Мафини

Discussion in 'Рецепти' started by Marilyn-Monroe, Oct 11, 2011.

  1. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,941
    Likes Received:
    27,613
    Јас во моите мафини ставам сецкано чоколадо, на мали коцкички, но не повеќе од 2-3 редови.
    Ако ставиш премногу, делчиња од чоколадото се лепат за тавчето и тешко е да се извадат.
    Инаку, имам секакви комбинации, некогаш го средината ставам малку оревчиња, половина јатка поделена на 2, или по некоја вишна или јагода, од слатко најчесто.
    Тоа ги прави прилично сочни.

    Откако ќе се испечат и ќе се подоладат едно 4-5 минутки, горниот дел го брцнувам во стопено чоколадо.
    Ги оставам така околу половина час, а потоа ги покривам со обична ќеса.
    Мафините ми стојат свежи 3-4 дена.
    :)
     
    sanjalica likes this.
  2. sanjalica

    sanjalica Истакнат член

    Joined:
    Dec 13, 2009
    Messages:
    522
    Likes Received:
    571
    Фала многу за одговорот! И јас ги правам така, некогаш со овошје, некогаш со чоколадо.
    Еднаш ги имав покриено со кеса, па следниот ден ко мрсни беа некако :worried:
    Од сега - колку луѓе - толку мафини :lol: :lol:

    Не верувам дека ги печам многу долго, 15-тина минути... Од сега ќе земам подобра мерка, како што напоменав - колку луѓе толку мафини :)
     
  3. gossip-girl

    gossip-girl Истакнат член

    Joined:
    Nov 5, 2010
    Messages:
    351
    Likes Received:
    218
    Уфф, мојот омилен десерт, па уште ако јас си ги правам мх мх. Често знам да експиремнтирам со рецептиве, ама мислам дека го најдов вистинскиот, нит се лепат, нит ништо, префкусни се.

    125 грама стопен путер
    250 грама шеќер
    2 јајца
    2 банани
    1 ванила
    1 пециво
    сосема малку сода бикарбона и сол
    500 грама брашно

    Се матат шеќерот и путерот прво, па се додава едно по едно јајце. Се пасираат бананите и заедно со ванилата се додеваат во смесата. Брашното, пецивото, содата и солта се мешаат и додаваат во смесата. се печат на 200 степени од 15 до 20 минути.

    Јас ставам и цимет, бидејќи го обожавам, оревчиња... знам да ги направам и со јаболко, рендано. Излегуваат 24 од средните калапчиња.
     
  4. ANGEL1

    ANGEL1 Истакнат член

    Joined:
    Dec 21, 2011
    Messages:
    227
    Likes Received:
    84
    Gender:
    Female
    Да прашам дали има посебни од тие хартиените корпиња што се за печење зошто мене сите исти ми гледаат? Имам печено на тие од КАМ и внатре корпињата ми изгледаа исти како оние за именденски слатки.
     
  5. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    Во друга тема го видов ова, лудило е, дефинитивно ќе го порбам ова за велигден.
     
    Serafima likes this.
  6. Ket.Rin

    Ket.Rin Истакнат член

    Joined:
    Jan 15, 2011
    Messages:
    286
    Likes Received:
    970
    Хахахаха не мислам сите 36 да ти правам, ќе треба цел ден во кујна да се оставам :D 1-2 доста му се, ги имаше постнато на фејсбук, па затоа мислам дека ќе му се свиѓаат :)
     
  7. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Ги правев мафините според рецептата на Annath и можам да потврдам дека се перфектни. Внатре се сочни, а не тестести. Едните ги направив со сецкано чоколадо одозгора, а во другите ставив вишни. Како и да е, можни се повеќе вариации и начини на декорација, битно основната рецепта е одлична. :clap:
     

    Attached Files:

  8. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,842
    Likes Received:
    25,774
    Gender:
    Female
    Јас ги правам овие чоколадни мафини, рецепт од една другарка, излегуваат преубави,воздушести,сочни..

    -230гр брашно
    -260гр шеќер
    -2 јајца
    -60гр какао
    -240мл млеко
    -113гр стопен путер
    -1 лажичка ванила
    -1 лажичка пециво
    -1 лажичка сода бикарбона
    -1/2 лажичка сол
    -150гр ситно сецкано чоколадо


    Во сад се ставаат сите цврсти состојки ( брашно,шеќер,какао,сода,ванила,пециво...).
    Во друг сад се матат јајцата, не со миксер,туку нежно со маталка, се додава претходно стопен путер, малце оладен и млекото. Се мешаат сите состојки заедно,и откако ќе се добие хомогена смеса се додава сецканото чоколадо.
    Со полнат калапите не многу повеќе од пола во висина,бидејќи нараснуваат доста.
    Се печат 20мин на 180'C-200'C.


    Инаку,сега ги правев мафините од готова смеса од Dr.Oetker и се исто ептен вкусни.
    Плус се побрза и полесна варијанта.
     
  9. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,689
    Девојки,пред да ја ставам смесата во калапчињата,дали да ги ставам оние хартиени корпичиња,ама страв ми е да не ми се залепат за калапчињата...Или прво да ги премачкам со маргарин :?:
    И какво чоколадо ставате внатре,за готвење или да купам некое друго .?Трендафилка имаше пишано дека става коцкички чоколадо внатре,па сакам да ги правам така
     
  10. T.e.d.d.y

    T.e.d.d.y Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,552
    Likes Received:
    8,265
    Gender:
    Female
    Од кога пекам за мафини луѓе. Се живо и диво испревртев за да најдам рецепт за мафини. Ама гледам има многу рецепти, па ќе ја терам мајка ми да прави. :D
    Ми се свиѓаат мафините на Пеперминт. :inlove: Прочитав дека се по рецептот на Анатх. :)
     
  11. ocila

    ocila Истакнат член

    Joined:
    Apr 20, 2012
    Messages:
    5,513
    Likes Received:
    1,900
    овие се преубави јас ги пробав мајка ми ги направи :) :) :) од мафините овие најмногу ми се допајгаат...
     
  12. Trendafilka

    Trendafilka Форумски идол

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,941
    Likes Received:
    27,613
    Јас би ви ги предложила овие мафини со мармалад, ги правев двапати досега, само со половина доза, ми излегуваат 6 во силиконското тавче, ама малку се поголеми од овој нормалниов калап.

    Тестото е многу мекано, а мармаладот внатре дава многу убав шмек.
    Првиот пат ги правев со мармалад од кајсии, а денес со сливи и ги снемува за 5 минути.

    Единствена моја варијација е што во тестото додавам лажица какао, оти не ги сакам бели колачињата, и малку цимет и ванилин шеќер за поинтензивен вкус.
    Вистинско домашно колаче за мерк, веднаш се готови.
    И куќата мириса на колачиња, супер. :mm:
    Печете ги точно 16 минути на 200 степени, за да имате крцкаво дно.
     

    Attached Files:

  13. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Мафини...
    Лесни за подготовка (дваесетина минути се да измешаш и уште толку за печење)
    Економични (потребен е малку мастрав, а повеќе фантазија)
    Со правилно чување неколку дена остануваат свежи, а може и да се замрзнат
    Погодни за...доручек, вечера, ужина, за на работа, и што е најважно - здрав оброк за децата за на училиште.
    Благи - со парчиња чоколадо, со мармалад, слатко, со свежо овошје (боровинки, капини, вишни). Солени-со шунка, маслинки, виршли....и што уште не.
    Ништо од домаќинлукот без тавче за мафини.

    Во прилог-моментално најомилените со боровинки


    http://chasovipogotvenje.blogspot.com/2 ... _4891.html
     
    DeMelo, bittersweet and Annath like this.
  14. Muffin.Love

    Muffin.Love Истакнат член

    Joined:
    Apr 18, 2012
    Messages:
    104
    Likes Received:
    15
    Епа вака, мајка ми направи мафини ама солени и ја прашав за рецептот и испадна дека тестото било истото она што се прави за касато. Е сега, го правиш тестото и го ставаш во плех со посебни вдлабнатинки за мафини и одозгора ставаш што сакаш ама да е солено на пример мајка ми става сецкана чајна, маслинки, сирење... и многу се вкусни. :D
     
  15. I.love.your.lips

    I.love.your.lips Популарен член

    Joined:
    Mar 6, 2012
    Messages:
    746
    Likes Received:
    970
    Сега вака кога гледам баш ми се јаде ќе направам некој ден дур трае распустот
    :D
     
  16. imorena

    imorena Популарен член

    Joined:
    Oct 29, 2010
    Messages:
    452
    Likes Received:
    3,633
    Gender:
    Female
    Мафините за првиот роденден на мојот син :)
    Не беа баш нешто посебно вкусни, но се вклопуваа во роденденската тема - циркус...
    Важно децата многу ги бендисаа :)
     

    Attached Files:

  17. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Според рецептата со боровинки, овојпат со капини
     

    Attached Files:

  18. bibercence

    bibercence Истакнат член

    Joined:
    Sep 12, 2012
    Messages:
    6
    Likes Received:
    1
    Морам да признаам дека откако купив силиконски модли за мафини веројатно се поправив неколку кила. И несамо јас, туку и другарките со кои нон стоп нешто јадеме. Еве го последниот од низата мои омилени мафини .... многу едноставен плус детално опишан...

    Мафини со овошје и бело чоколадо
    [​IMG]
     
    mal.ecka likes this.
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,160
    Gender:
    Female
    Еве еден рецепт за солени мафини од мене... некаде го имам пишано, во некоја тема, ама го прилагодив малку, па често го правам за појадок. Од состојките излегуваат 12 парчиња мафини (класичен калап за мафини), и брзо имате вкусен појадок.

    Потребно е:
    чаша и пол обично, бело брашно
    пола чаша пченкарно брашно - дава крцкавост
    прашок за пециво
    сол
    две јајца
    чаша млеко
    пола чаша масло
    400 г сирење, кашкавал, шунка, сланина, кисели краставички, маслинки - по желба ставете што сакате, да биде до 400 г, не повеќе.

    Се мешаат сувите состојки - двата вида брашно, прашокот за пециво, солта и сирењето/кашкавалот (или што и да ставате - важно да се измеша убаво со брашното, за да не ви слегне на дното на мафините, оти после тешко се одлепуваат). Посебно се матат јајцата, млекото и маслото и се додаваат на сувите состојки. Убаво се меша и се става во хартиени модли во калап. Се посипува одозгора со сусам/ким/крупна сол (по желба). Се печат 20-30 минути во рерна загреана на 180 степени.

    И... voìla!
     

    Attached Files:

  20. Marilyn-Monroe

    Marilyn-Monroe Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2010
    Messages:
    1,805
    Likes Received:
    5,895
    Испробано, најдобри солени мафини:

    Мафини со маслинки

    500 гр брашно
    1 прашок за пециво
    3 јајца
    250 мл јогурт
    200 мл масло (маслиново, но и со сончогледово се супер)
    100 гр издробено сирење (отприлика му ставам, колку 1 филџан)
    200 гр исецкани маслинки
    лук во прав

    Ги бијам состојките одеднаш со миксер, ја ставам смесата во калапи, претходно измачкани со путер (Првокласен маргарин Кристал).
    Ич да не се мачите со хартиените калапи. Можеби навистина е полесно во нив, особено за чистење, ама многупати досега ми се залепиле во нив, зашто составот им бил различен од универзалните. Плус, со маргаринот директно во калап добива многу подобар вкус.
     
    zhap4e and Trendafilka like this.