Палачинки

Discussion in 'Рецепти' started by maja8, Jan 17, 2010.

  1. friendy

    friendy Форумски идол

    Joined:
    Apr 21, 2012
    Messages:
    4,339
    Likes Received:
    51,772
    Gender:
    Female
  2. kaatty

    kaatty Истакнат член

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Messages:
    58
    Likes Received:
    397
    Gender:
    Female
    често правам палачинки ми се допагаат и благи и солени, благи правам со еурокрем банани пудинг. А за солени ке ви дадам една идеа направете палачинки повеке на број и потоа загрејте ја релната и во тавче редете ги една врз друга со што мегу нив мачкајте по малку масло ги ставате во релна да се подпечат и одкако ке олади се сече.ова за тие што сакаат ѓомлезе а немаат услови да го направат.
     
  3. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    5,388
    Likes Received:
    34,993
    Gender:
    Female
    Девојки, ајде ако сакате да ве благослови Бог и да си имате среќа, некоја да ми го напише најубавиот рецепт за американските палачинки. :D Уште еднаш сама не пробувам да ги направам и тоа рецепт кој прв ќе го најдам, синоќа ми омириса цела куќа, ги загорев. Ќумур. :rofl:
    Или тука или во ЛП, сеедно. :wasntme:
     
  4. luci22

    luci22 Популарен член

    Joined:
    Jun 7, 2014
    Messages:
    742
    Likes Received:
    1,502
    Gender:
    Female
    Пробав некни со вода и превкусни испаднаа. :)
    Ти благодарам за советот Дафи. :)
     
    Bah likes this.
  5. tinkerbelll

    tinkerbelll Популарен член

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    2,096
    Likes Received:
    5,018
    Gender:
    Female
    4 чаши (како за чај) брашно
    3 чаши (како за чај) млеко
    4 јајца
    1 пециво
    2 ванилин шеќер
    5 (супени) лажици шеќер

    Тестото треба да е погусто од тесто за палачинки и мој совет е на секоја палачинка да го подмачкаш тавчето со малку путер за да не ти лепат.Превртувај ги кога целата површина на палачинкатa ќе биде како со меурчиња.
     
    QweenSM likes this.
  6. Tatjana95

    Tatjana95 Популарен член

    Joined:
    Aug 4, 2014
    Messages:
    360
    Likes Received:
    1,115
    Gender:
    Female
    Проверен рецепт за палачинки:
    2-3 јајца (во зависност од тоа колку планирате да направите)
    малку сол и шеќер
    брашно по потреба
    1,5л. кисела вода
    Јајцата со шеќерот и солта се маткаат со жица. Потота почнува да се додава брашно и кисела вода. Финтата е во тоа што тестото на почеток го држите подебело (не турате премногу кисела вода, туку само колку да може да се матка), и на крајот пред да дојдат за печење се става поголема количина кисела вода (не мора да значи дека треба да се стави целото шише). Битно: се матка само со жица, не со миксер. Во тавчето се става од тестото само колку да го облие, не премногу за да не бидат дебели.
    За жал немам точни мерки за состојкиве, ама секој што правел ќе успее да се снајде, се надевам.. Секој што ги пробал ги пофалил и си побарал репете.. Многу се лесни и вкусни... Ако некој случајно ги проба, очекувам да ме извести како му се погодиле :D
     
    Bufi and natemila like this.
  7. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    Кога почнувате да пржите дали првите неколку палачинки ви се уништуваат?
     
  8. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Joined:
    Mar 25, 2013
    Messages:
    1,969
    Likes Received:
    1,271
    Gender:
    Female
    Во што ги печете овие американските :lol: Во тавче или она машинчето што го викам за палачинки... И ако е во тавче колку зејтин се става.. Ни појма имам ни представа имам како би се пржеле,печеле и сл...:lol::rofl:
     
  9. SuperGirl8

    SuperGirl8 Истакнат член

    Joined:
    Jul 4, 2014
    Messages:
    202
    Likes Received:
    205
    Gender:
    Female
    Даа, Секогаш! Кај сите е така мислам :lol:
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,880
    Likes Received:
    203,030
    Gender:
    Female
    Како да се уништуваат? Не разбирам. Никогаш не ми биле утнати, исти се сите од прва до последна (некоја повеќе, некоја помалку печена). Нешто изгледа грешите. Дали доволно го загревате тавчето? Мора да биде многу жешко.
     
    Daleron, Bajaderka and SwanMay like this.
  11. SuperGirl8

    SuperGirl8 Истакнат член

    Joined:
    Jul 4, 2014
    Messages:
    202
    Likes Received:
    205
    Gender:
    Female
    Па можеби тавчето на почетокот, не ни е доволно загреано, а сепак правиме палачинки, па затоа се уништуваат..а потоа кога убаво ќе се затопли тавчето, палачинките се прават поубави.. (барем така мислам...):lol:
     
    joy1 likes this.
  12. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    ^ e може да е до тоа... па првите 3-4 парче се прават и кинат... а после топ излегуваат
     
    SuperGirl8 likes this.
  13. mariz

    mariz Форумски идол

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    17,695
    Likes Received:
    76,974
    Gender:
    Female
    Na sekoe stavanje od smesata vo tavce ubavo razmesuvaj ja, deka nekoi od sostojkite pagjaat nadole, zatoa i smesata sto ostanuva na kraj e malku pogusta :)
     
    Snow-Queen likes this.
  14. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    2,420
    Likes Received:
    9,612
    Gender:
    Female
    Уффф, ме мерактисавте, вечее ќе си направам со банана и еурокрем.
     
  15. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,364
    Likes Received:
    21,351
    Gender:
    Female
    Сноу обавезно чекај тавчето убаво да се загрее. за да провериш дали е загреано капни малку од смесата на него, така ќе видиш. И во смесата јас ставам многу малку, капка што се вика, зејтинче. До сега не сум утнала ни една палачинка, а стално правам.
     
    Snow-Queen likes this.
  16. Bajaderka

    Bajaderka Истакнат член

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Messages:
    323
    Likes Received:
    339
    Порано ставав состојки од око, сега земав рецепт од една другарка, преубави се. Еве го рецептот:
    4 јајца (стоени на собна температура, не од фрижидер)
    2 шолји брашно
    2 шолји кисела вода
    1 шолја млеко
    малку масло, шеќер и сол
    Како што кажаа погоре тавчето мора да биде убаво загреано и јас го намрсувам со салфетка натопена во масло, да нема премногу масло во тавчето.
     
  17. black's'thebest

    black's'thebest Активен член

    Joined:
    Jan 12, 2015
    Messages:
    44
    Likes Received:
    82
    Gender:
    Female
    И солени и благи, палачинки не одбивам, никогаш
    Сама да ги правам незнам, ама затоа знам да им ставам еурокремче, некогаш мармалад, ааа и знам да направ солени ептен ептен убави :mm: Најубавите дома ги имам јадено
     
  18. jovana03

    jovana03 Популарен член

    Joined:
    Nov 10, 2013
    Messages:
    1,780
    Likes Received:
    6,710
    Gender:
    Female
    + една лажица шеќер за да добијат боја..
    Мммм.. :D
     
  19. marama

    marama Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2010
    Messages:
    6,525
    Likes Received:
    92,190
    Gender:
    Female
    Рецептов е супер ама си имам мака, не ми излегуваат убави по форма. Сите се ко Македонија на географска карта :D
    Како формата да ми биде убава? :$
     
  20. SwanMay

    SwanMay Популарен член

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    855
    Likes Received:
    4,678
    Gender:
    Female
    Мене така ми испаѓаат ако смесата е густа. Пробај да додадеш многу малку млеко... :)
     
    alana95 and marama like this.