Омлет

Discussion in 'Рецепти' started by Jecichka, May 15, 2013.

  1. Jecichka

    Jecichka Активен член

    Joined:
    Dec 15, 2012
    Messages:
    112
    Likes Received:
    22
    Пребарував дали има ваква тема, се надевам добро видов дека нема. :D Голем љубител сум на омлет вкусот на јајцето секогаш го погодувам, но обликот за мене е измислена именка. Незнам да направам како ролован омлет односно внатре да е наполнет, и незнам да направам рамен омлет секогаш ми испаѓа неопределени форми. Ве замолувам додколку некој знае да го изведе ова да ми појасни. Треба ли тефлонско тавче ?
     

    Attached Files:

  2. midnight.flower

    midnight.flower Популарен член

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    541
    Likes Received:
    1,051
    Пред некој ден и јас барав дали има ваква тема и не најдов. Барав рецепти за омлет. Се распрашував по професионалци и многу комплицирано ми звучеше, воопшто не е исто со кајгана.

    ^ Од тоа што разбрав, да, ти треба нелепливо тавче (може тефлонско). Омлетот се пржи/пече како палачинка - од двете страни. Повеќе не би знаела да ти помогнам.
     
  3. Jecichka

    Jecichka Активен член

    Joined:
    Dec 15, 2012
    Messages:
    112
    Likes Received:
    22
     
  4. curious-doll

    curious-doll Популарен член

    Joined:
    Jan 8, 2013
    Messages:
    361
    Likes Received:
    804


    јас омлетот го правам во тефлонско тавче, во тоа што си правам палачинки, Jecichka еве пример за ролован:
    матам 2 јајца,посолувам,малце и млекце, и на добро загреано тавче со 2 капки зејтин ги ставам матените јајца, ама целосно тавчето да ти биде покриено со јајца, ке направиш исто како палачинката што ја ставаш во тавче, кога ке се попржат малце од една страна ги вртам(секако ке си земеш помагало да ги свртиш иначе неможе како палачинка сами да ги фрлиш во воздух и да се свртат :) ) и на другата страна одма почнам да го ставам филот, зависи што имам при рака, кечап, оригано малце, шунка, кашкавал, може сиренце.. зависи со што сакаш може да ставиш. после убаво така го вадам на голема чинија, и го мотам како палачинка, после исечеш на 4-5 делчиња и доаѓа како сликата што ја имаш оставено. се надевам ти помогнав :) не ме бива многу за објаснување :$
     
    Jecichka and duffi like this.
  5. Bright

    Bright Популарен член

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    2,547
    Likes Received:
    5,522
    Во последно време, омилено јадење ми е комбинацијата: печурки (динстани/малце пржени во маслиново масло) + магдонос + патлиџан + 2/3 јајца.

    Еве како изгледа за време на печење:


    Ама малце потешко ми оди превртувањето, па не изгледа баш совршен резултатот, но вкусот е мх!
     

    Attached Files:

    Giovanna, cooll and mima83 like this.
  6. dharma03

    dharma03 Активен член

    Joined:
    May 14, 2013
    Messages:
    54
    Likes Received:
    18
    МХ! Фала за идејата
    Јас би додала и маааааалку кромид :)
     
    Bright likes this.
  7. mima83

    mima83 Истакнат член

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    148
    Likes Received:
    57
    И јас никогаш да го погодам,ама маж ми е експерт.Тој го прави во тефлонско тавче,на тивко не на јако.Во средина ставаме сирење и печурки така е најслатко.И :) изгледа и доста декоративно
     
    okcenzi likes this.
  8. charliee

    charliee Истакнат член

    Joined:
    Mar 19, 2012
    Messages:
    816
    Likes Received:
    716
    Gender:
    Female
    омлетот го правам со ситни коцки кашкавал,кога го вадам го јадам само со кечап... :lol:
     
  9. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Joined:
    Jul 8, 2011
    Messages:
    5,779
    Likes Received:
    22,423
    Gender:
    Female
    Овој е омлетот на баба ми, специјалите и беше и само не неа и излгедаше убаво и беше вкусен, јас некако естетскиот дел не го погаѓам.
    Во тефлонска тава, рамна(не мора толку плитка како за плачинки, зашто во неа не собира многу намирници одозгора) ставате 2 изматени јајца со ептен малку млеко(може и без млеко) ситно сецкана шунка и сирење, посолувате и забиберувате матите додека да се убаво соедини смесата, сирењето да биде многу ситно за да успее убаво да се стопи, и соедини со јајцето. Се пржи кратко, 3-4 минути, баба ми успеваше да го преврти без да се растури и е како дебела палачинка со мозаик од шунка :D али јас не го постигнувам, мене ми се истура и малку изгледа како букруш ама вкусно е многу.
    Порано ставав кечап, сега ми го расипува вкусот и го јадам само така со парче леб.


    Филот може да биде по избор, гледам и зелечук сте ставале, убава идеа, следен пат би пробала така дефитивно. Јас би пробала со маслинки и фета сирење или печурки и пилешко.
     
    ines.h and rici.aaaaa like this.
  10. rici.aaaaa

    rici.aaaaa Популарен член

    Joined:
    Apr 25, 2012
    Messages:
    1,240
    Likes Received:
    3,403
    Мојата мајка и баба правеа омлети кои и јас денес ѓи правам и тоа во обично тавче загреан да е зејтинот се ставаат убаво матените јајца се додава коцки кашкавал и коцки врат мајками ставаше и маслинки се пржи убаво и тоа е тоа...Овака правеа мајка ми и баба ми особено зимно време со топол чај уживанција :)
    Инаку на мм ова му го направив за вечера кога ми беше дечко првата романтична вечер ама не беше успешно прво го изгорев,а потоа се спрепнав и си ја убив раката што завршив во ланѓета....важно се обидов...потоа го помнам мојот прв зготвен омлет
     
    Hipster likes this.
  11. mjauculence

    mjauculence Истакнат член

    Joined:
    Aug 14, 2013
    Messages:
    88
    Likes Received:
    104
    Gender:
    Female
    се ставаш одеднаш или?
     
  12. bajader4e

    bajader4e Истакнат член

    Joined:
    Oct 11, 2010
    Messages:
    9
    Likes Received:
    29
    ММммм превкусно :angel:
     

    Attached Files:

  13. doutzen

    doutzen Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2013
    Messages:
    531
    Likes Received:
    158
    да ви кажам овој рецепт сама си го избислив и мн ми е убав
    -зимаш путер го ставаш да се стопи
    -ставаш исецкана пиберка да се запржи
    -ги ставш јајцата цели после ги мешаш
    -ставаш кашкавал да се стопи
    и мн е убаво
     
  14. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,921
    Gender:
    Female
    Јас не го јадам ама со мерак му спремам на брат ми
    во тефлонско тавче ставам две-три капки зејтин и ги ставам претходно изматените јајца со зачини, откако ќе се испржи на едната страна внимателно го вртам од другата, кога е готово го ставам во голема чинија и на едната половина редам рендасно сирење, салама, со другата половина го преклопувам и тоа е тоа.. како декорација ставам нколку парчиња домат и краставички и тоа е..
     
  15. Emilia.Attias

    Emilia.Attias Популарен член

    Joined:
    Jan 19, 2013
    Messages:
    909
    Likes Received:
    575
    Gender:
    Female
    Не јадам омлет. :)
     
  16. nevermet18

    nevermet18 Форумски идол

    Joined:
    May 30, 2014
    Messages:
    5,230
    Likes Received:
    13,239
    Gender:
    Female
    Често јадам омлет, но со мали модификации. :)
     
  17. Cvetetto

    Cvetetto Популарен член

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    2,834
    Likes Received:
    1,891
    Gender:
    Female
    МРАЗАМ ПРЖЕНИ ЈАЈЦА :puke: :puke: ! Без разлика на око,омилет,со ова-со она.Блјак исто ми е како масло да голтам :puke: .Најмногу 2пати годишно јадам и тоа кога татко ми е на нервна база,па за пред училиште,наместо варено јајце тоа ми дава :puke: :puke: :puke:
    Инаку не сум от оној тип кој пребира многу во храната,ама омлетовт :envy:
     
  18. zoketo

    zoketo Истакнат член

    Joined:
    Sep 26, 2012
    Messages:
    139
    Likes Received:
    128
    Gender:
    Female
    Јас обожавам омлет
    Најмногу го сакам со кашкавал кеЧап и шунка :rofl:
     
  19. Valerin

    Valerin Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,717
    Likes Received:
    5,277
    Јас обожавам омлет, иако никогаш го немам пробано имам чувство дека е вкусен. :D
    Имено, не сум јас виновна туку тафчето ми е такво, се лепи на него што и да ставиш. |(
    Ама затоа еден рецепт проверено е најдобар. ;)

    Ќе земете едно гранче младо кромидче и ќе го исечкате на што е можно по ситни праченца. (Врши работа и стариот кромид, иако е овој подобар).
    Откако ќе го направите тоа го ставате во тавчето со зејтин да се пропржи. Кога ќе забележите дека е малку подзаруменет веднаш го тргате од оган, со тоа што на страна во тавчето додавате една мала лажичка кисела павлака (можете и хопла ако ви се наоѓа, сеедно е), потоа малку магдонос, вегета, сол и бибер. Така убаво го промешувате сето тоа, дур јајцето и павлаката не се соединат, а потоа го намалувате шпоретот и оставајќи сето тоа да се пропржи од прилика околу 30 секунди.
    Јас избегавам да го пржам многу бидејќи така поубаво ми е, но вие ако сакате можете и подолго да го пржите.
    Воедно, дозволени се и модификации, во случај да сакате да додадете шунка, сланина или наместо кромид може да ставите и праз во јајцето со павлаката. Исто така ќе биде преубаво, и нема да згрешите.
     
  20. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    Јас го обожувам омлет пица, значи класично заматени јајца и после одозгора редам се што редам на пица и на крај покривам со фолија на тивок оган, превкусно е.
     
    okcenzi and joy1 like this.