Палачинки

Discussion in 'Рецепти' started by maja8, Jan 17, 2010.

  1. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,841
    Likes Received:
    25,761
    Gender:
    Female
    Мене баш обратно, доколку ми е смесата потечна се разлеваат, а ако е погуста добиваат правилна форма.
    Или ако во тавчето ставиш малце повеќе зејтин наместо маргарин, добиваат безвезна форма...
    Види испробувај, со тек на време ќе ги усовршиш. :D
     
    marama and SwanMay like this.
  2. SwanMay

    SwanMay Популарен член

    Joined:
    Apr 28, 2011
    Messages:
    855
    Likes Received:
    4,678
    Gender:
    Female
    Зависи од мајсторот. :D
     
    alana95 and MandyLane like this.
  3. marama

    marama Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2010
    Messages:
    6,524
    Likes Received:
    92,156
    Gender:
    Female
    Изгледа зависи и до брашното. Првите неколку пати имав едно брашно, сега купив некое на Жито Лукс и додадов плус брашно бидејќи беше ретко ама изгледа требаше повеќе да додадам. Чекам ново брашно па утре пак ќе пробам.
    Тавчето го премачкувам со салфетка натопена во зејтин, па не е мрсно.
     
    mal.ecka, MandyLane and SwanMay like this.
  4. Bufi

    Bufi Истакнат член

    Joined:
    Sep 14, 2014
    Messages:
    367
    Likes Received:
    648
    Ne mi se unistuvaat, mislam deka mnogu zavisi od tavata, kupete ramna tava sto e samo za palacinki, i se zalepuvaat zasto tavata ne e dovolno ugreana! Pocekaj dobro da se zagree tavceto i togas stavaj testo!
    inaku sovet do site, kolku poveke jajca toa se ubavi palacinkite, doadjaat pozoltenikavi, a koga se stavaat malku jajca na pogolema smesa, togas se nekako zilavi pri zagrizuvanje!
    Bas mi se prijadoa sega, ke mora da pravam:)):P
     
    mal.ecka, iloveyou29 and joy1 like this.
  5. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,841
    Likes Received:
    25,761
    Gender:
    Female
    Од многу работи зависи, исто и од тавата ( во тефлонска ми излегуваат најдобри ), од типот на брашното, од температурата, од количината на пециво... на почеток знаев да претерам со пециво и ми се распаѓаа, ама пак ќе кажам со пракса и почесто правење, брзо се усовршуваат...
     
    marama likes this.
  6. Bufi

    Bufi Истакнат член

    Joined:
    Sep 14, 2014
    Messages:
    367
    Likes Received:
    648
    Jas mislam deka e podobro da ne se stava pecivo, oti taka se napiruvaat, a za mene sto potenki toa podobri, probajte prvo bez pecivo 2-3, pa potoa dodadete peciv, i videte kako ke vi bidat dobri! Inaku jas so mleko gi pravam i ok mi se, a majka mi sekogas so kisela voda!
     
  7. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,283
    Менди кога си веќе тука и јас да ти го пофалам рецептот. Ми успејаа од прва, превкусни, и убава промена од стандардните палачинки.
    Мене формата не ми се губи, ставам мала црпалка на центарот од тавчето и чекам да се направат меурчиња, само имам мал проблем кога ги превртувам, малку ми се разлева од смесата па стануваат круг со мало опавче, ама тоа го тргам и нема гајле. Веројатно треба со нешто поголемо да ги превртувам, а јас со две лажици.
    Инаку ги правам во ќерамичко тавче.

    Бафи, зошто ставаш извичници место точки на крајот од речениците? Те имам приметено и во другите теми.
    Знаеш нели дека извичникот на крај на реченицата означува дека се дереш?
     
    soffce and MandyLane like this.
  8. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Ако ви се разлеваат купете си малечко тавче.
    Јас имам од пред две недели едно минијатурно, ќе го сликнам ќе ви го покажам, го даваа како подарок со купени две кафињаГранд Арома па се снабдив со две. Едното специјално наменето за америчкиве, кога го видов одма на нив ми текна, а другото за тоа кога пржам само едно јајце :lol:
     
    MandyLane and joy1 like this.
  9. Bufi

    Bufi Истакнат член

    Joined:
    Sep 14, 2014
    Messages:
    367
    Likes Received:
    648
    Znam mnogu dobro sto znaci izvicnikot, oti sum prosvetno lice:) ama go stavam od navika:) se nadevam ne ti smeta dotolku?! inaku neznam jas da se deram, dobricka sum:P
     
  10. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,283
    Па да ти кажам право- ми смета, и не ми е јасно како може да го ставаш од навика? Кога гледам извичник наместо точка, автоматски ја читам реченицата како некој да вика, не знам како инаку би ја читала?
    Би те советувала да ја отстраниш таа навика, посебно нека ти биде мотив тоа што кажа дека си просветно лице.
     
  11. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,014
    Gender:
    Female
    Jas kaj majka ki sum ja probala tavata za palacinki na delimano zakon e, istata ja imam i jas ama se e toa spakuvano bidejki sum vo zaednica so svekrva mi i nejzini sadovi koristam, a nejzinoto tavce e so godini i klasicno
     
  12. minnie.m

    minnie.m Истакнат член

    Joined:
    Apr 15, 2014
    Messages:
    74
    Likes Received:
    372
    Еве јас како ги правам.Почнувам со 2 јајца, додавам брашно, млеко, кисела вода по потреба, капка масло, сол.. Порано одев по рецепт точно, ама нема потреба. Смесата знаете како треба да изгледа, не премногу густа. На тефлонско тавче мачкам со салфетка масло и никогаш не се лепат или уништуваат дури и ако не е добро загреано. Тогаш само треба да се почека да се испечи добро, да не се превртува на сила.
     
    Bufi likes this.
  13. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,318
    Gender:
    Female
    Ма ни до брашното, ни до тавчето, ни до маслото не е, до МАЈСТОРОТ Е!! Ја превзедов од татко ми рецептата и со години ја усовршував техниката да постигнам резултати како сегашните, кога бубале прави палачинки надалеку се слуша;)
    Шала на страна, ама оваа семејна рецепта е од тие мајсторските рецепти каде мерките се 'по осет'.
    И така ја правам, ставам брашно, додавам малку шеќер, прстофат сол, промешувам, правам дупка на среде и додавам по малку млеко, масло и јајца и мешам, наизменично додавајќи од состојките и пробувам со кутлачата како ќе течи смесата се додека не го добијам тој осет декс е готово, да има соодветна густина и соодветна тежина на падот на излевање. На загреано тавче ставам малку масло и кога ќе се загрее маслото го одтурам и ставам еднс кутлача да се пржи кратко и вртам во вис од другата страна. Редам во кружно плехче и покривам со капак. Смесата постојано ја мешам зошто густото паѓа на дното и по потреба додавам млеко. После се јадат и во блага и во солена варијанта.
     
  14. baba Rada

    baba Rada Популарен член

    Joined:
    May 27, 2015
    Messages:
    4,526
    Likes Received:
    25,593
    Gender:
    Female
    Секогаш правам убави палачинки...тавчето не ми игра улога..можам во било кое...
    Прво матам три јајца со миксер,потоа ставам млеко но топло да знаете, во тоа е финтата..млекото да биде топло и вода во размер половина од млекото..ако е кисела вода не ја топлам ама да небиде од фрижидер, а ко е обична вода и нејзе ја топлам...пециво, зејтин, шекер,ништо од тоа...полека додавате брашно и мешате до посакуваната дебелина...може првата палачинка да се утне но таа ви е показател што треба да додадете, млеко или брашно.
    Шекер, пециво, сол, сето ова не ставам.
     
    *Amethyst* and muchacha_a like this.
  15. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    Еднаш пробав палачинка печена во рерна во плех, па потоа ролована со павлака кисели краставики салама, кашкавал, печурки... Сакам да направам но ми треба рецепт и постапката како се прави. Ако знае некој да ми каже. :)
     
  16. stefi556

    stefi556 Истакнат член

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Messages:
    462
    Likes Received:
    362
    Gender:
    Female
    Денес правев американски палачинки. Еве како излегоа.

    12562821_926641450759412_1239469297_o.jpg
     
  17. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,148
    Likes Received:
    124,523
    Дали може проверен рецепт за американски палачинки? Има ли некоја посебна тајна да споделите?
     
  18. A-j-a

    A-j-a Популарен член

    Joined:
    Apr 12, 2011
    Messages:
    1,793
    Likes Received:
    2,025

    Ги правам по рецептот од видеово, превкусни се, мене ми се многу повкусни од нашите палачинки.

    Состојки:
    - 2 јајца
    - 2 г. лажици шекер
    - 1 м. лажичка ванилин шеќер
    - 250ml јогурт
    - 50g путер (може и обичен зејтин, пак се супер вкусни)
    - пола мала лажица прашак за пециво
    - 1 чаша од 250ml меко брашно

    Постапката на подготовка ја имаш во видеото.
     
    eli25 likes this.
  19. Ordinary

    Ordinary Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    2,897
    Likes Received:
    81,467
    americki palacinki.jpg
     
    mal.ecka and eli25 like this.
  20. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Joined:
    Aug 5, 2010
    Messages:
    5,531
    Likes Received:
    34,907
    На мене американските ми се исти на вкус како тостерките, само ете поголеми. Апсолутно ништо не може да ги замени вистинските француски палачинки :bow:
    :d::drunk:
     
    Alesii likes this.