Пастрмајлија

Discussion in 'Рецепти' started by kiki-riki, Jan 6, 2010.

  1. tanja6

    tanja6 Популарен член

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    1,570
    Likes Received:
    571
    Gender:
    Female
    nema poubava od stipska pastrmajlija i tockaa...sum jadela pastrmajlii i vo veles i vo sveti nikole i vo skopje itn..so stipskata nema komparacija..eh kako bi mi dobro dosla sea edna pastrmajliicka i seceno konjace so koka kola,mljac,mljac :roll:
     
  2. LoOnyD

    LoOnyD Популарен член

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    328
    Likes Received:
    392
    Gender:
    Female
    Јас мислам дека е до печењето во фурна на многу висока темп. :!: Зашто врти-сучи , и по разни рецепти и ``мали тајни на големите мајстори`` :D, ме не љубов и требало на пастрмајлијата :lol: , УБАВА е ама не е толку вкусна ко купечкиве!
     
  3. sanjaV

    sanjaV Истакнат член

    Joined:
    Apr 21, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    pastrmajlija vo Kratovo?
    neli e mnogu ubava i jas najvise ja sakam....
    a koga ke go doznaam receptot....
    ke go pisam :)
     
  4. vodnicka1

    vodnicka1 Истакнат член

    Joined:
    Jan 27, 2010
    Messages:
    124
    Likes Received:
    36
    Доколку сакаме да зборуваме за историскиот осврт на пастрмајлијата , дефинитивно таа потекнува од Велес. Денеска скоро во секој крај спремаат пастрмајлии но секој си додава нешто свое. Ианаку автентичната пастрмајлија се прави со пастрма. Значи тој е начинот кој се спремала години наназад. Затоа и се вика пастрмајлија бидејки има пастрма во неа. Искрено би сакала сите да се со пастрма ,а не да се користаат верзии на пастмајлијата со се и сешто. А најголемото изненадување за мене беше кога видов дека прават пастрмајлија со пилешко месо. Чиста глупост. Е сега друго е прашањето дали некој може или не може да јаде пастрма. Тоа е веке прашање на вкус , а за вкусови не може да се дискутира.
     
  5. lalezzz

    lalezzz Истакнат член

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    349
    Likes Received:
    71
    moe proizvodstvo mmmmm...ogladnev samo za mene so jajce i kisela krastavicka ili feferonce plus ladno pivce meraci
     

    Attached Files:

    delvi likes this.
  6. kiki-riki

    kiki-riki Истакнат член

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    228
    Likes Received:
    120
    davaj recept ili vikaj na rucek :P :tmi: :clap:
     
  7. annii

    annii Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    3,342
    Likes Received:
    5,891
    Кики Рики еве ти за мекици
    1кг. брашно
    1квасец
    1 пециво
    1/2 шоља зејтин
    сол
     
  8. happines

    happines Истакнат член

    Joined:
    Aug 23, 2010
    Messages:
    18
    Likes Received:
    4
    татко ми во тестото додава и газирана вода х)
    за да било помеко :) :) :) :)
     
  9. lalezzz

    lalezzz Истакнат член

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    349
    Likes Received:
    71
    da se stava ,no vo slucaj da nemas kisela voda moze da go zamenis so malku ocet vo testoto ili pak vitamin c.a nekoi pak stavaat pivo ili koka kola.individualna rabota.samo da ispadni ko sto treba da bide vkusnaaaaa :)se uste e toplo neka zaladi pa site kaj mene na po edna golema pastrmajlija:)za golemi luge golema pastrmajlija
     
  10. Temida

    Temida Истакнат член

    Joined:
    Aug 15, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    1
    Јас знам дека пастрмајлијата се прави со обично тесто за леб но помеко, се прави со овчко, свинско а може и со пилешко, но да е посолено од вечер и да се остави во фрижидер. А за тоа што се пие со неа секој по желба. ;)
     
  11. maca99

    maca99 Популарен член

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    1,818
    Likes Received:
    1,692
    Mmmmm me fati strv za pastrmajlija:(
     
    xSunsetx likes this.
  12. xSunsetx

    xSunsetx Истакнат член

    Joined:
    May 9, 2010
    Messages:
    38
    Likes Received:
    3
    i mene...edna stipska dobro bi mi dosla :D
     
  13. maca99

    maca99 Популарен член

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    1,818
    Likes Received:
    1,692
    Stipska i nekoja casa crveno vino:D meraci
     
    blond and xSunsetx like this.
  14. GarpovaV

    GarpovaV Популарен член

    Joined:
    Feb 18, 2011
    Messages:
    999
    Likes Received:
    1,962
    Gender:
    Female
    Штипската мене најмногу ми се допаѓа...Колку ме настрвивте :)
     
  15. delvi

    delvi Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2009
    Messages:
    927
    Likes Received:
    1,354
    Gender:
    Female
    доколку сакаш со пилешко и кашкавал да ја направиш, дали треба некој посебни подготвки на месото или..
     
  16. silvice

    silvice Истакнат член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    200
    Likes Received:
    25
    штипската пастрамалија дефинитивно е нај вкусна,со една чаша TGA ZA JUG..ммм.пред 2 месеца бев во велес и нивната пастрамалија,ми изгледаше како погача со јајца и ситно сецкано мевце.
     
  17. mia9184

    mia9184 Истакнат член

    Joined:
    Apr 25, 2011
    Messages:
    337
    Likes Received:
    296
    Gender:
    Female
    Ај јас да си пишам као ја правам ,и не да се фалам ама многу слична на Штипската испаѓа.
    Само има една финта треба еден ден порано да се приготви тестото и месото.
    Се замесува тесто од 1 кг брашно ,една коцка квасец, лажица сол ,едно пециво и кисела вода.Тестото треба да се замеси многу меко ,како за мекици , да се лепи за рацете . Замесеното тесто се става во ќеса и се остава во фрижидер да отстои преку ноќ . Месото (околу 1 кг )се сецка ситно на парченца и се зачинува со сол , сушен зачин ,црвен пипер ,црн пипер, сенф ,малку масло и 100мл, млеко.Убаво се меша да ги впие зачините . Се остава во фрижидер да отстои преку ноќ . Утредента пред печењето се вади тестото да отстои половна час, потоа може да се спремаат пастрамајлиите.
    Од оваа количина тесто испаѓаат околу 6 големи пастрамајлии колку прехче од рерна . Јас ги печам по 2 во тавче. Се кине парче тесто се развлекува со водени раце бидејќи многу се лепи ,се става на подмачкано плехче се реди со месо ,одозгора се става маргарин или маст . Се пече најдоле во рерната на најако (мојата рерна пече на 275 о.) околу 20-25 мин. Испечената пастрамајлија се попрскува со вода , и спремна е за јадење :) Пробајте па пофалете се како ви испаднала .
     
    frix likes this.
  18. creshicka

    creshicka Популарен член

    Joined:
    Mar 30, 2011
    Messages:
    2,152
    Likes Received:
    5,710
    Gender:
    Female
    Радовишка пастрмајлија. мф мф мф ]:)
     
  19. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,155
    Likes Received:
    81,663
    Gender:
    Female
    Денеска татко ми ми донесе апла домашна пастрмајлија, со мешано месо (пилешко и свинско).
    Со доматно пире е лапни-голтни! Мераци! Си се изнајадов со ќеф. :mm:
     
  20. delvi

    delvi Популарен член

    Joined:
    Dec 24, 2009
    Messages:
    927
    Likes Received:
    1,354
    Gender:
    Female

    Многу вкусно изгледа како купечка да е , а не домашна направија. Те молам кажи ми рецепт како ја правиш на колку ја печеш, и најтешко ми е обликувањето на формата на пастрмајлијата.