Овесна каша

Дискусија во 'Рецепти' започната од Divajn, 2 јули 2013.

  1. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.118
    Допаѓања:
    124.389
    Сте спремале ли овес од дома за на работа?
    За неколку недели ќе почнам со работа и толку се навлеков на овесот та не ќе можам друго да смислам за доручек :D
    Имаме кујна на работа и можам таму да правам, ама не би овеси да мешам :D , па ме интересира , од дома нема да е толку убава а ? :(
     
    На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. cooll

    cooll Популарен член

    Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    10.905
    Пол:
    Женски
    Топол сакаш? Има overnight oats во фрижидер да одстои и сабајлето е спремно за јадење. А топол ако сакаш може се да припремиш и на работа да го полиеш само со топла вода.
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kristina.k

    kristina.k Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    Пол:
    Женски
    Побарај рецепти за overnight oats ама ладно ќе е.

    @cooll исто сме пишале :D


    @eli25 рецептите многу ме бендисаа, ќе го пробам утре со кокос ама каков пудинг ставаш? И не излегува голема количина?
     
    Последна измена од модератор: 15 февруари 2023
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.118
    Допаѓања:
    124.389
    Ставив класичен пудинг , не протеински, оној што го вариме на др.еткер имав дома. Таман ќе се свари со 2,3 минути :)
    Јас си ја спремив “смесата” во теглички, сега од двата типа каши си ставам само по 3 и пол големи лажици во млекото и мешам. Ко пудинг да јадеш се , пробај.

    Купив вчера и засладувач од урми, утрово ферерото така ја правев и не заборавај коцка две темно чоколадо.

    Кога ќе ја спремиш, количината не е премногу таман си е како на сликата а еве колку отприлика изнесува претходно спреманото. Додади плус 6 големи лажици што ги изедов :D
    8AE58561-8572-4411-A2E7-FC2CD83AA057.jpeg

    Инаку , топли ги сакам :rofl:
     
    На mal.ecka, azelea и kristina.k им се допаѓа ова.
  5. kristina.k

    kristina.k Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    Пол:
    Женски
    @eli25 фала, утре правам обавезно :inlove: и мене топли ми се повкусни. Освен некој сад што држи топлина на храна да најдеш, како бебешките.
     
    На mal.ecka и eli25 им се допаѓа ова.
  6. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.118
    Допаѓања:
    124.389
    Ејј да! Како ти текна. Во Карес треба да има :)
     
    На simoncelicius и kristina.k им се допаѓа ова.
  7. n.lauda

    n.lauda Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 февруари 2023
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    545
    Пол:
    Машки
    Овесни снегулки (помалите), се полеваат со вода или млеко, топло или ладно, по желба. Се додава какао, урми исецкани (пресувани или свежи) или чоколадо. Ако се со вода се додаваат и парчиња овошје (портокал, мандарини, банана, киви, јаболка...). Свежи или суви ситни ливчиња нане или ментол. Може и комбинација овес и корн флекс. Подобро е ако малку отстои. Јас си припремам од вечер за доручек на работа. Едноставно и брзо.
     
    На mal.ecka и eli25 им се допаѓа ова.
  8. macalavica

    macalavica Популарен член

    Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    4.920
    Пол:
    Женски
    Јас денес сварив 4 лажици овес во вода, изрендав 1 јаболко го посолив со цимет па го измешав со сварената каша.Одозгора ставив чиа и ореви и 1 лаж.мед.превкусна беше.
    Јас сум носела и на работа овес,секакви комбинации и топли и ладни.
     
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.822
    Допаѓања:
    94.817
    Пол:
    Женски
    @eli25 јас исклучиво овес доручкувам на работа.Мојот е overnight,ама ако сакаш топол носи го во стаклена тегличка/сад и загреј во микро,после додади банана или berries и решен проблем.
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.118
    Допаѓања:
    124.389
    Да така мислев.Ќе побарам деновиве таков сад:)
    Можеш да споделиш и некој рецепт за overnight? ,сепак со бебево може и тоа ќе е подобра опција .
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. macalavica

    macalavica Популарен член

    Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.253
    Допаѓања:
    4.920
    Пол:
    Женски
    Можеш во обична тегла и јас имам носено, ако е погусто некогаш додавам топла вода само и таман е за јадење.Сите каши ги правам скоро со вода, не сум толерантна на кравјо млеко па избегнувам а со јогурт ми се кисели.Има и посебна тема за носење оброци на работа ѕирни идеи и таму.
     
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Eli23

    Eli23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    48.968
    Пол:
    Женски
    Омилена овесна ми е со сува брусница или чизкејк овесни.
    Правам овернајт оти ги сакам ладни.
    Јас пак не ја можам блага и топла, сакам да ми е ладна.
    Ставам 3 лаж овесни, 1 чиа или лен, 1лаж путер кикирики, мед како засладувач, пола бананче и сува брусница рака.
    Повеќе ги сакам со јпгурт него со млеко, ама експериментирам.

    Исто топ рецепт од режимите што ги држам ми е 3 лаж овес, млеко по потреба, лажица грчки јогурт, мед и овошен џем. Обично си варам дома со мед.
     
    На eliesaab и azelea им се допаѓа ова.
  13. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.118
    Допаѓања:
    124.389
    Сезона на јагоди :inlove:
    Овес+кокос+какао+чиа варени со млеко
    Јагоди+путер од кикирики
    IMG_4936.jpeg
     
    На МикиМаусовка, Joanna28 и Alex.T им се допаѓа ова.
  14. Martina991

    Martina991 Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    213
    Пол:
    Женски
    Дали обичен овес користите или некој овес со додатоци.
     
  15. @oneday

    @oneday Активен член

    Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    Пол:
    Женски
    Jas gi jadam samo obicnite I toa samo so jogurt, stavam 4-5 lazici ovesni snegulki polijam so jogurt I za 2-3 minuti go jadam, nitu baram nisto
    I na dete taka davam
    A blagi I so ovosja, med I razni dodatoci ne gi mozam, sum probala no ne mozam da gi jadam
     
  16. Cka

    Cka Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.521
    Допаѓања:
    139.386
    Прашање, крупниот овоес не ми се свига, умав ми е само оној ситниот.
    Јадам од овој секој ден

    https://www.vitalia.com.mk/product/ovesna-kasa-bez-sekjer-sumsko/

    ама оние глемите пакувања не се ситни, туку големи. Финанаски не е исплатливо од малите да зимам.

    некоја финта или предлог или од кај да купам голема количина, а да е ситен овес?

    Едит - дали овие се исто ситни?

    https://www.vitalia.com.mk/product/sitni-ovesni-snegulki/

    пробал некој? Нема смисла 35 денари за 50 грама и 81 денар за 500 грама да е разликата.
     
    На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JoyJoy

    JoyJoy Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.237
    Допаѓања:
    34.904
    Пол:
    Женски
    Мора да биде ваква што се раствора во вода само или може и обични овесни снегулки?
    Ако е за обични а ситни ги има секаде. Има и во КАМ и Стокомак дури (има два вида едни крупни едни ситни, на сликата се гледа какви се).
     
    На Cosmic Girl и Alex.T им се допаѓа ова.
  18. Cka

    Cka Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.521
    Допаѓања:
    139.386
    не сакам да ги варам, немам време насабајле, само спремам во тегла ставам вода и шумско овошје замрзнато. Е тоа ако има шанса :)

    дали разликата е тоа? Јас купив едни дома и ставив у вода ама крш беа.
     
  19. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.190
    Допаѓања:
    6.572
    Пол:
    Женски
    Ќе предлагав и јас од Кам/Стокомак.
    Rolled oats на јадрите пишува. Fine oats на ситните.
    Евентуално во блендер како брашно да ги направиш скроз мелени. Јас обавезно мелам така за палачинки и оброци за ќерка.
     
    На Cosmic Girl, Alex.T и Cka им се допаѓа ова.
  20. JoyJoy

    JoyJoy Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.237
    Допаѓања:
    34.904
    Пол:
    Женски
    Ич не мора да го вариш. Јас ги потопувам во течност од вечер и ги ставам во фрижидер. До сабајле се направени. Ем се поздрава опција од овие готовиве со милион додатоци во нив. Јас обично ги потопувам во овесно млеко или оризово млеко (ова само од Стокомак тоа од Кам за ништо не го бива) зашто се трудам да намалам на млечни протеини некоја алергија ми се појави. Ама може и со млеко/јогурт да се потопат. Е сега може и сабајле да ги потопиш на кратко во топла течност. На ситните не им треба варење само на крупните или на цело зрно овес.
    Ако сакаш уште покремасти да бидат тие од вечер додади една лажичка чиа семе.
     
    На Cka му/ѝ се допаѓа ова.