Пирошки

Discussion in 'Рецепти' started by kate21, Feb 14, 2011.

  1. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    6,026
    Gender:
    Female
    Растурени (брзи) пирошки
    1 јајце
    1-2 лаж.сол
    1 пециво
    200 мл. јогурт или млеко
    150 гр. сирење
    150 гр. сецкана шунка
    брашно по потреба (да престане да се лепи тестото)
    Се меша се заедно, се расукува како кора, се сечат облици и се пржат.
     
    Peppermint and MartinaSk like this.
  2. ljubicicaa

    ljubicicaa Популарен член

    Joined:
    Dec 14, 2010
    Messages:
    1,540
    Likes Received:
    559
    еве го и мојот рецепт за едноставни пирошки ама мн вкусни
    1 кг брашно
    1 квасец
    малку сол, вода по потреба
    салама, кечап,оригано, сирење
    брашното, квасецот и солта ги месиме, вода додаваме по потреба, откако ке го измсиме го оставаме тестото да скисне, откако ке скисне правиме поголеми топчиња од тестото, ги сплескуваме со рака, или сукало, па ставаме на средина по желба, салама, или сирење(јас имам пробано со се , со сирење,салама,маслинки)и ја преклопуваме, па со вилушка ја го стегаме делот каде се преклопени преку целата површина, и ги пржеме во загрено масло ;)
     
  3. sweet.woman

    sweet.woman Популарен член

    Joined:
    Dec 30, 2010
    Messages:
    1,226
    Likes Received:
    745
    јас не ги чекам да киснат оти тестото станува лепливо
     
  4. ljubicicaa

    ljubicicaa Популарен член

    Joined:
    Dec 14, 2010
    Messages:
    1,540
    Likes Received:
    559
    можеби, јас го месам тестото понајако, па досега сум немала проблем ;)
     
  5. Viiiiip

    Viiiiip Популарен член

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    837
    Likes Received:
    400
    Јас сакам да ги правам за вечера, но ме интересира колку излегуваат отприлика и, колку да биде дебела кората од која ќе ги сечам правоаголниците? :D
     
  6. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    3,831
    Likes Received:
    101,252
    Gender:
    Female
    Јас ги сакам вака

    1 квасец
    200 мл млеко
    1 лажичка шеќер
    400 гр брашно
    1 лажичка сол
    1 лажичка вегета
    2 жолчки
    200 гр.варен компир

    Компирот се вари и се пасира,квасецот да надојде со малку млеко шеќер и брашно, и се замесува.Тестото да надојде едно 30-40 мин потоа се расукува и се филува по желба,завиткани се валкат во белките од јајца па во презла,Се прзат на не могу врело масло.Меки,вкусни,преубави :P :P :P
     
  7. macence85

    macence85 Популарен член

    Joined:
    Aug 30, 2010
    Messages:
    1,217
    Likes Received:
    823
    Море жени ај да ве попитам нешто. Што е финтата што некогаш пирошките си се убаво испржени а некогаш внатре ми остануваат како живи. До температурата на пржење ќе да е или до смесата? Знам дека прашањево ми е УПМ, ама многу се нервирам така ко ми се прај.. :tmi:
     
  8. milky-candy

    milky-candy Нов член

    Joined:
    Nov 6, 2010
    Messages:
    703
    Likes Received:
    715
    Ако пирошката, која валкана во презла ја пржиш на силен оган, потемнува одсгора, а внатре останува жива и глетава...Најдобро е за пирошките на тивок оган да се пржат за да бидат и внатре убави и крцкави...Кога се вадат најдобро на хартија да се стават за да се впие вишокот масло од нив...
     
    macence85 likes this.
  9. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Температурата на пржење е. Ако го вклчуваш шпоретот на најсилно, можеш да ги загориш цели, а внатре живи да си останат. Види си шпоретот твој според температурата, не верувам дека смесата нешто ти е утка, не би требало. ова знам од искуство. И јас порано си се думав за истово :D
    Пошо ме мрзи да чекам да се згрее тоа зејтинот и го вклучував на најсилно и ги ставав внатре. Изгледаат пржени, а внатре крш тесто. :)

    Инаку на темава. Сакам и правам, макар што не баш често. Ги правам внатре со што се имаме дома :) секој што ќе си посака тоа. Јас би рекла обожавам тестени работи, ама заборавам дека обожавав уствари едно време поодамна а веќе подолго време речиси и не јадам толку, ретко кога јадам. Не памтам последно кога направив пирошки... ама ете викендов ќе ги гојам љубимциве мои домашни со пирошки :wasntme:
     
    macence85 likes this.
  10. macence85

    macence85 Популарен член

    Joined:
    Aug 30, 2010
    Messages:
    1,217
    Likes Received:
    823
    :lol: Ами ето пусто вели пржете на загреано масло :D . Ама изгледа и јас сум малце буквалист :D . Ок женски, утре пак ќе им се изсилам :*
     
    zhap4e likes this.
  11. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Епа тоа, ти почекај да се згрее маслото да, така треба, ама после намали го пример ако ти е на 3, намали на 2 или 2 ипол, зависи колку ти е силен шпоретот.. иначе ако не е згреано маслото ќе имаш тесто утоп зејтин.
     
    macence85 likes this.
  12. La.Reina.Del.Sur

    La.Reina.Del.Sur Истакнат член

    Joined:
    May 1, 2011
    Messages:
    1,508
    Likes Received:
    3,880
    Пирошки по рецептот на снаами :)
    Она ги прави од палачинки (прво прави палачинки значи) внатре со кашкавал, салама...(по избор) и ги валка во јајце и презла и ги прже...маа превкусни се :)
     
  13. monalisa

    monalisa Истакнат член

    Joined:
    May 27, 2010
    Messages:
    38
    Likes Received:
    12
    УУУУУУУУУУУ ги обожавам пирошките! Ја молам мама да ги прави!
     
  14. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,767
    Likes Received:
    145,269
    Најубави пирошки прави дечко ми :lol: сериозно подобри и од на мајка ми.. Ги прави со палачинка, а внатре салама, кашкавал некои зачини кои дават преубав вкус,кечап. :rofl:
     
  15. Teresa94

    Teresa94 Истакнат член

    Joined:
    Jun 29, 2011
    Messages:
    326
    Likes Received:
    108
    И ја си правам пирушки по рецептот на кате. Се откачив од моите па сум си сама дома и си правам ручек хехе.. Само ова ми е прв пат да правам пирушки.. па да видиме што ќе биде хаха
     
    kate21 likes this.
  16. A-j-a

    A-j-a Популарен член

    Joined:
    Apr 12, 2011
    Messages:
    1,793
    Likes Received:
    2,025
    Ммммм ги божавам пирошките ма по тестото сум си јас. Вака читајки ве ми се пријаде пирушки, а кој да земе да ги прави на ова пекол време не се стои до шпоретот. :sweat:
     
  17. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,014
    Gender:
    Female
    - 125 грама шунка
    - 1 лажица сол
    - 125 грама сирење
    - 1 кесичка прашок за печиво
    - 400 грама брашно
    - 200 милилитри јогурт
    - 1 јајце

    Брашното, заедно со печивото, ставете го во сад за месење. Направете вдлабнатина во средината и додајте ги јогуртот, солта, јајцето, сирењето (изрендано или изгмечено со виљушка) и ситно исечканата шунка. Замесете тесто од сите продукти, расукајте го и на крајот направете правоаголни форми од целото тесто. Правоаголниците испржете ги во добро загреано масло. Откога ќе се испржат, ставете ги на кујнска хартија за да се исцеди маслото.
     
  18. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    1,647
    ууу што се заврткав во храна и рецепти, а гладна сум ми се јаде :(
    Ги правам со палачинка, ги имам правено и со компири, но овој ми е најлесен начин. Правам по 20-30 ги полнам со смеса и ги заледувам (ако не ми се правени за слава или за специјални гости), потоа ги вадам ги валкам во јајце и презла и уживам во јадењето омилени ми се :P
     
  19. julie77

    julie77 Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    5,566
    Likes Received:
    20,074
    Љубам да јадам пирошки. Поготово со павлака одозгора или мајонез и лимон ... тартар сос. Ги има во Кам готови само да се испржат дома, многу се вкусни!
     
  20. ana.8

    ana.8 Истакнат член

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    124
    Likes Received:
    51
    јас ги правам пирушките по рецептот на кате и стварно се преубави