
    - 3 кафени лажици прашок за пециво
    - малку сол
    - 160 мл. млеко
    - 60 мл. растително масло
    - 2 јајца
    - семе (јас го користев она од тегличе на виталија, со 4 видови на семиња)

    Првин се мешаат цврсти состојки, па се додаваат течни. Кога се промешуваат состојките, треба само малку да се промешат.
    Намачкајте калап со путер, додадите смеса во калапот (околу 2/3 да биде полн), поспете одозгора со семе.
    Се печат во рерна загреана на 200 степени, 20 минути.
    Кога се готови изладени можат да се полијат одозгора со малку мед.

    Омилените солени мафини - Мафини со сирење и маслинки

    - чаша и пол обично брашно
    - пола чаша пченкарно брашно
    - пола кесичка прашок за пециво
    - малку сол
    - 2 јајца
    - чаша млеко
    - пола чаша масло
    - околу 400 грама сирење и сечкани маслинки (заедно)

    Се мешат во длабок сад сувите состојки (брашно, пециво, сол, рендано сирење и сечкани маслинки по избор), а посебно се матат јајцата, млекото и маслото.
    После се додаваат течните во сувите состојки, убаво се промешува, да нема грутки.
    Се ставаат во калап за мафини (со хартиени корпи или без), и одозгора се посипат со сусам.
    Се печат 15- 20 минути на 180-200 степени, во зависност од рерната.
     
    На Acka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. babyusa

    babyusa Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 јуни 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    13
    дури сега ми текна да ја отворам странава да најдам некој рецепт па видов дека си прашала ако веќе не си се снашла јас користам порцелански филџани за кафе до пола некаде се полнат и исто испагаат како калапи :)
     
    На Acka22 и Tiki-lolipop им се допаѓа ова.
  9. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.253
    Допаѓања:
    14.959
    Пол:
    Женски
    Вчера правев:
    4 јајца
    10лаж. брашно
    1 фил. зејтин
    1 печиво
    180мл. јогурт
    ...и по желба филџан со маслинки/сирење/салама
     
    На peperutka87 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. zenska

    zenska Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    335
    Во Џамбо денеска земав едни како посебни чашки 6 парчиња. Ги има некој користено?
     
  11. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    1.548
    Силиконските калапи за мафини како се користат? Треба прво калапот да се стави во тавче па така на печење или директно калапот во рерна?
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    14.323
    Допаѓања:
    108.385
    Пол:
    Женски
    Ако е поцврст калапот, може и директно во рерна, ама подобро е да го ставиш во тавче, бидејќи силиконските калапи се превиткуваат лесно и може да ти истече смесата и мафините да бидат со неправилни форми.
     
    На joy1 и velesanka им се допаѓа ова.
  13. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    1.087
    Пол:
    Женски
    До сега само еднаш правев мафини, чоколадни... Успешни беа, многу сочни и вкусни.
    тесто за 24 мафини:
    - 90гр. какао
    - 170гр. врела вода
    - 375гр. брашно
    - 1 лаж. пециво
    - 1 лаж. сода-бикарбона
    - 1 лаж. сол
    - 250 гр. маргарин
    - 350гр. шеќер
    - 4 јајца
    - 200мл. кисела павлака
    крем:
    -500мл. слатка павлака (хопла)
    -250гр. чоколадо

    Тесто
    Какаото се меша со водата. Во друг сад се меша брашното, пецивото, содата и солта. Маргаринот и шеќерот се ставаат на пареа додека да се стопи маргаринот, и кога ќе се добие еднолична смеса се трга од оган и се миксира дури да се олади (околу 5мин.). Кога ќе се олади едно по едно се додаваат јајцата. Потоа се додава водата со какаото и убаво се меша. Пополека се додаваат сувите состојки и на крај киселата павлака. Калапите се подмачкуваат со маргарин и се полнат околу три четвртини. Се печат на загреана рерна на 180 степени околу 15-20 мин. Се оставаат потполно да изладат.
    Крем
    Се загрева хоплата (не да врие). Во друг сад се крши чоколадото и се става во него топлата хопла и се меша дури да се стопи чоколадото. Се миксира за да се згусни хоплата. Се остава да се излади па се филува.

    Ако ви се гледаат многу 24 мафини, направете 12 со пола од смесата... :)
    .
     
  14. kjukli

    kjukli Популарен член

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    2.522
    Допаѓања:
    28.607
    Пол:
    Женски
    Девојки, знаете некој рецепт за мафини со овес и интегрално брашно? Сакам да направам, но рецепт никако не можам да најдам. Фала ви :hug:
     
  15. tweety-tweety

    tweety-tweety Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2013
    Пораки:
    551
    Допаѓања:
    423
    Пол:
    Женски
    Сакам да прашам нешто, може прашањето ќе биде глупаво но итно ми е. Дали може дидиректно да се печат мафините во хартиени корпички ставени во тавче?
     
  16. kjukli

    kjukli Популарен член

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    2.522
    Допаѓања:
    28.607
    Пол:
    Женски
    Да може
     
    На tweety-tweety му/ѝ се допаѓа ова.
  17. sanie

    sanie Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    9
    Здраво моето прашање е дали калапите ги полните скрос или не ? јас имам калап за 24 мафини ,го купив од Веро отприлика големината е колку хартиените корпиња. Дали дупла смеса е доволна за 24 мафини со таа големина ?
     
  18. do-re-mi

    do-re-mi Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    9.737
    @sanie калпчињата за мафини секогаш се полнат 2/3 за да има место каде да нарасне тестото без да се прелее.
     
    На Independiente и sanie им се допаѓа ова.
  19. Neodlucna

    Neodlucna Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    905
    Да јас ги имам си печам без проблем и солени и благи мафини, или во тафче па во рерна или директно на решетка, мнг лесно се оделува мафинот после печење и лесно се мијат, може и во машина за садови.
     
  20. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.024
    Допаѓања:
    10.625
    Пол:
    Женски
    Kalapcinjata pred da gi napolnite so smesa gi premackuvate li i so sto.nekna pravev vo hartieni korpicki tesko mi se vadea.sega si zedov silikonski ama da si prasam pred da gi isprobam:)