Ориз

Discussion in 'Рецепти' started by maja8, Nov 2, 2010.

  1. Marti96th

    Marti96th Истакнат член

    Joined:
    Feb 19, 2019
    Messages:
    132
    Likes Received:
    57
    Gender:
    Female
    Колку долго може да стои варен ориз надвор од фрижидер ?
    Сакам за на работа од вечер да си правам бидејќи ми се смачи да давам пари за глупости.
     
  2. Marti96th

    Marti96th Истакнат член

    Joined:
    Feb 19, 2019
    Messages:
    132
    Likes Received:
    57
    Gender:
    Female
    Јас прво во тавата во која го печам оризот ставам кромид и го запржувам после го додавам оризот и тој малку се запржува додавам зачин и морков и после на 1 чаша ориз ставам 3 чаши вода ги додавам претходно сварени батаци и ставам во релна да се пече
     
    tina2018 likes this.
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,841
    Likes Received:
    202,902
    Gender:
    Female
    Мислам дека нема да има проблем да стои и цела ноќ надвор, освен ако нема додатоци кои брзо се расипуваат. Ако сакаш од вечер да си спремаш оброци за сабајле на работа, нека стојат цела ноќ во фрижидер, на работа не мора да бидат во фрижидер, таман би добило јадењето некоја добра температура, оти не сите јадења се убави директно од фрижидер.
     
  4. Arja

    Arja Популарен член

    Joined:
    Mar 9, 2016
    Messages:
    831
    Likes Received:
    1,349
    Gender:
    Female
    Како го подготвувате интегралниот ориз? Цел живот дома готвиме само бел ориз. Го купуваме оној од КАМ и убав е но сакав промена па земав интегрален на Сончева долина од Тинекс. Првиот пат кога го варев, се вареше преку 1 саат и пак беше тврд. Постојано додава вода затоа што читав дека му било потребно повеќе вода за разлика од белиот ама ни тоа не направи никаква разлика. Имате ли некој сооднос и рецепта која можам да ја искористам?
     
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,841
    Likes Received:
    202,902
    Gender:
    Female
    Прво ќе го киснеш пред да го спремаш. Цела ноќ да стои во вода, па вари го следниот ден. Би требало да е помек и да важи истиот сооднос како за обичен ориз. Порано го спремав повеќе, со години не сум правела, па не се сеќавам баш колку вода на колку ориз ставав. Ама битно е да се искисне претходно.
     
    tina2018 and Arja like this.
  6. Mila1990

    Mila1990 Истакнат член

    Joined:
    Aug 22, 2019
    Messages:
    43
    Likes Received:
    31
    Gender:
    Female
    Zdravo na site! Jas premnogu sakam tava oriz, no nikako da si ja pogodam. p
    Prasanjevo e glupavo, no dali moze da mi pomognete kolku otprilika vegeta ili sol stavate? Znam deka e toa individualno, ama dosega ili ne e solen ili e presolen, nikako ne mozam da pogodam. Sakam barem ednas da go pogodam taman, bez da doturam naknadno sol ili pa od presoleno da ne mozam posle voda da se iznapijam. Postapkata mi e :zaprzuvam kromid, morkov, piperce, dodavam oriz, voda 1:3, zacini sekogas razlicno, ubavo izleguva, no solta ne mi e nikogas podesena.
     
  7. pikolino

    pikolino Истакнат член

    Joined:
    Mar 21, 2012
    Messages:
    154
    Likes Received:
    55
    Jas stavam 1 lazice od sirup sto se sol i 1 vageta probaj
     
    Mila1990 likes this.
  8. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,163
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Пред да ставам вода си пробувам од оризот..обично за 3 црпки ориз ставам 1 лажиче вегета плус 1полно сол..ама зависи и големината на лажицата, но со тек на време ќе си фатиш мерка, без да мереш ќе знаеш..
     
    Mila1990 likes this.
  9. AneSk

    AneSk Популарен член

    Joined:
    May 5, 2010
    Messages:
    449
    Likes Received:
    1,215
    Gender:
    Female
    Здраво, дали некој го има овој апарат за варење ориз, просо ...
    Да сподели искуство, дали вреди да се купи или не.
     

    Attached Files:

  10. Lizi

    Lizi Популарен член

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Messages:
    358
    Likes Received:
    1,399
    Gender:
    Female
    Користам 'rice cooker', (не оваа фирма конкретно ама таков апарат), само кога готвам јасмин ориз или басмати. Со бел ориз наш или просо, не сум пробала (ми даде идеја, фала). А за другиве два, многу вкусно испаѓа, јас сум задоволна.
     
    tina2018 likes this.
  11. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    851
    Likes Received:
    8,361
    Gender:
    Female
    Да пишам и јас како го поготвувам оризот, можеби моето мислење ќе и се најде на некоја неискусна млада домаќинка.

    Прво ја уклучувам рерната да ми се грее на 250 степени. Во меѓувреме мерам во една шолја (од кафе) ориз(да биде изчистен). Потоа го ставам оризот во чинија со ладна вода да постои во водата 15-20 минути. Во една тава (може во оваа во која планирате и да го запечете ама може и во друго тавче да попржите па потоа да ја префрлите смесата во друга тава за печење) сечкам ситно едно мало кромитче, рендам еден морков (средна големина) и една мала блага пиперка ситно ја сечкам. (пиперката може ама и не мора, зависи од вкус)
    Оризот го мијам во цедалката убаво со ладна вода и го оставам малку да се изцеди тоест исуши. Во меѓувреме ги попржувам кромидот, морковот со зејтин, па го додавам и оризот и пржам се заедно 2-3 минути и мешам со лажица, многу е важно оризот да не се залепи на тавчето, треба да стане како стаклен.(Инаку ги попржувам на средна температура, мојот шпорет има од 1 до 3, јас пржам на 2, ќе си видите спрема шпоретот.)
    Откако ќе се запржи се, од истата шолја што сум го мерела оризот ставам и 3 чаши врела вода,. Додавам една коцка маги за супа, малку сол и црн пипер и промешувам со лажица. Исто ако сум планирала да ставам некое месо копани, стек и сл го ставам и него одозгора. Може и вегета место коцката, кој како си сака. Оризот обично впива зачини па може да си пробате од водичката дали е солено.
    И веднаш го ставам на печење, откако ќе ја ставам тавата во рерна малку ја разтресувам за да биде рамен оризот секаде. И додека се пече, да не се отвара рерната никако кога веќе ќе испари водичката и ќе се појават меурчиња горе ќе си знаете дека е готов. Јас го сакам посув па откако ќе испари водичката ја гасам рерната и оставам 5-10 минути да постои внатре, после ја отворам вратичкат од рерната и оставам уште 5 минути да постои внатре и толку. Кај ова промашај нема. Инаку погоре пишав шолја за кафе таа мерка е доволна за ручек за двајца, доколку готвите за повеќе луѓе може и 2 шолји ориз но во тој случај 6 шолји вода. Соодносот треба да е 1:3 за да е таман, ниту да не е сув ниту воденест оризот.

    Пишав зошто пред неколку години кога почнав да готвам мака мачев со ориз, додека научам како да го правам. Неколку пари фрлав од што или беше многу сув или беше воденест, еднаш заборавив зачини да ставам.:D
    Потоа некаде прочитав дека соодносот на ориз со вода треба да е 1:3 и од тогаш не сум промашила, секогаш супер ми испаѓа.
     
    Fenix05, cooll, buba4e89 and 5 others like this.
  12. Mila1990

    Mila1990 Истакнат член

    Joined:
    Aug 22, 2019
    Messages:
    43
    Likes Received:
    31
    Gender:
    Female
    Браво за деталното објаснување, користи на сите оние во потрага по успешен рецепт за ориз. :*
     
    Belgin1 likes this.
  13. lale22

    lale22 Истакнат член

    Joined:
    Apr 5, 2021
    Messages:
    331
    Likes Received:
    2,453
    Gender:
    Female
    Уште денес ке пробам вака, затоа што секогаш ми излегува кашест. Фала на објаснувањето.
     
  14. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    851
    Likes Received:
    8,361
    Gender:
    Female
    Јас со години готвам така ко што пишав погоре и не сум го утнала никогаш. Пишав веќе дека и мене на почеток ми излегуваше или сув или премногу воденест ама до тек на време си фатив ред и спрема тавчињата. Оризот се прави потенок ред, да не е тавата полна до горе. Пример ако готвам за двајца мерам од фулџан за кафе, на еден фулџан ориз 3 топла вода од истиот фулџан и го потпечувам во малото тавче. Секогаш со мерка, од око не.
    Ако готвам за повеќе луѓе ставам 2 фулџани ориз и го потпечувам во голема тава. И нема потреба да врие на рингла, директно на печење. Само одвој си време, не брзај и ќе ти успее.
     
    lale22 likes this.
  15. Limpan

    Limpan Истакнат член

    Joined:
    Dec 9, 2020
    Messages:
    1,151
    Likes Received:
    3,747
    Gender:
    Female
    Баба ми каков ориз прави мф мф
    Прсти да излижеш:inlove::inlove:
     
  16. Novamila1

    Novamila1 Нов член

    Joined:
    Oct 28, 2021
    Messages:
    5
    Likes Received:
    3
    Gender:
    Female
    Devojko,morkovi,celeleri,magdonosi,kromidi,lukovi,ne ne...toa se gatniri
    I ovoj mozes recept mozes so se,bidejki e cist oriz,a ti nastrana isprzi si sto sakas pa turi vrz nego,no ne
    eve ti recept od baba mi,pa od majka mi,pa i jas go pravam...pisi mi ako napravis i kakov e vkusot
    Prav turski oriz kade go prigotvuvaat niz cela turcija
    Se pravi vaka:iscisti go orizot da ne ima nekoe kamence,izmij go,precedi ja vodata,i pokisni go vo tavata,so 2-3lazici sol...neka ti postoi izvesno vreme,da nababri,a potoa na ogan zaprzi fide,onie tenki rezanci,ako nemas iskrsi spageti,zaprzi gi da zarumenat a ne da izgorat...isturi ja vodata,i fideto izbrkaj go vo pokisnatiot oriz...dodaj mu sol po vkus i vegeta ako sakas...ke turis topla voda ke go izbrkas orizot vo tavata i ke dodades maslo...receptot e so puter za gotvenje odnosno maslac,no mozes i so zejtin...na 1 fuldzan oriz odat 3 fuldzani voda i 5 lazici za jadenje maslo...pozz i uzivajte...
     
    Milenna993 likes this.
  17. Milenna993

    Milenna993 Активен член

    Joined:
    Oct 24, 2021
    Messages:
    28
    Likes Received:
    30
    Gender:
    Female
    Ориз јас правам со стек, рцп на мајка ми и никад нема промашај! Оризот го ставам да се вари со масло, бибер, кромид, морков, магдонос, ловоров лист, Стекот го сецкам на коцки, го додавам во оризот! Се е варено! Потоа само ги вадам морковот, магдоносот и кромидот, додавам сол на крај, кога ке ја изземе водата оризот. Причекај да се излади, нема потреба да се цеди водата ако го додаваш во сооднос 1:3. Вообичаено штом се излади (само во мојата чинија рендам сирење врз него).

    Или, рцп 2, пропржувам ориз со масло 5 мин, додавам вода, кромид, морков, коцка пилешка, го варам потоа ставам во тепсија и на печење со тоа што додавам малку вегета.
     
  18. Katy28

    Katy28 Истакнат член

    Joined:
    Sep 26, 2015
    Messages:
    35
    Likes Received:
    54
    Gender:
    Female
    Рецепт за поголема количина ориз, работам во градинка, нова сум во кујната, минатиот пат кога правев ориз ми испадна каша, го правев по рецептот 1:3.Колешкиве не мерат отприлика ставаат вода,ама сега сум сама ,време на одмори.Утре пак треба да правам, за 2 кг ориз вода колку?? Плис хелпп
     
  19. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Joined:
    Apr 15, 2012
    Messages:
    3,100
    Likes Received:
    9,410
    Gender:
    Female
    Јас правам 1:2, за твојата грамажа две кила ориз 4 литри вода. Подобро е на почеток да ставиш помалку вода и да доставиш отколку да туриш премногу вода а да немаш доволно ориз. Ова ако е за во тепсија, ако е за во манџа се става повеќе вода.

    *Зависи и од оризот колку впива.
     
    Katy28 likes this.