Форумџика на годината 2019: НОМИНАЦИИ

Пастрмајлија

Дискусија во 'Рецепти' започната од kiki-riki, 6 јануари 2010.

  1. tanja6

    tanja6 Популарен член

    Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    1.570
    Допаѓања:
    547
    Пол:
    Женски
    nema poubava od stipska pastrmajlija i tockaa...sum jadela pastrmajlii i vo veles i vo sveti nikole i vo skopje itn..so stipskata nema komparacija..eh kako bi mi dobro dosla sea edna pastrmajliicka i seceno konjace so koka kola,mljac,mljac :roll:
     
  2. LoOnyD

    LoOnyD Популарен член

    Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    390
    Пол:
    Женски
    Јас мислам дека е до печењето во фурна на многу висока темп. :!: Зашто врти-сучи , и по разни рецепти и ``мали тајни на големите мајстори`` :D, ме не љубов и требало на пастрмајлијата :lol: , УБАВА е ама не е толку вкусна ко купечкиве!
     
  3. sanjaV

    sanjaV Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    pastrmajlija vo Kratovo?
    neli e mnogu ubava i jas najvise ja sakam....
    a koga ke go doznaam receptot....
    ke go pisam :)
     
  4. vodnicka1

    vodnicka1 Истакнат член

    Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    124
    Допаѓања:
    32
    Доколку сакаме да зборуваме за историскиот осврт на пастрмајлијата , дефинитивно таа потекнува од Велес. Денеска скоро во секој крај спремаат пастрмајлии но секој си додава нешто свое. Ианаку автентичната пастрмајлија се прави со пастрма. Значи тој е начинот кој се спремала години наназад. Затоа и се вика пастрмајлија бидејки има пастрма во неа. Искрено би сакала сите да се со пастрма ,а не да се користаат верзии на пастмајлијата со се и сешто. А најголемото изненадување за мене беше кога видов дека прават пастрмајлија со пилешко месо. Чиста глупост. Е сега друго е прашањето дали некој може или не може да јаде пастрма. Тоа е веке прашање на вкус , а за вкусови не може да се дискутира.
     
  5. lalezzz

    lalezzz Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    61
    moe proizvodstvo mmmmm...ogladnev samo za mene so jajce i kisela krastavicka ili feferonce plus ladno pivce meraci
     

    Прикачени фајлови:

    • SP_A0888.jpg
      SP_A0888.jpg
      Големина на фајлот:
      90,6 KB
      Прегледи:
      2.862
    На delvi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kiki-riki

    kiki-riki Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    105
    davaj recept ili vikaj na rucek :P :tmi: :clap:
     
  7. annii

    annii Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    2.926
    Допаѓања:
    3.416
    Кики Рики еве ти за мекици
    1кг. брашно
    1квасец
    1 пециво
    1/2 шоља зејтин
    сол
     
  8. happines

    happines Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    4
    татко ми во тестото додава и газирана вода х)
    за да било помеко :) :) :) :)
     
  9. lalezzz

    lalezzz Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    61
    da se stava ,no vo slucaj da nemas kisela voda moze da go zamenis so malku ocet vo testoto ili pak vitamin c.a nekoi pak stavaat pivo ili koka kola.individualna rabota.samo da ispadni ko sto treba da bide vkusnaaaaa :)se uste e toplo neka zaladi pa site kaj mene na po edna golema pastrmajlija:)za golemi luge golema pastrmajlija
     
  10. Temida

    Temida Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 август 2010
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Јас знам дека пастрмајлијата се прави со обично тесто за леб но помеко, се прави со овчко, свинско а може и со пилешко, но да е посолено од вечер и да се остави во фрижидер. А за тоа што се пие со неа секој по желба. ;)
     
  11. maca99

    maca99 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.819
    Допаѓања:
    1.667
    Mmmmm me fati strv za pastrmajlija:(
     
    На xSunsetx му/ѝ се допаѓа ова.
  12. xSunsetx

    xSunsetx Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 мај 2010
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    3
    i mene...edna stipska dobro bi mi dosla :D
     
  13. maca99

    maca99 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.819
    Допаѓања:
    1.667
    Stipska i nekoja casa crveno vino:D meraci
     
    На blond и xSunsetx им се допаѓа ова.
  14. GarpovaV

    GarpovaV Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2011
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    1.962
    Пол:
    Женски
    Штипската мене најмногу ми се допаѓа...Колку ме настрвивте :)
     
  15. delvi

    delvi Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.269
    Пол:
    Женски
    доколку сакаш со пилешко и кашкавал да ја направиш, дали треба некој посебни подготвки на месото или..
     
  16. silvice

    silvice Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    23
    штипската пастрамалија дефинитивно е нај вкусна,со една чаша TGA ZA JUG..ммм.пред 2 месеца бев во велес и нивната пастрамалија,ми изгледаше како погача со јајца и ситно сецкано мевце.
     
  17. mia9184

    mia9184 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    316
    Допаѓања:
    275
    Пол:
    Женски
    Ај јас да си пишам као ја правам ,и не да се фалам ама многу слична на Штипската испаѓа.
    Само има една финта треба еден ден порано да се приготви тестото и месото.
    Се замесува тесто од 1 кг брашно ,една коцка квасец, лажица сол ,едно пециво и кисела вода.Тестото треба да се замеси многу меко ,како за мекици , да се лепи за рацете . Замесеното тесто се става во ќеса и се остава во фрижидер да отстои преку ноќ . Месото (околу 1 кг )се сецка ситно на парченца и се зачинува со сол , сушен зачин ,црвен пипер ,црн пипер, сенф ,малку масло и 100мл, млеко.Убаво се меша да ги впие зачините . Се остава во фрижидер да отстои преку ноќ . Утредента пред печењето се вади тестото да отстои половна час, потоа може да се спремаат пастрамајлиите.
    Од оваа количина тесто испаѓаат околу 6 големи пастрамајлии колку прехче од рерна . Јас ги печам по 2 во тавче. Се кине парче тесто се развлекува со водени раце бидејќи многу се лепи ,се става на подмачкано плехче се реди со месо ,одозгора се става маргарин или маст . Се пече најдоле во рерната на најако (мојата рерна пече на 275 о.) околу 20-25 мин. Испечената пастрамајлија се попрскува со вода , и спремна е за јадење :) Пробајте па пофалете се како ви испаднала .
     
    На frix му/ѝ се допаѓа ова.
  18. creshicka

    creshicka Популарен член

    Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.154
    Допаѓања:
    5.701
    Пол:
    Женски
    Радовишка пастрмајлија. мф мф мф ]:)
     
  19. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    15.169
    Допаѓања:
    73.446
    Пол:
    Женски
    Денеска татко ми ми донесе апла домашна пастрмајлија, со мешано месо (пилешко и свинско).
    Со доматно пире е лапни-голтни! Мераци! Си се изнајадов со ќеф. :mm:
     
  20. delvi

    delvi Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.269
    Пол:
    Женски

    Многу вкусно изгледа како купечка да е , а не домашна направија. Те молам кажи ми рецепт како ја правиш на колку ја печеш, и најтешко ми е обликувањето на формата на пастрмајлијата.