Овесна каша

Discussion in 'Рецепти' started by Divajn, Jul 2, 2013.

  1. Divajn

    Divajn Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    366
    Likes Received:
    225
    Број еден појадок на запад , нејзиното височество - Овесна каша
    ( иако кај нас не знам колку е омилена и колку често е застапена меѓу оброците )
    Овесот е познат по повеќе благодети.
    Не содржи холестерол, богат е со протеини ( најбогат со истите меѓу житарици ), витамини од група Б ( особено Б1 - тиамин ) , минерали ( калциум, хлор, фосфор, магнезиум, железо , јод ) , незаситени масни киселини ( олеинска и линоленска ) , антиоксиданси.
    Исто така содржи растворливи растителни влакна кои го регулираат варењето на храната, а бета глукан од истите помага во намалување на " лошиот " холестерол во крвта.
    Влакната исто го забавуваат варењето на јаглехидрати, па тие побавно се ослободуваат и бавно навлегуваат во крвните садови , со што се спречува нагол пораст на шеќер во крвта.
    Има понизок гликемиски индекс од останатите житарици
    ( кој исто така варира во зависност од преработката - најмалку преработените имаат најнизок гликемиски индекс )
    , и дава ситост подолго време.

    На пазарот може да се најде во неколку облици, кои се разликуваат во зависност од тоа колку се преработени. Искрено, освен " овесни снегулки " , друг термин за истите немам сретнато, иако во Америка се познати како steel cut, rolled, quick oats.
    [​IMG]

    Јас ги јадам секојдневно, и постојано пробувам нови комбинации. Меѓу поомилената ми е

    Овесна каша со кокос и бадеми

    Потребно:
    - 40 g овесни снегулки
    - 250 ml вода / млеко ( јас користам пола - пола )
    - прстофат сол
    - 2 супени лажици кокосово брашно
    - 1/2 кафена лажичка екстракт од ванила
    - неколку бадеми
    - малку темно чоколадо

    Се става водата / млекото , со малку сол да зоврие, по што се додаваат овесните снегулки, ванила и се вари на средна температура додека да се постигне посакуваната густина ( што зависи од тип на овесот , од 1 - 5 мин за обичните овесни снегулки )
    Потоа се префрла во чинија, се додава уште малку млеко ( по желба ) , а одозгора се посипува со кокос, сецкани бадеми и сецкано / рендано чоколадо.

    Нешто стил вака

    [​IMG]


    Вие дали и колку често јадете овесна каша ? На кој начин ја подготвувате ?
     
  2. DjinTonik

    DjinTonik Истакнат член

    Joined:
    Sep 15, 2012
    Messages:
    399
    Likes Received:
    110
    САКАМ да јадам, но сум пробала и со млеко и со јогурт и ич не ми се свиѓа вкусот, незнам што да искомбинирам за да ми добие некој убав привлечен вкус...еве ке го пробам твојот рецепт ама скептична сум малку и затоа најчесто јадам оние житарици со бадеми и лешници потопени во млеко.
     
  3. Dgirlll

    Dgirlll Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2010
    Messages:
    953
    Likes Received:
    7,286
    Gender:
    Female
    Јас ја јадам на следниот начин.. Топлам млеко, му клавам едно лајче мед, какао, си турам овес и една банана си сечам на крукчиња и убавини .. сита долго време ме држи и мислам нема поубав појадок.
     
  4. Cacy

    Cacy Популарен член

    Joined:
    Jul 26, 2010
    Messages:
    2,244
    Likes Received:
    1,547
    Мусли сум јадела ама овесна каша не сеуште.Знам дека муслите се уставри овес ама овесот се вари а муслите може да се јадат ладни или со топло млеко.
    Баш оние сега што ги јадам се мешавина од овес,јачмен и семиња.
    Ајде препорачете некои да видам баш дали ќе можам да ги најдам во маркет :)
     
  5. Divajn

    Divajn Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    366
    Likes Received:
    225

    Јас ги земам овие , ги има секаде по поголемиве маркети, во делот со Виталиа производи .
    [​IMG]

    И да се самоцитирам, заборавив да пишам дека се додава и засладувач по избор ( јас користам Стевиа , меѓутоа може да се додаде и јаворов сируп, мед и сл. ).
     
    kajl and Cacy like this.
  6. D1A2N3I4

    D1A2N3I4 Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2012
    Messages:
    104
    Likes Received:
    42
    Јас најчесто овесните снегулски ги јадам со млеко, но едно време пробав со пасирана банана и овесни снегулки, што мене многу ми се допадна, исто така можи да се додаде и суво грозје !!!
     
  7. sofijanoka

    sofijanoka Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2013
    Messages:
    2,652
    Likes Received:
    15,512
    Gender:
    Female
    Јас овесната каша ја правам наједноставно и супер ми е таква.Овесните снегулки ги потопувам во јогурт,и тоа е тоа.
    Њам,њам... :inlove:
     
  8. HollyWoodGirl

    HollyWoodGirl Истакнат член

    Joined:
    Jan 27, 2013
    Messages:
    665
    Likes Received:
    316
    јадете си ја секоја вечер(место вечера-овесна каша) и ќе имате рамен стомак без маки. ;)
     
  9. Divajn

    Divajn Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    366
    Likes Received:
    225
    Да ја освежам темава со уште по некој омилен рецепт :)

    Брауни со овесни снегулки

    [​IMG]

    - 80 ml млеко
    - половина добро испасирана банана*
    - 1/4 каф.л. ванила екстракт
    - 3 - 4 каф. л. какао
    - 40 г. овесни снегулки
    - 1/4 каф. л. прашок за пециво
    - засладувач по избор* ( може да се изостави, тука бананата игра улога на засладувач :) )
    - малку сол

    Се загрева рерната на 180 степени.
    Одделно се мешаат течните состојки, а потоа се додаваат сувите.
    Добро се меша се' заедно, и се реди во намачкан сад за печење ( некој помал ).
    Печете точно 18 минути, и имате совршен појадок - десерт :D
    На крај јас нароснувам малку кокос, и преубаво е :)

    * Имам правено и варијанта без банана, со тоа што ја заменив со три пакетчиња Стевиа, но дефинитивно е поубаво со банана, излегува меко и воздушесто :D



    Parfait* од праски

    [​IMG]


    - праска со средна големина ( поситно исецкана , по желба излупена )
    - 40 г. овесни снегулки ( претходно тостирани колку да заруменат )
    - кафеав шеќер ( или било кој засладувач )
    - малку цимет ( опционално )
    - 100 мл. ванила јогурт ( јас користам Баланс, и во него додавам малку екстракт од ванила и Стевиа )

    Во еден сад претходно се мешаат парчињата праска, шеќер и цимет.
    Потоа во голема чаша се става дел од јогуртот , па ред праски, и на крај овесни снегулки. Постапката се повторува додека има залихи :D
    Завршувате со слој од јогурт, а одозгора може да ставите некое јаткасто овошје, јаготки и сл.

    * не можев да најдам точен превод, потекнува од француски збор "parafit" во превод - "перфектно".
    Десертов иако не е " каша " , ради овесниве снегулки решив да го ставам тука :)
     
    Fatrix, MaxyMax, TheIdealMe and 2 others like this.
  10. TheIdealMe

    TheIdealMe Истакнат член

    Joined:
    Oct 12, 2011
    Messages:
    238
    Likes Received:
    89
    Кај нас се води како парфе, инаку тоа е замрзнат десерт. Извинете за офф... еве линк https://en.wikipedia.org/wiki/Parfait_(food) Инаку брунито изгледа одлично а и со одлични здрави состојки на листата ке биде дефинитивно ;)
    http://www.tortijada.mk/mk/mesani-deserti/300-parfe-orevi.html
     
    Divajn likes this.
  11. savana

    savana Популарен член

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    1,770
    Likes Received:
    9,567
    Gender:
    Female
    Често купувам овесни снегулки.
    Најчесто ги потопувам во млеко, додавам цимет, банана, суво грозје, какао, што имам при рака. :)
    Мене овесот ми е многу вкусен. Пробајте и со несквик. Стоплете млеко, додадете 1 лаж.несквик и потопете ги овесните снегулки. :)
     
  12. francais

    francais Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    667
    Likes Received:
    1,283
    Ги јадев со јогурт, ама ми се здосадија.
    Почнав да експериментирам со банана, цимет, суво овошје што се има при рака.. ама омилен рецепт деновиве ми е со нескафе. Прајслес појадок за кафеманијаци. Ставам 200мл млеко да да се топли, 3 раце снегулки, мешам и чекам да омекнат. Настрана во една чаша ставам 2 лажици нес (може на некој многу да биде) и сосема малку млеко, колку да се растопи. Откако ќе бидат омекнати житарките ги ставам во чинија, истурам кафенцето et voilà !

    п.с. Не ставам никаков засладувач, бегам од благо.
     
  13. Mrs.Cuper

    Mrs.Cuper Популарен член

    Joined:
    Aug 10, 2011
    Messages:
    2,790
    Likes Received:
    2,553
    Gender:
    Female
    Секое утро јадам овесна каша и многу брзо и едноставно ја приготвувам, а и ме држи сита 5 саата. Пасирам една банана и откако убаво ќе ја испасирам додавам три супени лажици овесни снегулки и на крајот додавам малку млеко, а некогаш и вода. Мене оваа комбинација ми е преубава.
    Исто така овошните снегулки знам некогаш да ги јадам и со јогурт :)
     
  14. Bright

    Bright Популарен член

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    2,547
    Likes Received:
    5,522
    Еве сега дури појадувам и бидејќи е петок (посно) си правам:
    3-4 лажичиња овесни трици
    1 лажица овесни снегулки
    1 лажиче мелен лен
    1 лажиче чиа
    1 лажиче мед
    пола лажиче цимет
    сето ова го топам во соино млеко и чекам 15 мин. (таман дури го испијам ѓумбирот) :)
     
    Ana-Marija24 and bubac like this.
  15. kva

    kva Истакнат член

    Joined:
    Jul 16, 2013
    Messages:
    308
    Likes Received:
    345
    Овесот дава многу сила.
    Познато е дека коњите ги хранат со овес за да можат да имат повеке енергија.

    Јас преферирам овес во зрно.
    Сметам дека така ја задржува целокупната своја животна енергија.

    Еве како го подготвувам:
    во едно литро вода ставам 1 +1/2 шоља овес, да зоврие 4-5 минути;
    го тргам од оган и го завиткувам во пластична кеса (може овие од Веро, Тинекс,..)
    Ако е летно време за брзо време, за 2 часа може да се отвори;
    зимно време е малку подолго и трреба да се покрие со некое кебе.

    За то време, зрната се распукуваат и нема потреба од дополнително варење.
    На овој начин се заштедува многу енергија.

    Го сервирам со 1 лажица мед. 1/2 лажиче цимет,
    1 лажица мелен интегрален сусам, 1 лажица мелено ленено семе и 2-3 мелени бадеми.

    Овакава комбинација дава многу енергија и држи до ручек.

    Истото тоа го правам и со интегрален ориз
    оризот го спремам на ист начин; за интегралниот ориз се знае дека е многу рамнотежна храна, има идеалн однос на ј.хидрати:протеини, 7:1. После јадење на интегрален ориз не се
    чувствува потреба од некои други дополни на храна. На пример кога јадам компир секогаш чувствувм потреба за протеини, а кога јадам грав потреба за ј.хидрати Но тоа не случај со оризот.Забележете.

    Наздравје
     
    macunka and sunfemina like this.
  16. LuxyFeminist

    LuxyFeminist Активен член

    Joined:
    May 28, 2013
    Messages:
    20
    Likes Received:
    15
    Со овесот почнав да се дружам од пред некое време кога почнав здраво да се исхранувам.Го јадам обично за појадок, но од него правам и овесно брашно што го користам во различни специјалитети.
    На почетокот воопшто а сега не можам без него :D

    Еве еден најобичен појадок сличен како вашите.

    Земам овесни снегулки онолку колку ми собира во двете дланки споени заедно.Додавам 200-250ml нискомаслено млеко или бадемово млеко и ги ставам во микробранова.На тој начин ќе се стопли млекото а и снегулките ќе набабрат.На крај ставам ореви или кругчиња банани и цимет.

    Појадокот може да ме држи дури до 5 часа сита.Ќе постирам во друга тема за еден рецепт со овесни снегулки во микробранова што обично ми е како ужина.
     
    ma4enceEdno likes this.
  17. interistkadva

    interistkadva Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2013
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    Дали некој ги пробал новите овесни каши што се на виталиа со малина и чоколада ,какви се дали се убави и која им е цената ?
     
  18. Bright

    Bright Популарен член

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    2,547
    Likes Received:
    5,522
    Не сум ги пробала, но сигурно се убави. Цена: 17 денари
    Ама верувам дека се покалорични во споредба со домашната комбинација.
     
  19. interistkadva

    interistkadva Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2013
    Messages:
    24
    Likes Received:
    1
    Сега разгледав тие со чоколада 205 калории а тие со малина 192 не е многу како за појадок е одлично ... поззз
     
  20. Mrs.Cuper

    Mrs.Cuper Популарен член

    Joined:
    Aug 10, 2011
    Messages:
    2,790
    Likes Received:
    2,553
    Gender:
    Female
    Јас ги имам пробано и искрено многу ми се благи некако, посебно од чоколадо кашата што е. Убави се на вкус не велам не, меѓутоа кога пак би ги јадела, би јадела само од кашата од малина што е :)