Општи прашања

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 10 декември 2011.

1. x.Daisy.x

x.Daisy.x Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    13.461
    https://sdk.mk/index.php/makedonija...-za-lekuvane-na-kartichkite-im-isteche-rokot/

Немале кој да им ги печати картичките и за да не останат без нив тие на кои што им истекол рокот почнале да им даваат сини картони.
    Тендер ќе распишувале за нова фирма за да ги печати картичките за во иднина.

2. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    19.753
    Мене на лекар ми бараа картичка.... И на новиот матичен заболекар ми бараа картичка и не можеше да ме најди во системот (инаку загината ми е одамна картичката) , и сега сини картони даваат?

3. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.681
    Допаѓања:
    7.505
  4. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    4.583
    Луѓе треба да уплатам за продолжување на пасош . Каде да најдам податоци, на која жиро сметка да уплатам?

5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас пред еден месец бев во фзо и ми кажаа дека нема веќе ни електронски картички ни плави картончиња. Ништо никој не бара ако немаш. Ако имаш ел. картичка таа ја бараат за промена на матичен и слично. За обичен преглед кај тековниот матичен ништо.

На Dust, ladyySi и didisi им се допаѓа ова.
  6. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Поздрав.Некоја од вас случајно да знсе дали има секојдневен превоз за Софија?Ќе патува сопругот од аеродромот во Софија,меѓутоа прв пат му е таму..Колку има отприлика од автобуската станица до аеродромот и кој е најповолен начин да стигне до таму?

7. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    4.936
    Аку е стара, истата ситуација е и сега...јас во петокот се јавив во ФЗО да барам жиро сметка за уплаќање и ми велат не печатиме нови картички...знам и велам ама мојата си ја направиле уште ко ми истече старата во 2016 и 2 години никој го нема да кажи дека имало нова картичка..случајно мајка ми дознала и така јас се јавив да барам сметка тие ми кажаа дека нови не печателе

8. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    4.936
    најефтина верзија е да си платиш со картичка на лице место најмалку провизија има..ако сакаш на уплатница тогаш цените ти се
    - Уплатница на жиро сметка во износ од 1.500,00 денари за образецот на пасошот ,
    - Уплата за административна такса од 100,00 денари- на уплатница- за лица до 4 годишна возраст,
    - Уплата за административна такса од 200,00 денари- на уплатница-за лица од 4 до 27 годишна возраст
    -Уплата за административна такса од 300,00 денари- на уплатница-за лица над 27 годишна возраст

а сметките се
    http://www.mvr.gov.mk/Upload/Documents/uplatnica za pasos.pdf

http://www.mvr.gov.mk/Upload/Documents/uplatnica za izdavanje pasos.pdf

9. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Ако некоја фотјка ја правам со некои филтри од инстаграм, можам ли да ја споделам само на фејс или мора да помине и на инстаграм?

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Kako se otkazuva netflix?

11. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.800
    Допаѓања:
    173.176
    Од Ск има секојдневен..
    До аеродром е 10тина км.
    Од/до терминал 2 има метро ..
    Ќе се качи во метрото на Централна гара, од онаа страна што пишува дека оди до Витоша, ќе се симне на Сердика (втората станица откако ќе се качи)
    На сердика ќе се префрли на другата плава линија кај што пишува дека оди за Аеродром. 12 станици има

Од терминал 1 до терминал 2 има бесплатни автобуси, има одбележано место каде стојат. Ги има на секои 30мин од 07 до 19часот..

Ако носи голем багаж, треба карта за него. Па поповолно, побрзо и покомотно е такси. Неколку евра ни зема нас. Не е скапо а бидејќи бевме двајца подобра опција ни беше

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Зошто на мобилен кога ќе отворам Галерија ми ги покажува само првите две слики а останатите сиви...ќе кликнам на првата и се укочува цела галерија, не можам ни да избришам. Не е до тоа дека немам меморија, зошто има уште 4 гб слободни. И од камера кога ќе пробам да ги уклучам сликите, се укочуваат.
    Не кочи ништо друго освен галеријата.

13. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112

Ти благодарам многу за одговорот!

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Проба да рестартираш телефон?

15. ванилала

ванилала Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.234
    Да, неколку пати. Истото секој пат :(

16. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.694
    Допаѓања:
    45.735
    Провери да не има update да направиш на галеријата. На Самсунг понекогаш добивам известување за тоа. :)

На buba4e89 и ванилала им се допаѓа ова.
  17. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Jaс имам huawei и истиот проблем го имам понекогаш знае да направи така,значи сликаш рецимо 3-4 слики,и првите 2-3 се сиви.
    Рестартирање до сеа било ок,кога правам скриншат не ми го отвара без претходно да го рестартирам,стои сиво.:(
    Редовно апдејтриам

На ванилала му/ѝ се допаѓа ова.
  18. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.187
    Но за да можеш да ги доставиш документите треба да ти закажат термин телефонски.

Побарај го бројот на интернет, треба да звониш од фиксен и да ти закажат термин за сликање.

19. Albertos

Albertos Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    395

Спор Процесинг на сликите може да има од две причини.

1. Спора картичка особено на јак телефон
    2. Телефон од ниска класа или лош софтвер,неисправен телефон (Многу повеќе ќе помогне доколку го пишеш моделот на телефонот па веднаш ќе може да се елиминираат работите)

Сепак 90% би требало да е проблемот во картицата. Toa e чест проблем кај уредите кои вадат висок квалитет на слики, а имаат слаба картица.

Смени ја мемориската картичка со некоја побрза. Ultra Speed class 10,

Но претходно За да бидеш сигурна дали е до картицата провери извади ја мемориската картичка и уклучи го телефонот без неа. Нека има телефонот барем 30% слободна меморија. Потоа провери дали пак го имаш истиот проблем.

Ако и така има проблем што не верувам, тогаш е до самиот телефон.
    Слаб процесор има и неможе да ги процесира сликите брзо.

Овој проблем со непроцесирање на сликите сум го имал кај DSLR aпаратите каде сликите се големи со висок квалитет и бараат брзи картички.

Провери ги тие 2 чекори погоре со вадење на картицата и пиши го моделот на телефонот, убеден сум дека ќе го најдеме проблемот.

На buba4e89 и ванилала им се допаѓа ова.
  20. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    345
    Дали знаете како се движат цениве во спа центиве во Скопје?Пример за во bushi resort and spa..