Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи прашања

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од k.i.m, 10 декември 2011.

1. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.482
    Луѓенца, изедов чоколада со поминат рок. :clap:
    Рокот на траење и бил до 23.05.2014, ама нели кој да прочита.

Сега за сега, немам тегоби.
    Ќе добијам труење , или нешто слично? :D

2. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.329
    Татко ми е технолог т.е професија нешто околу тоа и вика дека тоа со рокот нема врска, можат да се јадат производите и 6 месеци после рокот, тоа е пишано само за претпазливост, никој не знае колку точно нешто може да трае, па и за неколку дена, т.е 10 ништо не е. :)

На Viktorijaaa5 и sadgirl21 им се допаѓа ова.
  3. Moonstone.17

Moonstone.17 Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2013
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    1.862
    Никој не ми одговори во темата Фотоапарати, а ми треба одговор на прашањево. Значи подобро е апарат со 20,1 мегапиксели и 5x оптички зум, апарат со 14 мегапиксели и 7x оптички зум или со 16 мегапиксели и 10x оптички зум? :)

4. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.475
    Допаѓања:
    91.882
    Не знам дали е за тука прашањево ама итно ми треба одговор. Матичниот општ доктор ми ја затвориле и сега појма немам како да проверам дали електронската картичка ми е активирана.
    Треба во социјално да отидам да проверам дали треба да ја откажам како матичен, дали можат таму да проварат или ако одма земам друг за матичен ќе може да ми каже дали е активирана или не?
    И како би можела да дојдам до картонот?

5. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.482

Марама, не знам колку би ти помогнала, ама колку што знам, матичен доктор може да се откаже/или да се префрлиш од еден на друг, само во Фондот за здравство. Таму се евидентираат таквите работи.
    Инаку, по затворањето на ординација, во Фондот исто ги распределуваат пациентите, т.е сами им одредуваат матични. Така што таму треба да си провериш кој ти е матичен сега. :)

Барем во мојот град така прават :wasntme:

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Ако добро те сфатив, со новиот закон немаш потреба да се одјавуваш или да си го бараш картонот. Само си бираш нов матичен, му кажуваш дека сакаш кај него да се лечиш и тој ти средува се'. Јас пред две години направив така. Ништо не побара од мене, само телефонски се јавив, и' кажав дека сакам да ми биде матична и толку. Докторката ми среди буквално се'. Јас всушност не ни можев да си го најдам картонот, мислејќи исто вака како тебе дека треба да си го земам и да се одјавувам отидов кај старата матична. И таму шок, ми кажуваат дека картонот ми го нема, ми го изгубиле талентите, се јавив веднаш кај новава докторка и ми кажа дека веќе нема потреба од такво нешто и дека тоа е нејзина обврска. После мене и моите и сестра ми се префрлија кај мојата нова матична. Истата процедура беше и со нив. Истото го направив и со матичниот заболекар. Си одбрав нов, му кажав дека сакам тој да ми биде матичен и толку. Останатото си беше негово.

А картичката исто кај новиот матичен ќе си ја активираш ако не ти е активирана, тоа не би требало да претставува никаков проблем.

Сепак ти кога ќе си одбереш доктор, ќе му ја објасниш ситуацијата па ќе ти каже се' детално, ама мислам дека нема да ти каже нешто поразлично од ова. :)

7. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    marama статусот на картичката можеш да го провериш на оваа страна, односно да си ги видиш имињата на одбраните матични лекари (општ, заболекар...). Доколку претходната матична ги има распределено пациентите кај друг, ќе видиш кој ти се води моментално како матичен. За менувањето објаснија другите феминки, процедурите се сменети, па мислам дека е поедноставено како што кажа Daydream.
    Aко до сега никаде не си ја користела електронската здравствена картичка т.е. ако не си ставила пин код, првото внесување на пин (активирање) освен кај некој од матичните, може да се направи и во некоја аптека (ако се љубезни да ти ја активираат). Само задолжително памти си го кодот (5 цифри) што ќе го избереш, бидејќи ако го заборавиш се плаќа за барање на нов во фондот.

8. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.557
    Допаѓања:
    5.904
    Dali nekoj znae ruski jazik.Mi treba da mi prevede na makedonski i da raskaze na ruski raskazi. (Se razbira ke se plati kolku treba) ?

Дали некој/а знае руски јазик? Ми треба да ми преведе од руски на македонски и на руски да ми раскаже расказ. Се разбира ќе платам. ;)

9. eci.sk

eci.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    89
    луѓе знае ли некој од колку саат почнуваат со работа во завод за вработување ? хитно ми е,треба да се пријавам ама ми треба точно време кога отвараат, па ако знае некој точно ве молам пишете...

10. homealone

homealone Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    361
    vo 8 otvaraat kolku sto znam pokasno sigurno ne e ama za porano neznam

11. kolovoz

kolovoz Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    6.235
    во колку часот е вечер Едо Мајка во градски парк?
    И кои летни дискотеки се отворени?

12. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51
    Дали има некоја менувачница во Скопје која мењава ситни евра од по 2е? :)

13. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    48.656
    Мислам дека сите менуваат евра ,центите ги комплицираат мислам дека испод 0,5 не ги мењаат
    .

14. Schmetterling4

Schmetterling4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    51

Па јас прашав тука во наслебава кај што живеам и ми рекоа дека не мењавале ситни евра, не ми е за центи за евра од по 2 ми треба.Затоа помислив да не не мењаваат сите.Најдобро ќе биде да проверам во центар изгледа. :)

15. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    48.656
    Jас кога се вратив од одмор сите ситни евра и центи што ми беа ги сменив во менувачницата во Рамстор што е,само центите испод 0.50 не ми ги примаа.За другите не ми правеа проблеми.

На Schmetterling4 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.463
    Допаѓања:
    33.502
    Леле во дилема сум да ви кажам....или трилема..море повеќе
    нема врска :D
    седнав така јас на стол,се мислам како се велеше за она сметки кога ќе ти отвораат на банка
    Трансфуизона сметка?
    Транзициска сметка?
    Транспортна сметка?
    нешто на т беше....

17. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    36.090
    :^) Трансакциска сметка.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.463
    Допаѓања:
    33.502
    ете такааа де! :wasntme:
    трансакциска беше ;)
    ќе треснам глупости и така...
    :D

19. Bube22

Bube22 Активен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Бил некој во табу во Прилеп? ми треба важно е.

20. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.912
    Допаѓања:
    18.124
    Со што да ја исчистам бојата од ташната? :?: Мислам ,, бојата‘‘ ми има префатено од тексасот и од кремава сега е плава. И тоа баааааш омилената ташна..

Чаре? :sweat: :|