Печурки

Дискусија во 'Храна и пијалоци' започната од CaperucitaRoja, 16 март 2012.

  1. Shelea

    Shelea Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    3.880
    Допаѓања:
    37.145
    Печурки, љубовки буковки :)

    Ги сакам, ги јадам, во пица, во манџички, во сос за врз пилешко, на скара со бибер и вегетка, полнети со кромид и кашкавал, поховани, маринирани во гулаш, свежи за сосови и салата, абе за се’!
     
  2. Viki.piki.pajceto

    Viki.piki.pajceto Активен член

    Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    4
    Ги обожавам и од тегла ги јадам :) :) :) :)
     
  3. machhe

    machhe Популарен член

    Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    950
    Ги обожавам печурките омилени ми се шампињоните ^_^
     
  4. kikav

    kikav Популарен член

    Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    2.711
    Допаѓања:
    2.030
    обожавам печурчина а сега ке ви кажам и како си ги подготвувам со друуги работи

    150 гр печурки, Лажица лутер,кромид Магдонос, зачини ,морков и кашкавал (ако имам)

    сето ова го сечкам а морковот го рендам и го пржам на растопениот маргарин околу 10 минути многу е вкусно и ме заситува.
     
  5. najubava2010

    najubava2010 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.644
    Обожавам.
    Оние мариниранираните и конзервираните ми се убави да ги јадам директно од тегла, без претходно да ги мијам или слично, али моиве по дома не ме оставаат зошто имале многу конзерванси и штетат на стомак.
    А свежи, е свежите ми се оргазмични, пица со доматен сос, многу кашкавал и свежи печурки (лиги, лиги, лиги).
    Свежите ми се топ и на скара, па дршките извадени и внатре наполнети со малкуцка павлака и вегета одозгора, или исто спремени и печени во рерна со маргарин (пак лиги, лиги...).
    И така спремни со помфрит, стек и таратур, јадам и се осеќам ко грчка богиња.

    Ги сакам бе шампињоните поише од буковката, поубав печуркаст вкус ми имаат, буковката ми е некако извитоперена па и не ги љубам толку.
     
  6. k.i.m

    k.i.m Популарен член

    Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.731
    Допаѓања:
    5.143
    Слушнав дека убави биле полнети печурки, па ако знае некој нека сподели проверен рецепт :$
     
  7. najubava2010

    najubava2010 Популарен член

    Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.644
    Наједноставни рецепти ти се свежи печурки, откако ќе ги измиеш и отсраниш дршките, значи останува само тоа „чадорчето“ и внатре им ставаш по една лажичка павлака и малкуцка вегета. Ако си во можност печи ги на скара, ако не во тавче намрсено со многу маргарин. Се печат кратко, некои 10 минути додека добијат сивкаста боја и омекнат.
    Или можеш исто така припремени да ги наполниш со коцкички кашкавал и одозгора да им наросиш оригано, ваквите поише ми се за во рерна. Исто како и претходните се печат.

    Ако на пример печурките се поголеми, можеш да се спремиш смеса од ситно сецкана шунка или друга салама, кашкавал и павлака, а одозгора да им ставиш оригано, магдонос, целер, малце копар, малце кари и воала божествен вкус во уста.

    Е сега незнам како планираш да ги јадеш, мене печурките ми се поише за прилог уз месо, особено пилешко, јез да добро идат и со свинско и сл.
     
    На k.i.m му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ljubam

    ljubam Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.402
    Пол:
    Женски
    Или пак со сирење место павлака.

    Сончарки на скара, само зејтинче и сол прекрасни се. Или пак поховани, превкусни се.

    А лисичарки најмногу ги сакам во омлет. Баба ми правеше порано во тегла со сало и ги чуваше преку зима, боже кога ќе ги испрежев после прсти да изедеш. Додека вргањот си до сакам со мевце пржен, или чисто само вргањ. Буковка ептен често си за пржам само со зејтин и лукче. Нема ептен ги сакам, си ги ставам во чорби, потпечени со макарони, омлети.. не можам без печурки можам да кажам дека ми се омилени.
     
  9. Dala

    Dala Популарен член

    Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    1.889
    Аииии,да,а најубави ми се буковките :)
     
  10. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    2.563
    Допаѓања:
    78.199
    Пол:
    Женски
    Ким денес ги правев ,мене ми се допаѓаат.
    Свежи шампињони 500 гр ги провираш во солена вода 1-2 минути.Претходно вариш околу 150 гр ориз исто во солена вода ,треба да ти останат цели зрната, немој да го превариш,оризот го процедуваш.На зејтин пропржуваш една поголема главица рендан кромид,кога ќе се пропржи му додаваш ситно исецкана пиперка ,пропржуваш да омекне пиперката,додаваш две супени лажици од исцедениот ориз,околу 150 гр сува сланина сецкана на коцки,сол по вкус ,вегета,оригано или зачини кои ги сакаш.Пропржуваш.Од шампињоните ја отсрануваш рачката,полниш со филот,околу едно мало кафено лажиче ќе ти собере,и ја враќаш дршката на место,ги редиш во сад,јас во огноотпорен ги ставив,и ги полеваш со изматена кисела павлака околу 250 гр.(иако мене ми се чини може и повеќе)со малку бело вино.Одозгора ставаш ленти сува сланина.Ги запекуваш. :P Преостанантиот ориз може да ти послужи како гарнир.
     
    На Mishela и k.i.m им се допаѓа ова.
  11. Katerinceee

    Katerinceee Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    814
    Допаѓања:
    1.230
    Пол:
    Женски
    Јадам печурки,а најслатки ми се буковките...
     
  12. evelyn993

    evelyn993 Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    мајка ми пак ги прави со мелено месо. ги мие печурките и им ги вади дршките а потоа ги сецка ситно. потоа прже мелено месо со кромид и заедно и ги додава дршките од печурките. кога месото ќе е готово се полнат кошничките од печурките и се ставаат во тава. врз кошничките т.е врз месото се става по едно парче кашкавал и се става во релна да се пече додека кашкавалот не се растопи. превкусни се.
     
    На k.i.m му/ѝ се допаѓа ова.
  13. erica

    erica Популарен член

    Се зачлени на:
    21 август 2011
    Пораки:
    1.311
    Допаѓања:
    2.037
    Пол:
    Женски
    Од печурките ми се :puke: :puke: !
    А во пицата има печурки така да не јадам пица!
    А јадам само ако ги одделам печурките :?: :?:
     
  14. sweet-star

    sweet-star Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.734
    Пол:
    Женски
    Многу сакам печурки,ама свежите најмногу,особено во пица...ммм
     
    На mode-kristina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    837
    Сакам секакви печурки и живи и секако спремани. Одамна немав јадено маринирани, некако се наклонив кон свежите и ми текна пред извесно време да земам маринирани шампињони.
    Ги пробав така од тегла си беа супер на вкус...ама не знаев што да правам со нив, а немав ништо дома освен тестенини. Ми текна малку да ги пропржам со лукче..кога ги пробав :puke: скиселени :puke:
    После пак ми текна да ги ставам врз сирење, ги потпеков во рерна...пробав пак исто :puke: кисели :(
    Дали мене вкусот ми беше нешто зезнат, дали не била ок комбинацијата, дали топлината...не знам што ама ми се одјадоа некако... :doh:
     
  16. ciribiribela

    ciribiribela Популарен член

    Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    631
    Пол:
    Женски
    Од пржени вргањи повкусно нешто не сум пробала, прсти да изедеш. Ама тука е и ризикот ако сам си ги берел да налетеш на некоја отровна :x
     
  17. popins

    popins Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    6
    Печурки би јадела ама баш секакви и во се. ЈАс сум манијак за печурки, па како идат со сиренце или каскавалце мх хмх
     
  18. katalina

    katalina Популарен член

    Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    684
    Пол:
    Женски
    обожавам печурки... :P во секакви комбинации,а најмногу во пица...мммм :)
     
  19. creshicka

    creshicka Популарен член

    Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.154
    Допаѓања:
    5.704
    Пол:
    Женски
    Сакам да прашам дали печурките од тегло, сецканите шампињони, може да се јадат веднаш или мора да се пржат или печат. Конкретно сакам тост со нив да направам и ме интерисира. Ако може побрзо одговор оти ми се јаде. :D
     
  20. k.i.m

    k.i.m Популарен член

    Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.731
    Допаѓања:
    5.143
    ^ Еве што има најубава пишано
    Абе стави си таму, не стои гладна :D Ништо нема да ти биде за 3-4 печурчиња :D
     
    На creshicka му/ѝ се допаѓа ова.