Општи прашања

Discussion in 'Кафе-муабети' started by k.i.m, Dec 10, 2011.

1. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Луѓенца, изедов чоколада со поминат рок. :clap:
    Рокот на траење и бил до 23.05.2014, ама нели кој да прочита.

Сега за сега, немам тегоби.
    Ќе добијам труење , или нешто слично? :D

2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Татко ми е технолог т.е професија нешто околу тоа и вика дека тоа со рокот нема врска, можат да се јадат производите и 6 месеци после рокот, тоа е пишано само за претпазливост, никој не знае колку точно нешто може да трае, па и за неколку дена, т.е 10 ништо не е. :)

Viktorijaaa5 and sadgirl21 like this.
  3. Moonstone.17

Moonstone.17 Популарен член

Никој не ми одговори во темата Фотоапарати, а ми треба одговор на прашањево. Значи подобро е апарат со 20,1 мегапиксели и 5x оптички зум, апарат со 14 мегапиксели и 7x оптички зум или со 16 мегапиксели и 10x оптички зум? :)

4. marama

marama Форумски идол

Не знам дали е за тука прашањево ама итно ми треба одговор. Матичниот општ доктор ми ја затвориле и сега појма немам како да проверам дали електронската картичка ми е активирана.
    Треба во социјално да отидам да проверам дали треба да ја откажам како матичен, дали можат таму да проварат или ако одма земам друг за матичен ќе може да ми каже дали е активирана или не?
    И како би можела да дојдам до картонот?

5. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Марама, не знам колку би ти помогнала, ама колку што знам, матичен доктор може да се откаже/или да се префрлиш од еден на друг, само во Фондот за здравство. Таму се евидентираат таквите работи.
    Инаку, по затворањето на ординација, во Фондот исто ги распределуваат пациентите, т.е сами им одредуваат матични. Така што таму треба да си провериш кој ти е матичен сега. :)

Барем во мојот град така прават :wasntme:

marama likes this.
  6. Daydream

Daydream Популарен член

Ако добро те сфатив, со новиот закон немаш потреба да се одјавуваш или да си го бараш картонот. Само си бираш нов матичен, му кажуваш дека сакаш кај него да се лечиш и тој ти средува се'. Јас пред две години направив така. Ништо не побара од мене, само телефонски се јавив, и' кажав дека сакам да ми биде матична и толку. Докторката ми среди буквално се'. Јас всушност не ни можев да си го најдам картонот, мислејќи исто вака како тебе дека треба да си го земам и да се одјавувам отидов кај старата матична. И таму шок, ми кажуваат дека картонот ми го нема, ми го изгубиле талентите, се јавив веднаш кај новава докторка и ми кажа дека веќе нема потреба од такво нешто и дека тоа е нејзина обврска. После мене и моите и сестра ми се префрлија кај мојата нова матична. Истата процедура беше и со нив. Истото го направив и со матичниот заболекар. Си одбрав нов, му кажав дека сакам тој да ми биде матичен и толку. Останатото си беше негово.

А картичката исто кај новиот матичен ќе си ја активираш ако не ти е активирана, тоа не би требало да претставува никаков проблем.

Сепак ти кога ќе си одбереш доктор, ќе му ја објасниш ситуацијата па ќе ти каже се' детално, ама мислам дека нема да ти каже нешто поразлично од ова. :)

marama likes this.
  7. sunfemina

sunfemina Популарен член

marama статусот на картичката можеш да го провериш на оваа страна, односно да си ги видиш имињата на одбраните матични лекари (општ, заболекар...). Доколку претходната матична ги има распределено пациентите кај друг, ќе видиш кој ти се води моментално како матичен. За менувањето објаснија другите феминки, процедурите се сменети, па мислам дека е поедноставено како што кажа Daydream.
    Aко до сега никаде не си ја користела електронската здравствена картичка т.е. ако не си ставила пин код, првото внесување на пин (активирање) освен кај некој од матичните, може да се направи и во некоја аптека (ако се љубезни да ти ја активираат). Само задолжително памти си го кодот (5 цифри) што ќе го избереш, бидејќи ако го заборавиш се плаќа за барање на нов во фондот.

marama likes this.
  8. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Dali nekoj znae ruski jazik.Mi treba da mi prevede na makedonski i da raskaze na ruski raskazi. (Se razbira ke se plati kolku treba) ?

Дали некој/а знае руски јазик? Ми треба да ми преведе од руски на македонски и на руски да ми раскаже расказ. Се разбира ќе платам. ;)

9. eci.sk

eci.sk Истакнат член

луѓе знае ли некој од колку саат почнуваат со работа во завод за вработување ? хитно ми е,треба да се пријавам ама ми треба точно време кога отвараат, па ако знае некој точно ве молам пишете...

10. homealone

homealone Популарен член

vo 8 otvaraat kolku sto znam pokasno sigurno ne e ama za porano neznam

11. kolovoz

kolovoz Популарен член

во колку часот е вечер Едо Мајка во градски парк?
    И кои летни дискотеки се отворени?

12. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Дали има некоја менувачница во Скопје која мењава ситни евра од по 2е? :)

13. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Мислам дека сите менуваат евра ,центите ги комплицираат мислам дека испод 0,5 не ги мењаат
    .

14. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Па јас прашав тука во наслебава кај што живеам и ми рекоа дека не мењавале ситни евра, не ми е за центи за евра од по 2 ми треба.Затоа помислив да не не мењаваат сите.Најдобро ќе биде да проверам во центар изгледа. :)

15. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Jас кога се вратив од одмор сите ситни евра и центи што ми беа ги сменив во менувачницата во Рамстор што е,само центите испод 0.50 не ми ги примаа.За другите не ми правеа проблеми.

Schmetterling4 likes this.
  16. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Леле во дилема сум да ви кажам....или трилема..море повеќе
    нема врска :D
    седнав така јас на стол,се мислам како се велеше за она сметки кога ќе ти отвораат на банка
    Трансфуизона сметка?
    Транзициска сметка?
    Транспортна сметка?
    нешто на т беше....

17. poenta

poenta Форумски идол

:^) Трансакциска сметка.

zalosna likes this.
  18. simonna.a

simonna.a Форумски идол

ете такааа де! :wasntme:
    трансакциска беше ;)
    ќе треснам глупости и така...
    :D

19. Bube22

Bube22 Активен член

Бил некој во табу во Прилеп? ми треба важно е.

20. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Со што да ја исчистам бојата од ташната? :?: Мислам ,, бојата‘‘ ми има префатено од тексасот и од кремава сега е плава. И тоа баааааш омилената ташна..

Чаре? :sweat: :|