Колку долго може да стои варен ориз надвор од фрижидер ? Сакам за на работа од вечер да си правам бидејќи ми се смачи да давам пари за глупости.
Јас прво во тавата во која го печам оризот ставам кромид и го запржувам после го додавам оризот и тој малку се запржува додавам зачин и морков и после на 1 чаша ориз ставам 3 чаши вода ги додавам претходно сварени батаци и ставам во релна да се пече
Мислам дека нема да има проблем да стои и цела ноќ надвор, освен ако нема додатоци кои брзо се расипуваат. Ако сакаш од вечер да си спремаш оброци за сабајле на работа, нека стојат цела ноќ во фрижидер, на работа не мора да бидат во фрижидер, таман би добило јадењето некоја добра температура, оти не сите јадења се убави директно од фрижидер.
Како го подготвувате интегралниот ориз? Цел живот дома готвиме само бел ориз. Го купуваме оној од КАМ и убав е но сакав промена па земав интегрален на Сончева долина од Тинекс. Првиот пат кога го варев, се вареше преку 1 саат и пак беше тврд. Постојано додава вода затоа што читав дека му било потребно повеќе вода за разлика од белиот ама ни тоа не направи никаква разлика. Имате ли некој сооднос и рецепта која можам да ја искористам?
Прво ќе го киснеш пред да го спремаш. Цела ноќ да стои во вода, па вари го следниот ден. Би требало да е помек и да важи истиот сооднос како за обичен ориз. Порано го спремав повеќе, со години не сум правела, па не се сеќавам баш колку вода на колку ориз ставав. Ама битно е да се искисне претходно.
Zdravo na site! Jas premnogu sakam tava oriz, no nikako da si ja pogodam. p Prasanjevo e glupavo, no dali moze da mi pomognete kolku otprilika vegeta ili sol stavate? Znam deka e toa individualno, ama dosega ili ne e solen ili e presolen, nikako ne mozam da pogodam. Sakam barem ednas da go pogodam taman, bez da doturam naknadno sol ili pa od presoleno da ne mozam posle voda da se iznapijam. Postapkata mi e :zaprzuvam kromid, morkov, piperce, dodavam oriz, voda 1:3, zacini sekogas razlicno, ubavo izleguva, no solta ne mi e nikogas podesena.
Пред да ставам вода си пробувам од оризот..обично за 3 црпки ориз ставам 1 лажиче вегета плус 1полно сол..ама зависи и големината на лажицата, но со тек на време ќе си фатиш мерка, без да мереш ќе знаеш..
Здраво, дали некој го има овој апарат за варење ориз, просо ... Да сподели искуство, дали вреди да се купи или не.
Користам 'rice cooker', (не оваа фирма конкретно ама таков апарат), само кога готвам јасмин ориз или басмати. Со бел ориз наш или просо, не сум пробала (ми даде идеја, фала). А за другиве два, многу вкусно испаѓа, јас сум задоволна.
Да пишам и јас како го поготвувам оризот, можеби моето мислење ќе и се најде на некоја неискусна млада домаќинка. Прво ја уклучувам рерната да ми се грее на 250 степени. Во меѓувреме мерам во една шолја (од кафе) ориз(да биде изчистен). Потоа го ставам оризот во чинија со ладна вода да постои во водата 15-20 минути. Во една тава (може во оваа во која планирате и да го запечете ама може и во друго тавче да попржите па потоа да ја префрлите смесата во друга тава за печење) сечкам ситно едно мало кромитче, рендам еден морков (средна големина) и една мала блага пиперка ситно ја сечкам. (пиперката може ама и не мора, зависи од вкус) Оризот го мијам во цедалката убаво со ладна вода и го оставам малку да се изцеди тоест исуши. Во меѓувреме ги попржувам кромидот, морковот со зејтин, па го додавам и оризот и пржам се заедно 2-3 минути и мешам со лажица, многу е важно оризот да не се залепи на тавчето, треба да стане како стаклен.(Инаку ги попржувам на средна температура, мојот шпорет има од 1 до 3, јас пржам на 2, ќе си видите спрема шпоретот.) Откако ќе се запржи се, од истата шолја што сум го мерела оризот ставам и 3 чаши врела вода,. Додавам една коцка маги за супа, малку сол и црн пипер и промешувам со лажица. Исто ако сум планирала да ставам некое месо копани, стек и сл го ставам и него одозгора. Може и вегета место коцката, кој како си сака. Оризот обично впива зачини па може да си пробате од водичката дали е солено. И веднаш го ставам на печење, откако ќе ја ставам тавата во рерна малку ја разтресувам за да биде рамен оризот секаде. И додека се пече, да не се отвара рерната никако кога веќе ќе испари водичката и ќе се појават меурчиња горе ќе си знаете дека е готов. Јас го сакам посув па откако ќе испари водичката ја гасам рерната и оставам 5-10 минути да постои внатре, после ја отворам вратичкат од рерната и оставам уште 5 минути да постои внатре и толку. Кај ова промашај нема. Инаку погоре пишав шолја за кафе таа мерка е доволна за ручек за двајца, доколку готвите за повеќе луѓе може и 2 шолји ориз но во тој случај 6 шолји вода. Соодносот треба да е 1:3 за да е таман, ниту да не е сув ниту воденест оризот. Пишав зошто пред неколку години кога почнав да готвам мака мачев со ориз, додека научам како да го правам. Неколку пари фрлав од што или беше многу сув или беше воденест, еднаш заборавив зачини да ставам. Потоа некаде прочитав дека соодносот на ориз со вода треба да е 1:3 и од тогаш не сум промашила, секогаш супер ми испаѓа.
Јас со години готвам така ко што пишав погоре и не сум го утнала никогаш. Пишав веќе дека и мене на почеток ми излегуваше или сув или премногу воденест ама до тек на време си фатив ред и спрема тавчињата. Оризот се прави потенок ред, да не е тавата полна до горе. Пример ако готвам за двајца мерам од фулџан за кафе, на еден фулџан ориз 3 топла вода од истиот фулџан и го потпечувам во малото тавче. Секогаш со мерка, од око не. Ако готвам за повеќе луѓе ставам 2 фулџани ориз и го потпечувам во голема тава. И нема потреба да врие на рингла, директно на печење. Само одвој си време, не брзај и ќе ти успее.
Devojko,morkovi,celeleri,magdonosi,kromidi,lukovi,ne ne...toa se gatniri I ovoj mozes recept mozes so se,bidejki e cist oriz,a ti nastrana isprzi si sto sakas pa turi vrz nego,no ne eve ti recept od baba mi,pa od majka mi,pa i jas go pravam...pisi mi ako napravis i kakov e vkusot Prav turski oriz kade go prigotvuvaat niz cela turcija Se pravi vaka:iscisti go orizot da ne ima nekoe kamence,izmij go,precedi ja vodata,i pokisni go vo tavata,so 2-3lazici sol...neka ti postoi izvesno vreme,da nababri,a potoa na ogan zaprzi fide,onie tenki rezanci,ako nemas iskrsi spageti,zaprzi gi da zarumenat a ne da izgorat...isturi ja vodata,i fideto izbrkaj go vo pokisnatiot oriz...dodaj mu sol po vkus i vegeta ako sakas...ke turis topla voda ke go izbrkas orizot vo tavata i ke dodades maslo...receptot e so puter za gotvenje odnosno maslac,no mozes i so zejtin...na 1 fuldzan oriz odat 3 fuldzani voda i 5 lazici za jadenje maslo...pozz i uzivajte...
Ориз јас правам со стек, рцп на мајка ми и никад нема промашај! Оризот го ставам да се вари со масло, бибер, кромид, морков, магдонос, ловоров лист, Стекот го сецкам на коцки, го додавам во оризот! Се е варено! Потоа само ги вадам морковот, магдоносот и кромидот, додавам сол на крај, кога ке ја изземе водата оризот. Причекај да се излади, нема потреба да се цеди водата ако го додаваш во сооднос 1:3. Вообичаено штом се излади (само во мојата чинија рендам сирење врз него). Или, рцп 2, пропржувам ориз со масло 5 мин, додавам вода, кромид, морков, коцка пилешка, го варам потоа ставам во тепсија и на печење со тоа што додавам малку вегета.
Рецепт за поголема количина ориз, работам во градинка, нова сум во кујната, минатиот пат кога правев ориз ми испадна каша, го правев по рецептот 1:3.Колешкиве не мерат отприлика ставаат вода,ама сега сум сама ,време на одмори.Утре пак треба да правам, за 2 кг ориз вода колку?? Плис хелпп
Јас правам 1:2, за твојата грамажа две кила ориз 4 литри вода. Подобро е на почеток да ставиш помалку вода и да доставиш отколку да туриш премногу вода а да немаш доволно ориз. Ова ако е за во тепсија, ако е за во манџа се става повеќе вода. *Зависи и од оризот колку впива.