nema poubava od stipska pastrmajlija i tockaa...sum jadela pastrmajlii i vo veles i vo sveti nikole i vo skopje itn..so stipskata nema komparacija..eh kako bi mi dobro dosla sea edna pastrmajliicka i seceno konjace so koka kola,mljac,mljac :roll:
Јас мислам дека е до печењето во фурна на многу висока темп. Зашто врти-сучи , и по разни рецепти и ``мали тајни на големите мајстори`` , ме не љубов и требало на пастрмајлијата , УБАВА е ама не е толку вкусна ко купечкиве!
pastrmajlija vo Kratovo? neli e mnogu ubava i jas najvise ja sakam.... a koga ke go doznaam receptot.... ke go pisam
Доколку сакаме да зборуваме за историскиот осврт на пастрмајлијата , дефинитивно таа потекнува од Велес. Денеска скоро во секој крај спремаат пастрмајлии но секој си додава нешто свое. Ианаку автентичната пастрмајлија се прави со пастрма. Значи тој е начинот кој се спремала години наназад. Затоа и се вика пастрмајлија бидејки има пастрма во неа. Искрено би сакала сите да се со пастрма ,а не да се користаат верзии на пастмајлијата со се и сешто. А најголемото изненадување за мене беше кога видов дека прават пастрмајлија со пилешко месо. Чиста глупост. Е сега друго е прашањето дали некој може или не може да јаде пастрма. Тоа е веке прашање на вкус , а за вкусови не може да се дискутира.
moe proizvodstvo mmmmm...ogladnev samo za mene so jajce i kisela krastavicka ili feferonce plus ladno pivce meraci
da se stava ,no vo slucaj da nemas kisela voda moze da go zamenis so malku ocet vo testoto ili pak vitamin c.a nekoi pak stavaat pivo ili koka kola.individualna rabota.samo da ispadni ko sto treba da bide vkusnaaaaa se uste e toplo neka zaladi pa site kaj mene na po edna golema pastrmajlijaza golemi luge golema pastrmajlija
Јас знам дека пастрмајлијата се прави со обично тесто за леб но помеко, се прави со овчко, свинско а може и со пилешко, но да е посолено од вечер и да се остави во фрижидер. А за тоа што се пие со неа секој по желба.
доколку сакаш со пилешко и кашкавал да ја направиш, дали треба некој посебни подготвки на месото или..
штипската пастрамалија дефинитивно е нај вкусна,со една чаша TGA ZA JUG..ммм.пред 2 месеца бев во велес и нивната пастрамалија,ми изгледаше како погача со јајца и ситно сецкано мевце.
Ај јас да си пишам као ја правам ,и не да се фалам ама многу слична на Штипската испаѓа. Само има една финта треба еден ден порано да се приготви тестото и месото. Се замесува тесто од 1 кг брашно ,една коцка квасец, лажица сол ,едно пециво и кисела вода.Тестото треба да се замеси многу меко ,како за мекици , да се лепи за рацете . Замесеното тесто се става во ќеса и се остава во фрижидер да отстои преку ноќ . Месото (околу 1 кг )се сецка ситно на парченца и се зачинува со сол , сушен зачин ,црвен пипер ,црн пипер, сенф ,малку масло и 100мл, млеко.Убаво се меша да ги впие зачините . Се остава во фрижидер да отстои преку ноќ . Утредента пред печењето се вади тестото да отстои половна час, потоа може да се спремаат пастрамајлиите. Од оваа количина тесто испаѓаат околу 6 големи пастрамајлии колку прехче од рерна . Јас ги печам по 2 во тавче. Се кине парче тесто се развлекува со водени раце бидејќи многу се лепи ,се става на подмачкано плехче се реди со месо ,одозгора се става маргарин или маст . Се пече најдоле во рерната на најако (мојата рерна пече на 275 о.) околу 20-25 мин. Испечената пастрамајлија се попрскува со вода , и спремна е за јадење Пробајте па пофалете се како ви испаднала .
Денеска татко ми ми донесе апла домашна пастрмајлија, со мешано месо (пилешко и свинско). Со доматно пире е лапни-голтни! Мераци! Си се изнајадов со ќеф.
Многу вкусно изгледа како купечка да е , а не домашна направија. Те молам кажи ми рецепт како ја правиш на колку ја печеш, и најтешко ми е обликувањето на формата на пастрмајлијата.