Општи прашања

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Dec 10, 2011.

1. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

https://sdk.mk/index.php/makedonija...-za-lekuvane-na-kartichkite-im-isteche-rokot/

Немале кој да им ги печати картичките и за да не останат без нив тие на кои што им истекол рокот почнале да им даваат сини картони.
    Тендер ќе распишувале за нова фирма за да ги печати картичките за во иднина.

2. Justicija

Justicija Форумски идол

Мене на лекар ми бараа картичка.... И на новиот матичен заболекар ми бараа картичка и не можеше да ме најди во системот (инаку загината ми е одамна картичката) , и сега сини картони даваат?

3. anaja1

anaja1 Популарен член

4. Dennings

Dennings Популарен член

Луѓе треба да уплатам за продолжување на пасош . Каде да најдам податоци, на која жиро сметка да уплатам?

5. zuto

zuto Форумски идол

Јас пред еден месец бев во фзо и ми кажаа дека нема веќе ни електронски картички ни плави картончиња. Ништо никој не бара ако немаш. Ако имаш ел. картичка таа ја бараат за промена на матичен и слично. За обичен преглед кај тековниот матичен ништо.

Dust, ladyySi and didisi like this.
  6. Asja

Asja Популарен член

Поздрав.Некоја од вас случајно да знсе дали има секојдневен превоз за Софија?Ќе патува сопругот од аеродромот во Софија,меѓутоа прв пат му е таму..Колку има отприлика од автобуската станица до аеродромот и кој е најповолен начин да стигне до таму?

7. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Аку е стара, истата ситуација е и сега...јас во петокот се јавив во ФЗО да барам жиро сметка за уплаќање и ми велат не печатиме нови картички...знам и велам ама мојата си ја направиле уште ко ми истече старата во 2016 и 2 години никој го нема да кажи дека имало нова картичка..случајно мајка ми дознала и така јас се јавив да барам сметка тие ми кажаа дека нови не печателе

8. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

најефтина верзија е да си платиш со картичка на лице место најмалку провизија има..ако сакаш на уплатница тогаш цените ти се
    - Уплатница на жиро сметка во износ од 1.500,00 денари за образецот на пасошот ,
    - Уплата за административна такса од 100,00 денари- на уплатница- за лица до 4 годишна возраст,
    - Уплата за административна такса од 200,00 денари- на уплатница-за лица од 4 до 27 годишна возраст
    -Уплата за административна такса од 300,00 денари- на уплатница-за лица над 27 годишна возраст

а сметките се
    http://www.mvr.gov.mk/Upload/Documents/uplatnica za pasos.pdf

http://www.mvr.gov.mk/Upload/Documents/uplatnica za izdavanje pasos.pdf

9. bella.s

bella.s Популарен член

Ако некоја фотјка ја правам со некои филтри од инстаграм, можам ли да ја споделам само на фејс или мора да помине и на инстаграм?

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Kako se otkazuva netflix?

11. Dust

Dust Game Over

Од Ск има секојдневен..
    До аеродром е 10тина км.
    Од/до терминал 2 има метро ..
    Ќе се качи во метрото на Централна гара, од онаа страна што пишува дека оди до Витоша, ќе се симне на Сердика (втората станица откако ќе се качи)
    На сердика ќе се префрли на другата плава линија кај што пишува дека оди за Аеродром. 12 станици има

Од терминал 1 до терминал 2 има бесплатни автобуси, има одбележано место каде стојат. Ги има на секои 30мин од 07 до 19часот..

Ако носи голем багаж, треба карта за него. Па поповолно, побрзо и покомотно е такси. Неколку евра ни зема нас. Не е скапо а бидејќи бевме двајца подобра опција ни беше

Asja likes this.
  12. ванилала

ванилала Популарен член

Зошто на мобилен кога ќе отворам Галерија ми ги покажува само првите две слики а останатите сиви...ќе кликнам на првата и се укочува цела галерија, не можам ни да избришам. Не е до тоа дека немам меморија, зошто има уште 4 гб слободни. И од камера кога ќе пробам да ги уклучам сликите, се укочуваат.
    Не кочи ништо друго освен галеријата.

13. Asja

Asja Популарен член

Ти благодарам многу за одговорот!

Dust likes this.
  14. kikkki

kikkki Популарен член

Проба да рестартираш телефон?

15. ванилала

ванилала Популарен член

Да, неколку пати. Истото секој пат :(

16. Luminary

Luminary Форумски идол

Провери да не има update да направиш на галеријата. На Самсунг понекогаш добивам известување за тоа. :)

buba4e89 and ванилала like this.
  17. kikkki

kikkki Популарен член

Jaс имам huawei и истиот проблем го имам понекогаш знае да направи така,значи сликаш рецимо 3-4 слики,и првите 2-3 се сиви.
    Рестартирање до сеа било ок,кога правам скриншат не ми го отвара без претходно да го рестартирам,стои сиво.:(
    Редовно апдејтриам

ванилала likes this.
  18. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Но за да можеш да ги доставиш документите треба да ти закажат термин телефонски.

Побарај го бројот на интернет, треба да звониш од фиксен и да ти закажат термин за сликање.

19. Albertos

Albertos Истакнат член

Спор Процесинг на сликите може да има од две причини.

1. Спора картичка особено на јак телефон
    2. Телефон од ниска класа или лош софтвер,неисправен телефон (Многу повеќе ќе помогне доколку го пишеш моделот на телефонот па веднаш ќе може да се елиминираат работите)

Сепак 90% би требало да е проблемот во картицата. Toa e чест проблем кај уредите кои вадат висок квалитет на слики, а имаат слаба картица.

Смени ја мемориската картичка со некоја побрза. Ultra Speed class 10,

Но претходно За да бидеш сигурна дали е до картицата провери извади ја мемориската картичка и уклучи го телефонот без неа. Нека има телефонот барем 30% слободна меморија. Потоа провери дали пак го имаш истиот проблем.

Ако и така има проблем што не верувам, тогаш е до самиот телефон.
    Слаб процесор има и неможе да ги процесира сликите брзо.

Овој проблем со непроцесирање на сликите сум го имал кај DSLR aпаратите каде сликите се големи со висок квалитет и бараат брзи картички.

Провери ги тие 2 чекори погоре со вадење на картицата и пиши го моделот на телефонот, убеден сум дека ќе го најдеме проблемот.

buba4e89 and ванилала like this.
  20. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Дали знаете како се движат цениве во спа центиве во Скопје?Пример за во bushi resort and spa..