Значи за штипска пастрмајлија тестото е наједноставно само вода, брашно, квасец,сол и шекер па на работата секој ден гледам како се прават.Тестото се прави како тесто за леб само треба да се измесе убаво и да е на меко месено се остава 2 пати да стаса од кое вториот пат додека стасува е поделено на топчиња.Е после така стасаното тесто треба да се растегне, ама многу е важно при растегнувањето да не се утепа тестото(тоа е израз да се се изгмечи при растргањето односно да не биде како да е размесувано).За да се постигне тоа треба да се направи префрли преку дланката и да се оди со дланката лево-десно а во исто време да се расастрга тестото со мегу палецот и показалецот.Одкако ке се растргне се реди месото пилешко или свинско кое е зачинето( за свинското месо кога се пече во никој случај како зачин не се додава вагета за пилешкото може по вкус). Е сега печењето е мноооогу важно.Се печат на 280 степени нешто што е речиси невозможно за домашна печка оти они се со високи врати не се ниски како професионалните печки.И под претпоставка да се постигне таа температаура на термометарот при отварањето на печата бидејќи е со висока врата и е плитка значи нема длабочина моментално се ладе и се губе таа температура.А со тоа се губе и квалитетот на печење оти печење на пастрмајлија е 7 максимум 8 минути.Е сега кој сака нека проба тоа е рецептот.Само заборавив да кажам пред печење се става малку зејтин или маст врз месото околу 1 лажичка.по печење се остават пастрмајлиите да издишат околу 1 мин па се премачкуваат исто со маст или зејтин по желба. Инаку на штипската пастрмајлија и нема конкуренција ни велешки пити ни скопски пастрмајлии без навреда.Едншка јадев пастрмајлија во скопје од тие продавниците за бели пецива спрот главна капија на Државна болница.Чиста катастрофа исто како да ми дадеа ситно сецкано свинско со јајца ставено врз леб.Затоа ако сакате пастрмајлија штое стварно убва дојдете во Штип и пробајте во некој од рестораните оти во домашна атмосвера како што ми каза мајсторот што ги праве кај нас не се толку погагат без печка ништо не се праве
Феминки јас правам пастрмајлија многу брзо за околу половина час,се замесува 2 чаши брашно,1 чаша јогурт и 1 пециво,може и малку сол,се замесува тестото,не се кисне и се става во тавиче за печење да се исплеска со раце,и озгора ставам 2 јајца,рендан кашкавал,сечкана сланина а по желба може и ситни свински мевциња(претходно обарени и малку запржени) и се пече 15-20 минути.мммм
Обожавам пастрмајлии... наша македонска пица Инаку мајстор сум за пастрмајлии посебно во јадење - тешка категорија
Обожавам пастрмајлијаа, кога и да идеме во Кратово тоа јадеме таму ми е најубава , а и мажево често ми прави
пред некој ден ја правев ја замесив со млеко кисело и одозгора ставив ситно иссечкана салама сиренце месо сушено и јајца изматени лелеееееее
За една пастрамајлија е потребно 250 гр брашно малку сол половина квасец зејтинче и вода... се прави тестенце се остава да стаса... и Нај битното е да се печи на што е можно поголемо температура јас ги печам на 280-300 степени само 4 минути и ништо повеке.
Радовишки сомун (пастрмаjлиjа) со саздрма, мхмхмх, коj пробал-знае.. треба да отидам да си к'снам, ова веке не се трпи
Велешка пита-пастрмајлија Состојки 400гр брашно 1/2 коцка квасец 1 лажиче сол 1/2 лажиче шеќер 4-5 лажици зејтин 1/2 лажица оцет (9%) за замесување топла вода 300 гр свинско месо ситно исечкано 4 јајца по потреба свинска маст или маргарин Подготовка Квасецот се раствара во млака вода. Брашното и сите останати состојки се ставаат во подлабок сад и заедно со стасаниот квасец се замесуваат. По потреба се додава топла вода за да се замеси тестото ( меко). Се остава тестото да отстои околу 30-40 мин. Потоа, се размесува уште еднаш и се дели на два дела. Двете топчиња се премачкуваат со неколку капки зејтин, се прекриваат со најлонска фолија и се оставаат уште еднаш да отстојат, односно тестото да нарасне повторно. Секое топче се растегнува во пита, притоа правејќи кора од страните во вид на ѓеврек. Сечканото месо (по 150 гр зан една пита) се распоредува врз тестото. На 3-4 места се става по малку свинска маст или маргарин по избор, а особено добро да се премачка кората. Питата се пече во загреана рерна на 200 С околу 25 мин.Се вади од рерната, се става на секоја пита по 2 јајца претходно хомогено размешани. Повторно се враќаат во рерната да се допечат уште 5 мин. Откако ќе се допечат питите, се премачкуваат веднаш со свинска маст, се покриваат со крпа и ќесе. Се оставаат да омекнат околу 10-15 минут. По желба може да се додаде и ситно сецкана пастрма, посолена и поситно сецкана од свинското месо. Се додава врз тестото заедно со месото во количина по желба. Се служи со црвено вино по можност домашно.
@koritsaki Не ти препорачувам да користиш сув квасец за подготовка на тестото затоа што доколку е поминат рокот, голема е веројатноста да останеш без пастрмајлија. За да не се сомневаш во процесот на стасување на тестото, најдобро купи си свеж квасец. Нема промашување во изборот!
Дома мајка ми прави, ама не како штипската, велешката... Туку обично тесто, месо натре, кашкавал растопен, така нешто
а што мора да се мачите и да правите..од толку пицерии во градот..ќе се најде некоја што ќе ви ја погоди баш онака како што вие сакате..