Мекици

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by Snow-Queen, Jan 9, 2013.

  1. Corika

    Corika Истакнат член

    Joined:
    Jun 18, 2022
    Messages:
    683
    Likes Received:
    2,522
    Gender:
    Female
    So ajvar,so malidzano,so seker :)
     
  2. riba79

    riba79 Популарен член

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    1,704
    Likes Received:
    6,584
    Gender:
    Female
    Dali moze od vecer da se zamesi i da stoi vo frizider, sabajle da se przat?
    Mesto svez kvasec moze i suv ili ne?
     
    Val-Dim likes this.
  3. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Рибче извини што каснам со одговорот :)
    Тестото може да стои од вечер во фрижидер, ке потстаса за неколку часа и на ладно преку ноќ. Наутро пред пржење остави го околу 15 минути да се стопли и пржи.
    Јас во последниве години користам само сув квасец за се што месам... откако еднаш ме "зезна" една коцка свеж квасец се откажав од него :)
     
    riba79 likes this.
  4. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Messages:
    1,531
    Likes Received:
    4,685
    Gender:
    Female
    Девојки, жени, домаќинки.. како правите мекици? Гледав рецепти, неколку пати им се пробав, но не се тоа тоа.. Не ми се месести. Дали малку тесто одвојувам за една мекица, не знам. Има ли некоја мерено од прилика колку грама треба да ми е едно топче за да излезе убава мекица од средна големина? Користите јогурт, млеко или само вода за да не впиваат масло?
     
  5. Manako2

    Manako2 Истакнат член

    Joined:
    Feb 25, 2024
    Messages:
    685
    Likes Received:
    9,310
    Gender:
    Female
    Јас ги правам од лудо тесто,однадвор се крцкави а внатре полни.
     
    the singer likes this.