За да имаш здравствено осигурување треба да се обратиш во ФЗО. Со себе носи здравствена легитимација, копија од извод од матична книга на родени и копија од лична карта. Таму ќе пополниш образец/пријава за осигурување. За неколку саати ќе имаш осигурување.
Функционира, обрати се во Министерство за правда односно во одделението на Министерството во твојот град, накратко поднесуваш формулар - барање кое ќе ти го дадат од Министерството, и ако ги исполниш законските услови од Министерството ќе ти назначат адвокат по службена должност. Државата ги подмирува сите трошоци по повод постапката.
Дали треба да вадам книшка за негагивни поени или престана да важи законот? Досега немав возило и не ми требаше. На шалтер едниот ми вика извај си за секој случај другиот не ти треба го сменале законот. И дали може да ви пишат казна доколу не ве застанат?
Дечки, дали некој знае колку пари се аромите за наргиле во стара чаршија? Во една продавница продаваат ама не знам како се викаше.
Може итно инфо ако знае некој. Нели имаше во ГТЦ продавница Miniso? Или грешка сум? Се врткам ама никако да ја најдам...
За да се испишеш од некој факултет со причина да одиш трансфер на друг, дали за испишувањето се плаќа и што е потребно да се направи?