Печурки

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by CaperucitaRoja, Mar 16, 2012.

  1. Shelea

    Shelea Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    4,263
    Likes Received:
    43,991
    Печурки, љубовки буковки :)

    Ги сакам, ги јадам, во пица, во манџички, во сос за врз пилешко, на скара со бибер и вегетка, полнети со кромид и кашкавал, поховани, маринирани во гулаш, свежи за сосови и салата, абе за се’!
     
  2. Viki.piki.pajceto

    Viki.piki.pajceto Активен член

    Joined:
    Aug 20, 2012
    Messages:
    21
    Likes Received:
    4
    Ги обожавам и од тегла ги јадам :) :) :) :)
     
  3. machhe

    machhe Популарен член

    Joined:
    Aug 11, 2011
    Messages:
    227
    Likes Received:
    951
    Ги обожавам печурките омилени ми се шампињоните ^_^
     
  4. kikav

    kikav Популарен член

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    2,711
    Likes Received:
    2,034
    обожавам печурчина а сега ке ви кажам и како си ги подготвувам со друуги работи

    150 гр печурки, Лажица лутер,кромид Магдонос, зачини ,морков и кашкавал (ако имам)

    сето ова го сечкам а морковот го рендам и го пржам на растопениот маргарин околу 10 минути многу е вкусно и ме заситува.
     
  5. najubava2010

    najubava2010 Популарен член

    Joined:
    Apr 19, 2010
    Messages:
    1,619
    Likes Received:
    4,654
    Обожавам.
    Оние мариниранираните и конзервираните ми се убави да ги јадам директно од тегла, без претходно да ги мијам или слично, али моиве по дома не ме оставаат зошто имале многу конзерванси и штетат на стомак.
    А свежи, е свежите ми се оргазмични, пица со доматен сос, многу кашкавал и свежи печурки (лиги, лиги, лиги).
    Свежите ми се топ и на скара, па дршките извадени и внатре наполнети со малкуцка павлака и вегета одозгора, или исто спремени и печени во рерна со маргарин (пак лиги, лиги...).
    И така спремни со помфрит, стек и таратур, јадам и се осеќам ко грчка богиња.

    Ги сакам бе шампињоните поише од буковката, поубав печуркаст вкус ми имаат, буковката ми е некако извитоперена па и не ги љубам толку.
     
  6. k.i.m

    k.i.m Популарен член

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    4,733
    Likes Received:
    5,154
    Слушнав дека убави биле полнети печурки, па ако знае некој нека сподели проверен рецепт :$
     
  7. najubava2010

    najubava2010 Популарен член

    Joined:
    Apr 19, 2010
    Messages:
    1,619
    Likes Received:
    4,654
    Наједноставни рецепти ти се свежи печурки, откако ќе ги измиеш и отсраниш дршките, значи останува само тоа „чадорчето“ и внатре им ставаш по една лажичка павлака и малкуцка вегета. Ако си во можност печи ги на скара, ако не во тавче намрсено со многу маргарин. Се печат кратко, некои 10 минути додека добијат сивкаста боја и омекнат.
    Или можеш исто така припремени да ги наполниш со коцкички кашкавал и одозгора да им наросиш оригано, ваквите поише ми се за во рерна. Исто како и претходните се печат.

    Ако на пример печурките се поголеми, можеш да се спремиш смеса од ситно сецкана шунка или друга салама, кашкавал и павлака, а одозгора да им ставиш оригано, магдонос, целер, малце копар, малце кари и воала божествен вкус во уста.

    Е сега незнам како планираш да ги јадеш, мене печурките ми се поише за прилог уз месо, особено пилешко, јез да добро идат и со свинско и сл.
     
    k.i.m likes this.
  8. ljubam

    ljubam Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2011
    Messages:
    2,412
    Likes Received:
    18,409
    Gender:
    Female
    Или пак со сирење место павлака.

    Сончарки на скара, само зејтинче и сол прекрасни се. Или пак поховани, превкусни се.

    А лисичарки најмногу ги сакам во омлет. Баба ми правеше порано во тегла со сало и ги чуваше преку зима, боже кога ќе ги испрежев после прсти да изедеш. Додека вргањот си до сакам со мевце пржен, или чисто само вргањ. Буковка ептен често си за пржам само со зејтин и лукче. Нема ептен ги сакам, си ги ставам во чорби, потпечени со макарони, омлети.. не можам без печурки можам да кажам дека ми се омилени.
     
  9. Dala

    Dala Популарен член

    Joined:
    Sep 17, 2012
    Messages:
    1,512
    Likes Received:
    1,890
    Аииии,да,а најубави ми се буковките :)
     
  10. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    3,870
    Likes Received:
    101,820
    Gender:
    Female
    Ким денес ги правев ,мене ми се допаѓаат.
    Свежи шампињони 500 гр ги провираш во солена вода 1-2 минути.Претходно вариш околу 150 гр ориз исто во солена вода ,треба да ти останат цели зрната, немој да го превариш,оризот го процедуваш.На зејтин пропржуваш една поголема главица рендан кромид,кога ќе се пропржи му додаваш ситно исецкана пиперка ,пропржуваш да омекне пиперката,додаваш две супени лажици од исцедениот ориз,околу 150 гр сува сланина сецкана на коцки,сол по вкус ,вегета,оригано или зачини кои ги сакаш.Пропржуваш.Од шампињоните ја отсрануваш рачката,полниш со филот,околу едно мало кафено лажиче ќе ти собере,и ја враќаш дршката на место,ги редиш во сад,јас во огноотпорен ги ставив,и ги полеваш со изматена кисела павлака околу 250 гр.(иако мене ми се чини може и повеќе)со малку бело вино.Одозгора ставаш ленти сува сланина.Ги запекуваш. :P Преостанантиот ориз може да ти послужи како гарнир.
     
    Mishela and k.i.m like this.
  11. Katerinceee

    Katerinceee Популарен член

    Joined:
    Jun 15, 2012
    Messages:
    814
    Likes Received:
    1,230
    Gender:
    Female
    Јадам печурки,а најслатки ми се буковките...
     
  12. evelyn993

    evelyn993 Истакнат член

    Joined:
    Jul 13, 2011
    Messages:
    488
    Likes Received:
    314
    мајка ми пак ги прави со мелено месо. ги мие печурките и им ги вади дршките а потоа ги сецка ситно. потоа прже мелено месо со кромид и заедно и ги додава дршките од печурките. кога месото ќе е готово се полнат кошничките од печурките и се ставаат во тава. врз кошничките т.е врз месото се става по едно парче кашкавал и се става во релна да се пече додека кашкавалот не се растопи. превкусни се.
     
    k.i.m likes this.
  13. erica

    erica Популарен член

    Joined:
    Aug 21, 2011
    Messages:
    1,312
    Likes Received:
    2,036
    Gender:
    Female
    Од печурките ми се :puke: :puke: !
    А во пицата има печурки така да не јадам пица!
    А јадам само ако ги одделам печурките :?: :?:
     
  14. sweet-star

    sweet-star Популарен член

    Joined:
    Jun 13, 2012
    Messages:
    1,524
    Likes Received:
    1,738
    Gender:
    Female
    Многу сакам печурки,ама свежите најмногу,особено во пица...ммм
     
    mode-kristina likes this.
  15. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    1,731
    Likes Received:
    843
    Сакам секакви печурки и живи и секако спремани. Одамна немав јадено маринирани, некако се наклонив кон свежите и ми текна пред извесно време да земам маринирани шампињони.
    Ги пробав така од тегла си беа супер на вкус...ама не знаев што да правам со нив, а немав ништо дома освен тестенини. Ми текна малку да ги пропржам со лукче..кога ги пробав :puke: скиселени :puke:
    После пак ми текна да ги ставам врз сирење, ги потпеков во рерна...пробав пак исто :puke: кисели :(
    Дали мене вкусот ми беше нешто зезнат, дали не била ок комбинацијата, дали топлината...не знам што ама ми се одјадоа некако... :doh:
     
  16. ciribiribela

    ciribiribela Популарен член

    Joined:
    Aug 12, 2010
    Messages:
    1,272
    Likes Received:
    652
    Gender:
    Female
    Од пржени вргањи повкусно нешто не сум пробала, прсти да изедеш. Ама тука е и ризикот ако сам си ги берел да налетеш на некоја отровна :x
     
  17. popins

    popins Истакнат член

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    206
    Likes Received:
    253
    Печурки би јадела ама баш секакви и во се. ЈАс сум манијак за печурки, па како идат со сиренце или каскавалце мх хмх
     
  18. katalina

    katalina Популарен член

    Joined:
    Oct 14, 2010
    Messages:
    1,617
    Likes Received:
    777
    Gender:
    Female
    обожавам печурки... :P во секакви комбинации,а најмногу во пица...мммм :)
     
  19. creshicka

    creshicka Популарен член

    Joined:
    Mar 30, 2011
    Messages:
    2,152
    Likes Received:
    5,710
    Gender:
    Female
    Сакам да прашам дали печурките од тегло, сецканите шампињони, може да се јадат веднаш или мора да се пржат или печат. Конкретно сакам тост со нив да направам и ме интерисира. Ако може побрзо одговор оти ми се јаде. :D
     
  20. k.i.m

    k.i.m Популарен член

    Joined:
    May 12, 2010
    Messages:
    4,733
    Likes Received:
    5,154
    ^ Еве што има најубава пишано
    Абе стави си таму, не стои гладна :D Ништо нема да ти биде за 3-4 печурчиња :D
     
    creshicka likes this.