Пилатес

Discussion in 'Фитнес' started by Viiiiip, Jan 11, 2010.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

^^
    Колку што можам да прочитам во ситниот опис, топкава е 55ка, што значи за пониски луѓе е. Пилатес топките имаат големини, така да кога купуваш треба да внимаваш да биде соодветна за твојата висина.
    Незнам со каква пумпа иде во комплет, но јас мојата кога ја пумпав господ го видов во пижами кога пробав прво со пумпа за точак. Видов не бива така и фино лепо си ја напумпав со компресор за кола, иако и така почекав може 20-30мин додека да ја добијам соодветната големина (мојата топка е најголема).
    Ја купив од една продавница за спортска опрема спроди влада во блокот (одма до семафорите) за 750 ден.

2. Sanjala

Sanjala Активен член

Најблиску до Кисела Вода е МАГНУС, веднаш над подвозникот во новата зграда.
    Тел бр 072 222 222 или www.magnus.com.mk

3. BonnielovesherClyde

BonnielovesherClyde Истакнат член

Ке ве молам некој да ми кажи каде се одржува пилатес во Битола?:))

4. NightAir

NightAir Истакнат член

Каде може да се најде пилатес во Прилеп освен во Energy?

5. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Здраво :)
    Јас веќе четири месеци активно се занимавам со пилатес и сум презадоволна. :)
    Оваа година после мојот роденден решив да си се почастам и да си купам топка за пилатес. Размислував дали да се запишам на некој од фитнес центрите во мојот град, но кога се распрашав ми кажаа дека пилатесот со топка ретко го практикуваат и дека кога го практикуваат цело време се зезаат. Затоа почнав сама секој ден околу 45 мин да правам пилатес вежби со топка, искомбинирани од тука на фемина, од разни магазини и од на јутуб и знете што? Чувството е одлично. После секоја сесија се чувствувам преродена, болките во грбот ми ги снемува и добивам насмевка. Покрај лек за телото, пилатес е и лек за душата. :rofl:

Eдни од поомилените вежби ми се овие http://www.youtube.com/watch?v=mcc0x-pqjDM, после завршувањето можеш да почувствуваш промени.

Уживам во пилатесот, и и јас мислам дека не мора да одиш во фитнес центри за да го практикуваш, се што ти треба е топка, убава просторија, релаксирачка музика и листа на вежби. :)

mims-89 likes this.
  6. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Девојки ги читав вашите постови на темава и некаде прочитав дека имало и пилатес вежби без топка. Каде можам да ги најдам на интернет. АЈ ако може некој линк ако знаете...

7. Shery

Shery Популарен член

8. sesilija

sesilija Популарен член

Во последно време гледам вакви топки за пилатес со боцки.
    Што е нивната предност, а што е негативност кај нив?

9. mims-89

mims-89 Форумски идол

Постабилни се при вежбање, на пример неможе да ти бега топката лево - десно додека вежбаш. Мислам може ама не колку што може онаа без боцки. Јас така имам приметено каде што одев на пилатес, некогаш ми се погодуваше ваква топка и поубаво ми беше што неморав да се замарам многу за лизгањето на топката. :)

crazylady and sesilija like this.
  10. lady094

lady094 Истакнат член

Каде има пилатес во Куманово за почетници?

11. lav4ence.e.e

Ваљда се постабилни .. баш вчера прашував во една продавница по колку пари се и овие со боцки се по 1200 ден а тие што се без по 400 ден. :?:

12. Hopeful

Hopeful Популарен член

А во која продавница праша, некоја за спортска опрема или обична? Зашто јас видов вакви топки во Орка пред некое време и беа 600 денари.

13. lav4ence.e.e

Во спортска продавница прашав :)

14. Kitten

Kitten Форумски идол

Од овие со боцки имаше во дуќанот каде што ја купив мојата, беа 850ден, а обичната беше 600 или 700, не сум сигурна. Продавницава за спортска опрема е на ќошот во блокот спроти влада.

15. mesecinka91

mesecinka91 Активен член

Луѓе дали некој ги земал топката и ластиците од џамбо дали се ефективни?? Не се скапи али дали вредат за вежбање??? Или кој земал топка и ластици од други места да ми кажете каде во скопје и цена отприлика??ви благодарам ;)

16. mesecinka91

mesecinka91 Активен член

Ги земав само ластиците со рачки биле онака добри се за растегнување низ стан... за топката сепак не се одлучив најдобро да почнам прво негде да се запишам зш дома нема да вежбам 100% :lol:

17. L-enna

L-enna Популарен член

Ја прочитав цела тема и кога видов дека помага при болките во грбот, а и за сколиозата, реков дека одма ќе ја пробам.

Ќе ги правам вежбите без топка кои ги постави Шери ..

.. но не знам колку време вежбање би било доволно за прв пат. Знам дека нема да осетам ако се префорсирам, тоа ќе го осетам после неколку часа, па затоа прашувам. :?:
    Не сакам да има некои последици па поради тоа да баталам нешто што навистина може да помогне.

18. mims-89

mims-89 Форумски идол

Па околу 45 мин до саат време би ти било доволно.

L-enna likes this.
  19. Darya

Darya Истакнат член

и јас да се приклучам, јас цел живот се бавам со спортови (од одбојка, пливање па до тае бо, аеробик, пилатес...) откако го повредив грбот лекарот ми препорача само пилатес, јога или пливање и јас пробав пилатес и најискрено не сум видела толку добар ефект ни од тае бо ни од аеробик, буквално секое мускулче на телото се тонира...а плус и ми помогна многу за грбот така да Л-енна ако имаш проблем со грб/половина јас ти препорачувам да идеш ..јас лично повеќе преферирам да идам некаде организирано оти дома никогаш нема да почнам :emo:

L-enna likes this.
  20. CIA

CIA Популарен член

Јас изгледа неделава ќе почнам да одам на пилатес и планирам цела година да ја одам,ама се мислам и за во теретана,бидејќи сакам да ми се познава мускул на рака,стомачни...ова може ли да се постичне со пилатес или сепак да си одам јас во теретана ?