Пастрмајлија

Discussion in 'Рецепти' started by kiki-riki, Jan 6, 2010.

  1. fairy88

    fairy88 Популарен член

    Joined:
    Aug 20, 2010
    Messages:
    1,643
    Likes Received:
    8,378
    Значи за штипска пастрмајлија тестото е наједноставно само вода, брашно, квасец,сол и шекер па на работата секој ден гледам како се прават.Тестото се прави како тесто за леб само треба да се измесе убаво и да е на меко месено се остава 2 пати да стаса од кое вториот пат додека стасува е поделено на топчиња.Е после така стасаното тесто треба да се растегне, ама многу е важно при растегнувањето да не се утепа тестото(тоа е израз да се се изгмечи при растргањето односно да не биде како да е размесувано).За да се постигне тоа треба да се направи префрли преку дланката и да се оди со дланката лево-десно а во исто време да се расастрга тестото со мегу палецот и показалецот.Одкако ке се растргне се реди месото пилешко или свинско кое е зачинето( за свинското месо кога се пече во никој случај како зачин не се додава вагета за пилешкото може по вкус).
    Е сега печењето е мноооогу важно.Се печат на 280 степени нешто што е речиси невозможно за домашна печка оти они се со високи врати не се ниски како професионалните печки.И под претпоставка да се постигне таа температаура на термометарот при отварањето на печата бидејќи е со висока врата и е плитка значи нема длабочина моментално се ладе и се губе таа температура.А со тоа се губе и квалитетот на печење оти печење на пастрмајлија е 7 максимум 8 минути.Е сега кој сака нека проба тоа е рецептот.Само заборавив да кажам пред печење се става малку зејтин или маст врз месото околу 1 лажичка.по печење се остават пастрмајлиите да издишат околу 1 мин па се премачкуваат исто со маст или зејтин по желба.

    Инаку на штипската пастрмајлија и нема конкуренција ни велешки пити ни скопски пастрмајлии без навреда.Едншка јадев пастрмајлија во скопје од тие продавниците за бели пецива спрот главна капија на Државна болница.Чиста катастрофа исто како да ми дадеа ситно сецкано свинско со јајца ставено врз леб.Затоа ако сакате пастрмајлија штое стварно убва дојдете во Штип и пробајте во некој од рестораните оти во домашна атмосвера како што ми каза мајсторот што ги праве кај нас не се толку погагат без печка ништо не се праве
     
    shushu, marijaml and delvi like this.
  2. soncenceto.matea

    soncenceto.matea Истакнат член

    Joined:
    Feb 21, 2012
    Messages:
    210
    Likes Received:
    57
    Феминки јас правам пастрмајлија многу брзо за околу половина час,се замесува 2 чаши брашно,1 чаша јогурт и 1 пециво,може и малку сол,се замесува тестото,не се кисне и се става во тавиче за печење да се исплеска со раце,и озгора ставам 2 јајца,рендан кашкавал,сечкана сланина а по желба може и ситни свински мевциња(претходно обарени и малку запржени) и се пече 15-20 минути.мммм :pizza:
     
  3. Maxymous

    Maxymous Истакнат член

    Joined:
    Mar 5, 2012
    Messages:
    195
    Likes Received:
    70
    Обожавам пастрмајлии... наша македонска пица
    Инаку мајстор сум за пастрмајлии посебно во јадење - тешка категорија :D
     
  4. lama

    lama Активен член

    Joined:
    Dec 27, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    dali nekoj znae recept za lebce za giro.vi blagodaram.
     
  5. IviA

    IviA Истакнат член

    Joined:
    Sep 12, 2010
    Messages:
    217
    Likes Received:
    24
    Јас не ја сакам воопшто пастрамајлијата , не знам зошто , само пица си јадам :D :D
     
  6. baby-star

    baby-star Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    2,477
    Likes Received:
    10,927
    Ох,ја обожавам.Најмногу ми се допаѓа штипската. :clap:
     
  7. Unique.chick

    Unique.chick Истакнат член

    Joined:
    Jun 6, 2011
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    2,391
    Обожавам пастрмајлијаа, кога и да идеме во Кратово тоа јадеме таму ми е најубава , а и мажево често ми прави :)
     
  8. mariatim

    mariatim Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2010
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    12,529
    Gender:
    Female
    пред некој ден ја правев ја замесив со млеко кисело и одозгора ставив ситно иссечкана салама сиренце месо сушено и јајца изматени лелеееееее :inlove:
     
  9. Nana19

    Nana19 Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    2,141
    Likes Received:
    2,753
    За една пастрамајлија е потребно 250 гр брашно
    малку сол
    половина квасец
    зејтинче и вода...
    се прави тестенце се остава да стаса...
    и Нај битното е да се печи на што е можно поголемо температура јас ги печам на 280-300 степени само 4 минути и ништо повеке.
     
  10. mynameislove

    mynameislove Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    1,481
    Likes Received:
    12,626
    Од сите што ги имам пробано Велешката е најдобра.Нема конкуренција! ;)
     
  11. ...Arthemisia...

    ...Arthemisia... Истакнат член

    Joined:
    Jan 21, 2015
    Messages:
    278
    Likes Received:
    808
    Gender:
    Female
    Радовишки сомун (пастрмаjлиjа) со саздрма, мхмхмх, коj пробал-знае.. треба да отидам да си к'снам, ова веке не се трпи :)
     
  12. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,064
    Likes Received:
    328,411
    Gender:
    Female
    Само штипска признавам :D
     
    Sunshine.Sunshine likes this.
  13. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,028
    Likes Received:
    36,094
    Gender:
    Female
    Велешка пита-пастрмајлија

    Состојки
    400гр брашно
    1/2 коцка квасец
    1 лажиче сол
    1/2 лажиче шеќер
    4-5 лажици зејтин
    1/2 лажица оцет (9%)
    за замесување топла вода
    300 гр свинско месо ситно исечкано
    4 јајца
    по потреба свинска маст или маргарин

    Подготовка
    Квасецот се раствара во млака вода. Брашното и сите останати состојки се ставаат во подлабок сад и заедно со стасаниот квасец се замесуваат. По потреба се додава топла вода за да се замеси тестото ( меко). Се остава тестото да отстои околу 30-40 мин. Потоа, се размесува уште еднаш и се дели на два дела. Двете топчиња се премачкуваат со неколку капки зејтин, се прекриваат со најлонска фолија и се оставаат уште еднаш да отстојат, односно тестото да нарасне повторно. Секое топче се растегнува во пита, притоа правејќи кора од страните во вид на ѓеврек. Сечканото месо (по 150 гр зан една пита) се распоредува врз тестото. На 3-4 места се става по малку свинска маст или маргарин по избор, а особено добро да се премачка кората. Питата се пече во загреана рерна на 200 С околу 25 мин.Се вади од рерната, се става на секоја пита по 2 јајца претходно хомогено размешани.
    Повторно се враќаат во рерната да се допечат уште 5 мин. Откако ќе се допечат питите, се премачкуваат веднаш со свинска маст, се покриваат со крпа и ќесе. Се оставаат да омекнат околу 10-15 минут.
    По желба може да се додаде и ситно сецкана пастрма, посолена и поситно сецкана од свинското месо. Се додава врз тестото заедно со месото во количина по желба.
    Се служи со црвено вино по можност домашно.
     
  14. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,987
    Likes Received:
    108,470
    Gender:
    Female
    Може ли да се направи пастрмајлија со сув квасец (бидејки моментално немам свеж)
     
  15. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,028
    Likes Received:
    36,094
    Gender:
    Female
    @koritsaki Не ти препорачувам да користиш сув квасец за подготовка на тестото затоа што доколку е поминат рокот, голема е веројатноста да останеш без пастрмајлија. За да не се сомневаш во процесот на стасување на тестото, најдобро купи си свеж квасец.
    Нема промашување во изборот!
     
  16. angelche16

    angelche16 Популарен член

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    2,420
    Likes Received:
    9,612
    Gender:
    Female
    Дома мајка ми прави, ама не како штипската, велешката...
    Туку обично тесто, месо натре, кашкавал растопен, така нешто :)
     
  17. BoyL

    BoyL Популарен член

    Joined:
    Mar 1, 2015
    Messages:
    1,345
    Likes Received:
    7,290
    Gender:
    Male
    а што мора да се мачите и да правите..од толку пицерии во градот..ќе се најде некоја што ќе ви ја погоди баш онака како што вие сакате..:D
     
  18. veren

    veren Истакнат член

    Joined:
    Feb 26, 2015
    Messages:
    548
    Likes Received:
    1,270
    1.jpg

    Да го зачинам малку мубаетот :) :) :)
     
  19. Oscar Lady

    Oscar Lady Популарен член

    Joined:
    Jan 14, 2015
    Messages:
    1,215
    Likes Received:
    6,402
    Gender:
    Female
    Јас не јадам пастрмајлија, и кај нас дома не се подготвува :)
     
  20. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    1,468
    Likes Received:
    20,046
    Gender:
    Female
    Еххххх, само што ручав ! Ова е добра идеја за утрешниот ручек :D