Палачинки

Дискусија во 'Рецепти' започната од maja8, 17 јануари 2010.

  1. MandyLane

    MandyLane Популарен член

    Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    2.522
    Допаѓања:
    9.549
    Пол:
    Женски
    Мене баш обратно, доколку ми е смесата потечна се разлеваат, а ако е погуста добиваат правилна форма.
    Или ако во тавчето ставиш малце повеќе зејтин наместо маргарин, добиваат безвезна форма...
    Види испробувај, со тек на време ќе ги усовршиш. :D
     
    На marama и SwanMay им се допаѓа ова.
  2. SwanMay

    SwanMay Популарен член

    Се зачлени на:
    28 април 2011
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    4.245
    Пол:
    Женски
    Зависи од мајсторот. :D
     
    На alana95 и MandyLane им се допаѓа ова.
  3. marama

    marama Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    4.685
    Допаѓања:
    58.538
    Пол:
    Женски
    Изгледа зависи и до брашното. Првите неколку пати имав едно брашно, сега купив некое на Жито Лукс и додадов плус брашно бидејќи беше ретко ама изгледа требаше повеќе да додадам. Чекам ново брашно па утре пак ќе пробам.
    Тавчето го премачкувам со салфетка натопена во зејтин, па не е мрсно.
     
    На mal.ecka, MandyLane и SwanMay им се допаѓа ова.
  4. Bufi

    Bufi Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    647
    Ne mi se unistuvaat, mislam deka mnogu zavisi od tavata, kupete ramna tava sto e samo za palacinki, i se zalepuvaat zasto tavata ne e dovolno ugreana! Pocekaj dobro da se zagree tavceto i togas stavaj testo!
    inaku sovet do site, kolku poveke jajca toa se ubavi palacinkite, doadjaat pozoltenikavi, a koga se stavaat malku jajca na pogolema smesa, togas se nekako zilavi pri zagrizuvanje!
    Bas mi se prijadoa sega, ke mora da pravam:)):P
     
    На mal.ecka, iloveyou29 и joy1 им се допаѓа ова.
  5. MandyLane

    MandyLane Популарен член

    Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    2.522
    Допаѓања:
    9.549
    Пол:
    Женски
    Од многу работи зависи, исто и од тавата ( во тефлонска ми излегуваат најдобри ), од типот на брашното, од температурата, од количината на пециво... на почеток знаев да претерам со пециво и ми се распаѓаа, ама пак ќе кажам со пракса и почесто правење, брзо се усовршуваат...
     
    На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bufi

    Bufi Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    647
    Jas mislam deka e podobro da ne se stava pecivo, oti taka se napiruvaat, a za mene sto potenki toa podobri, probajte prvo bez pecivo 2-3, pa potoa dodadete peciv, i videte kako ke vi bidat dobri! Inaku jas so mleko gi pravam i ok mi se, a majka mi sekogas so kisela voda!
     
  7. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.250
    Менди кога си веќе тука и јас да ти го пофалам рецептот. Ми успејаа од прва, превкусни, и убава промена од стандардните палачинки.
    Мене формата не ми се губи, ставам мала црпалка на центарот од тавчето и чекам да се направат меурчиња, само имам мал проблем кога ги превртувам, малку ми се разлева од смесата па стануваат круг со мало опавче, ама тоа го тргам и нема гајле. Веројатно треба со нешто поголемо да ги превртувам, а јас со две лажици.
    Инаку ги правам во ќерамичко тавче.

    Бафи, зошто ставаш извичници место точки на крајот од речениците? Те имам приметено и во другите теми.
    Знаеш нели дека извичникот на крај на реченицата означува дека се дереш?
     
    На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.016
    Ако ви се разлеваат купете си малечко тавче.
    Јас имам од пред две недели едно минијатурно, ќе го сликнам ќе ви го покажам, го даваа како подарок со купени две кафињаГранд Арома па се снабдив со две. Едното специјално наменето за америчкиве, кога го видов одма на нив ми текна, а другото за тоа кога пржам само едно јајце :lol:
     
    На MandyLane и joy1 им се допаѓа ова.
  9. Bufi

    Bufi Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    647
    Znam mnogu dobro sto znaci izvicnikot, oti sum prosvetno lice:) ama go stavam od navika:) se nadevam ne ti smeta dotolku?! inaku neznam jas da se deram, dobricka sum:P
     
  10. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.250
    Па да ти кажам право- ми смета, и не ми е јасно како може да го ставаш од навика? Кога гледам извичник наместо точка, автоматски ја читам реченицата како некој да вика, не знам како инаку би ја читала?
    Би те советувала да ја отстраниш таа навика, посебно нека ти биде мотив тоа што кажа дека си просветно лице.
     
  11. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.253
    Допаѓања:
    14.966
    Пол:
    Женски
    Jas kaj majka ki sum ja probala tavata za palacinki na delimano zakon e, istata ja imam i jas ama se e toa spakuvano bidejki sum vo zaednica so svekrva mi i nejzini sadovi koristam, a nejzinoto tavce e so godini i klasicno
     
  12. minnie.m

    minnie.m Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    372
    Еве јас како ги правам.Почнувам со 2 јајца, додавам брашно, млеко, кисела вода по потреба, капка масло, сол.. Порано одев по рецепт точно, ама нема потреба. Смесата знаете како треба да изгледа, не премногу густа. На тефлонско тавче мачкам со салфетка масло и никогаш не се лепат или уништуваат дури и ако не е добро загреано. Тогаш само треба да се почека да се испечи добро, да не се превртува на сила.
     
    На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Популарен член

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    4.375
    Допаѓања:
    93.932
    Пол:
    Женски
    Ма ни до брашното, ни до тавчето, ни до маслото не е, до МАЈСТОРОТ Е!! Ја превзедов од татко ми рецептата и со години ја усовршував техниката да постигнам резултати како сегашните, кога бубале прави палачинки надалеку се слуша;)
    Шала на страна, ама оваа семејна рецепта е од тие мајсторските рецепти каде мерките се 'по осет'.
    И така ја правам, ставам брашно, додавам малку шеќер, прстофат сол, промешувам, правам дупка на среде и додавам по малку млеко, масло и јајца и мешам, наизменично додавајќи од состојките и пробувам со кутлачата како ќе течи смесата се додека не го добијам тој осет декс е готово, да има соодветна густина и соодветна тежина на падот на излевање. На загреано тавче ставам малку масло и кога ќе се загрее маслото го одтурам и ставам еднс кутлача да се пржи кратко и вртам во вис од другата страна. Редам во кружно плехче и покривам со капак. Смесата постојано ја мешам зошто густото паѓа на дното и по потреба додавам млеко. После се јадат и во блага и во солена варијанта.
     
  14. baba Rada

    baba Rada Популарен член

    Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.499
    Допаѓања:
    25.408
    Пол:
    Женски
    Секогаш правам убави палачинки...тавчето не ми игра улога..можам во било кое...
    Прво матам три јајца со миксер,потоа ставам млеко но топло да знаете, во тоа е финтата..млекото да биде топло и вода во размер половина од млекото..ако е кисела вода не ја топлам ама да небиде од фрижидер, а ко е обична вода и нејзе ја топлам...пециво, зејтин, шекер,ништо од тоа...полека додавате брашно и мешате до посакуваната дебелина...може првата палачинка да се утне но таа ви е показател што треба да додадете, млеко или брашно.
    Шекер, пециво, сол, сето ова не ставам.
     
    На *Amethyst* и muchacha_a им се допаѓа ова.
  15. kanella

    kanella Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    4.060
    Пол:
    Женски
    Еднаш пробав палачинка печена во рерна во плех, па потоа ролована со павлака кисели краставики салама, кашкавал, печурки... Сакам да направам но ми треба рецепт и постапката како се прави. Ако знае некој да ми каже. :)
     
  16. stefi556

    stefi556 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    357
    Пол:
    Женски
    Денес правев американски палачинки. Еве како излегоа.

    12562821_926641450759412_1239469297_o.jpg
     
  17. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    8.348
    Допаѓања:
    66.529
    Дали може проверен рецепт за американски палачинки? Има ли некоја посебна тајна да споделите?
     
  18. A-j-a

    A-j-a Популарен член

    Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.016

    Ги правам по рецептот од видеово, превкусни се, мене ми се многу повкусни од нашите палачинки.

    Состојки:
    - 2 јајца
    - 2 г. лажици шекер
    - 1 м. лажичка ванилин шеќер
    - 250ml јогурт
    - 50g путер (може и обичен зејтин, пак се супер вкусни)
    - пола мала лажица прашак за пециво
    - 1 чаша од 250ml меко брашно

    Постапката на подготовка ја имаш во видеото.
     
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ordinary

    Ordinary Популарен член

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    49.015
    americki palacinki.jpg
     
    На mal.ecka и eli25 им се допаѓа ова.
  20. Summerlover

    Summerlover Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    4.382
    Допаѓања:
    34.877
    На мене американските ми се исти на вкус како тостерките, само ете поголеми. Апсолутно ништо не може да ги замени вистинските француски палачинки :bow:
    :d::drunk: