Овесна каша

Discussion in 'Рецепти' started by Divajn, Jul 2, 2013.

  1. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,689
    Сте спремале ли овес од дома за на работа?
    За неколку недели ќе почнам со работа и толку се навлеков на овесот та не ќе можам друго да смислам за доручек :D
    Имаме кујна на работа и можам таму да правам, ама не би овеси да мешам :D , па ме интересира , од дома нема да е толку убава а ? :(
     
    Eli23 likes this.
  2. cooll

    cooll Популарен член

    Joined:
    Apr 25, 2010
    Messages:
    3,128
    Likes Received:
    11,009
    Gender:
    Female
    Топол сакаш? Има overnight oats во фрижидер да одстои и сабајлето е спремно за јадење. А топол ако сакаш може се да припремиш и на работа да го полиеш само со топла вода.
     
    eli25 likes this.
  3. kristina.k

    kristina.k Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2011
    Messages:
    8,525
    Likes Received:
    38,738
    Gender:
    Female
    Побарај рецепти за overnight oats ама ладно ќе е.

    @cooll исто сме пишале :D


    @eli25 рецептите многу ме бендисаа, ќе го пробам утре со кокос ама каков пудинг ставаш? И не излегува голема количина?
     
    Last edited by a moderator: Feb 15, 2023
    eli25 likes this.
  4. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,689
    Ставив класичен пудинг , не протеински, оној што го вариме на др.еткер имав дома. Таман ќе се свари со 2,3 минути :)
    Јас си ја спремив “смесата” во теглички, сега од двата типа каши си ставам само по 3 и пол големи лажици во млекото и мешам. Ко пудинг да јадеш се , пробај.

    Купив вчера и засладувач од урми, утрово ферерото така ја правев и не заборавај коцка две темно чоколадо.

    Кога ќе ја спремиш, количината не е премногу таман си е како на сликата а еве колку отприлика изнесува претходно спреманото. Додади плус 6 големи лажици што ги изедов :D
    8AE58561-8572-4411-A2E7-FC2CD83AA057.jpeg

    Инаку , топли ги сакам :rofl:
     
    mal.ecka, azelea and kristina.k like this.
  5. kristina.k

    kristina.k Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2011
    Messages:
    8,525
    Likes Received:
    38,738
    Gender:
    Female
    @eli25 фала, утре правам обавезно :inlove: и мене топли ми се повкусни. Освен некој сад што држи топлина на храна да најдеш, како бебешките.
     
    mal.ecka and eli25 like this.
  6. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,689
    Ејј да! Како ти текна. Во Карес треба да има :)
     
    simoncelicius and kristina.k like this.
  7. n.lauda

    n.lauda Истакнат член

    Joined:
    Feb 7, 2023
    Messages:
    138
    Likes Received:
    558
    Gender:
    Male
    Овесни снегулки (помалите), се полеваат со вода или млеко, топло или ладно, по желба. Се додава какао, урми исецкани (пресувани или свежи) или чоколадо. Ако се со вода се додаваат и парчиња овошје (портокал, мандарини, банана, киви, јаболка...). Свежи или суви ситни ливчиња нане или ментол. Може и комбинација овес и корн флекс. Подобро е ако малку отстои. Јас си припремам од вечер за доручек на работа. Едноставно и брзо.
     
    mal.ecka and eli25 like this.
  8. macalavica

    macalavica Популарен член

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Messages:
    3,264
    Likes Received:
    4,929
    Gender:
    Female
    Јас денес сварив 4 лажици овес во вода, изрендав 1 јаболко го посолив со цимет па го измешав со сварената каша.Одозгора ставив чиа и ореви и 1 лаж.мед.превкусна беше.
    Јас сум носела и на работа овес,секакви комбинации и топли и ладни.
     
    SunnyGirl2 likes this.
  9. dunika

    dunika Форумски идол

    Joined:
    Mar 31, 2012
    Messages:
    3,845
    Likes Received:
    95,187
    Gender:
    Female
    @eli25 јас исклучиво овес доручкувам на работа.Мојот е overnight,ама ако сакаш топол носи го во стаклена тегличка/сад и загреј во микро,после додади банана или berries и решен проблем.
     
    eli25 likes this.
  10. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,689
    Да така мислев.Ќе побарам деновиве таков сад:)
    Можеш да споделиш и некој рецепт за overnight? ,сепак со бебево може и тоа ќе е подобра опција .
     
    mal.ecka likes this.
  11. macalavica

    macalavica Популарен член

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Messages:
    3,264
    Likes Received:
    4,929
    Gender:
    Female
    Можеш во обична тегла и јас имам носено, ако е погусто некогаш додавам топла вода само и таман е за јадење.Сите каши ги правам скоро со вода, не сум толерантна на кравјо млеко па избегнувам а со јогурт ми се кисели.Има и посебна тема за носење оброци на работа ѕирни идеи и таму.
     
    simoncelicius likes this.
  12. Eli23

    Eli23 Форумски идол

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    4,608
    Likes Received:
    48,968
    Gender:
    Female
    Омилена овесна ми е со сува брусница или чизкејк овесни.
    Правам овернајт оти ги сакам ладни.
    Јас пак не ја можам блага и топла, сакам да ми е ладна.
    Ставам 3 лаж овесни, 1 чиа или лен, 1лаж путер кикирики, мед како засладувач, пола бананче и сува брусница рака.
    Повеќе ги сакам со јпгурт него со млеко, ама експериментирам.

    Исто топ рецепт од режимите што ги држам ми е 3 лаж овес, млеко по потреба, лажица грчки јогурт, мед и овошен џем. Обично си варам дома со мед.
     
    eliesaab and azelea like this.
  13. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,184
    Likes Received:
    124,689
    Сезона на јагоди :inlove:
    Овес+кокос+какао+чиа варени со млеко
    Јагоди+путер од кикирики
    IMG_4936.jpeg
     
  14. Martina991

    Martina991 Истакнат член

    Joined:
    May 3, 2024
    Messages:
    246
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female
    Дали обичен овес користите или некој овес со додатоци.
     
  15. @oneday

    @oneday Активен член

    Joined:
    Apr 22, 2024
    Messages:
    221
    Likes Received:
    149
    Gender:
    Female
    Jas gi jadam samo obicnite I toa samo so jogurt, stavam 4-5 lazici ovesni snegulki polijam so jogurt I za 2-3 minuti go jadam, nitu baram nisto
    I na dete taka davam
    A blagi I so ovosja, med I razni dodatoci ne gi mozam, sum probala no ne mozam da gi jadam
     
  16. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,746
    Likes Received:
    141,656
    Прашање, крупниот овоес не ми се свига, умав ми е само оној ситниот.
    Јадам од овој секој ден

    https://www.vitalia.com.mk/product/ovesna-kasa-bez-sekjer-sumsko/

    ама оние глемите пакувања не се ситни, туку големи. Финанаски не е исплатливо од малите да зимам.

    некоја финта или предлог или од кај да купам голема количина, а да е ситен овес?

    Едит - дали овие се исто ситни?

    https://www.vitalia.com.mk/product/sitni-ovesni-snegulki/

    пробал некој? Нема смисла 35 денари за 50 грама и 81 денар за 500 грама да е разликата.
     
    Alex.T likes this.
  17. JoyJoy

    JoyJoy Форумски идол

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    5,284
    Likes Received:
    35,395
    Gender:
    Female
    Мора да биде ваква што се раствора во вода само или може и обични овесни снегулки?
    Ако е за обични а ситни ги има секаде. Има и во КАМ и Стокомак дури (има два вида едни крупни едни ситни, на сликата се гледа какви се).
     
    Cosmic Girl and Alex.T like this.
  18. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,746
    Likes Received:
    141,656
    не сакам да ги варам, немам време насабајле, само спремам во тегла ставам вода и шумско овошје замрзнато. Е тоа ако има шанса :)

    дали разликата е тоа? Јас купив едни дома и ставив у вода ама крш беа.
     
  19. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Joined:
    Feb 11, 2022
    Messages:
    3,535
    Likes Received:
    7,312
    Gender:
    Female
    Ќе предлагав и јас од Кам/Стокомак.
    Rolled oats на јадрите пишува. Fine oats на ситните.
    Евентуално во блендер како брашно да ги направиш скроз мелени. Јас обавезно мелам така за палачинки и оброци за ќерка.
     
    Cosmic Girl, Alex.T and Cka like this.
  20. JoyJoy

    JoyJoy Форумски идол

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Messages:
    5,284
    Likes Received:
    35,395
    Gender:
    Female
    Ич не мора да го вариш. Јас ги потопувам во течност од вечер и ги ставам во фрижидер. До сабајле се направени. Ем се поздрава опција од овие готовиве со милион додатоци во нив. Јас обично ги потопувам во овесно млеко или оризово млеко (ова само од Стокомак тоа од Кам за ништо не го бива) зашто се трудам да намалам на млечни протеини некоја алергија ми се појави. Ама може и со млеко/јогурт да се потопат. Е сега може и сабајле да ги потопиш на кратко во топла течност. На ситните не им треба варење само на крупните или на цело зрно овес.
    Ако сакаш уште покремасти да бидат тие од вечер додади една лажичка чиа семе.
     
    Cka likes this.