Пирошки

Discussion in 'Рецепти' started by kate21, Feb 14, 2011.

  1. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Messages:
    1,258
    Likes Received:
    426
    Пирошки си се пирошки, а овие што ги пишувате со палачинка за тоа има име - Похована палачинка. ;)
     
    LudaDevojka likes this.
  2. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,468
    Jас да ви кажам сега еден рецепт, не се баш пирошки, ама се пржат, како мекици нешто, ептен се вкусни :wasntme: A богами и лесни се за правење

    Cостојки

    300 гр сирење
    350гр брашно
    3дл млеко
    пола квасец
    лажица сол
    лажица шеќер
    50гр путер или маргарин

    Kвасецот промешајте го со лажица брашно, лажичка шеќер и сол, и вода :) се остава тоа да остои.

    Oдкако ќе отстои се додава ова во 350 гр брашно, се топи путерот и се додава, се додава и млекото и сирењето.

    Cе замесува и

    се остава малку да нарасне,се прават топчиња и се тапкаат со рака да бидат тенки, и после се пржат во врел зејтин :)
     
    Sexybaby86 likes this.
  3. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Messages:
    3,690
    Likes Received:
    8,638
    Gender:
    Female
    абе нели има едни со обланда се прават? Ги јадев некаде ама не ми текнува кај за да ја побарам рецептата, ама се прават ептен малечки една пирошка едно залче и ептен се вкусни, ај ако ја има некој рецептата нека ја пише
     
  4. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,273
    Едно од моите најубави јадења, предјадења. Би можела да го рангирам во топ 5 јадења :lol: .

    Имам пробано скоро на сите начини да направам, но најубави ми биле оние со палачинка. Тие што се од тесто, некако многу ми личат на обично бело пециво, кое не ми дава некоја посебна карактеристика на пирошка. Ама овие другите ми се незаменливи. Крцкави надвор, а внатре сочни и убави. Задржан вкус и мирис, што за мене е некако важно, за мој вкус.
    Еве ви едно сличке да ве застрвам и да си направите, па да честите после :P :lol: .
     

    Attached Files:

  5. tweety26

    tweety26 Популарен член

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Messages:
    1,650
    Likes Received:
    2,279
    Gender:
    Female
    Ммм обожавам пирошки.Само да не се со многу мрсни,така не можам да ги поднесам.И да се внатре полни сакам.Уште и кога има тартар сос мм милина.Сега таман иде славата наша па ќе правиме.
    Секогаш чекам кога ќе си отидат гостите да ѕирнам по масите да не има уште од пирошките и сите за мене си ги собирам. :lol: Прво за нив се фаќам... :D
     
  6. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    Ги обожавам,често ги правам по оваа рецепта...многу се лесни за правење,и се баш пирошки не се како од обично тесто...баш денеска ги правев :)

    3 шољи вода,3 лажици зејтин и малку сол се става да зоврие,откако се ова ке зоврие се додава
    3 шољи брашно и пола пециво и се убаво се меша со дрвена лажица,треба да биде меко тестото.
    Откако ке се олади тестото зема од него мало топче се расукува се става внатре по желба(сирење,салама итн) потоа се ставаат пирошките во јајце па во презла и се пржат...
    Ако се мери со шоља за млако излегуваат околу 30 пирошки големи колку една педа.
    Преубави се и многу се вкусни :inlove:

    Еве и слика во прилог
    [​IMG]
     
    pharmacy, Libera and Annath like this.
  7. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    17,582
    Likes Received:
    37,978
    Gender:
    Female
    1кг. брашно
    1 квасец
    500мл. млеко
    1 голем филџан зејтин
    3 лажички сол
    1 лажичка шеќер
    сирење (дробено)
     
  8. ocila

    ocila Истакнат член

    Joined:
    Apr 20, 2012
    Messages:
    5,513
    Likes Received:
    1,900
    Јас кога си правам палачинки си правам и пирошки...
    Од истото тесто...
    Сецкам шунка кашкавал понекогаш и краставички
    однадвор со презла и јајца ги правам...
    и ги пржам...
    Еве слики до нет што ги најдов..за тоа како ги правам...
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  9. Nati.P

    Nati.P Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2011
    Messages:
    2,013
    Likes Received:
    856
    И јас секогаш ги правам со палачинки, ама кај и да е ќе пробам со тестото со компири што е.
    Ги правам палачинките, најчесто ги премачкувам со тенок слој мајонез, ги полнам со фил (шунка, кашкавал, варен компир, печурки, кисели краставички, оригано, ќечап или мајонез), ги виткам, ги валкам во јајца и презла и ги пржам. Преубави ми се, крцкави и вкусни :mm: :mm: :)
     
  10. lightning123

    lightning123 Истакнат член

    Joined:
    Jan 17, 2014
    Messages:
    801
    Likes Received:
    391
    Како се прави тестото? Сакам да ја изненадам мајка ми со лично зготвен ручек, а. само пирошките сите ги сакаме. Ако може сѐ по ред, бидејќи се случува ако не е пишано до детал, јаас да го заборавам тој детал :lol:
     
  11. srekaa

    srekaa Активен член

    Joined:
    Sep 22, 2013
    Messages:
    28
    Likes Received:
    2
    ke napravis palacinki (so 2 jajca brasno,voda ,mnogu malku sol gi matis so mikser -potoa vo tavicka za palacinki ) koga ke se napravat palacinkite ke se izrenda kaskavalot salamata i kiselite krastavicki i ke pocnes da gi motas.jas imam 14 gi pravam odlicno D:D so srekaa =prevkusno,ako treba nesto slobodno prasaj
     
    tigarche1 likes this.
  12. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2013
    Messages:
    3,051
    Likes Received:
    69,175
    Благодарност до Kate21 за рецептот. Пирошките излегоа многу вкусни!
     

    Attached Files:

    Annath and kate21 like this.
  13. mila25ve

    mila25ve Истакнат член

    Joined:
    Oct 28, 2012
    Messages:
    454
    Likes Received:
    1,090
    Gender:
    Female
    Јас најпрво правам палачинки а потоа ги полнам со прилог по желба. Најмногу ги сакам полнети со пржен спанаќ и јајца ме потсетуваат на суканото што ми го правеше бабами вкусот им е сличен
     
  14. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Ова е најубавиот рецепт за пирошки кој постои. :clap:

    Клучно е во тестото да има компири, и да се макаат само во белки. :)

    Порано ги јадев, кога јадев јајца, повкусни пирошки од овој рецепт немам пробано никаде !!! :)
     
    Mrs.Bass, eliesaab and kate21 like this.
  15. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,028
    Likes Received:
    36,091
    Gender:
    Female
    Италијански пирошки

    Потребни сосотојки
    • ½ коцка квасец
    • 1 децилитар млако млеко
    • Лажица шеќер
    • ½ децилитри масло
    • 1 килограм наменско брашно
    • 1 јајце
    • 30 грама сол
    • 3 децилитри кисела вода
    Фил
    • 200 грама шунка 200 g
    • 400 грама кисела павлака
    • 400 грама кашкавал
    • 200 грама бело старо сирење
    • 200 грама кечап
    • Сенф
    • Оригано или босилек
    Подготовка:
    Стопете го квасецот во млекото и додадете лажица шеќер. На работната површина ставете брашно и сол, и направете вдлабнатинаво брашното и внатре додадете млеко со квасец, малку измешајте, па искршете го јајцето, додадете масло и кисела вода. Замесете глатко тесто, ни меко ни тврдо, отприлика како за леб. Измесеното тесто ставете го во поголема пластична кеса која е подмачкана со масло од внатрешна страна и оставете го на собна температура додека не постигне трипати поголем волумен.
    Тогаш тестото поделете го на осум делови, измесете го уште еднаш секој дел и развлечете ги во димензија 15×25 сантиметри во облик на круг. Во средината ставете два листа шунка, на шунката додадете павлака, потоа додадете рендан кашкавал и бело сирење, додадете кечап, сенф, рен и зачини по желба. Преклопете го тестото по долгата страна, потоа спој те ги краевите и преклопете го тестото и од друга страна. Со лесно стегање спој те го тестото, затворете ја пирошката, па преку пирошката изрендајте кашкавал и ставете малку кечап.
    Печете на 200 степени околу 15 минути.
     
    Annath and joy1 like this.
  16. Super-Mama

    Super-Mama Истакнат член

    Joined:
    Mar 11, 2014
    Messages:
    144
    Likes Received:
    14
    Рецепт за пирошки со готови кори?
     
  17. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,014
    Gender:
    Female
    Пирошки од бриош лепче.
    Секоја коцка од лепчето Бриош убаво со сукало ќе ја расукате, на почетокот од лепчето од каде што ќе почнете да виткате, ставата малку кашкавал или здренка и малку салама (не на целото лепче зошто во спротивно ќе ви се отворат). Во една чинија матите 1 јајце со малку млекце, а во друга чинија презла.
    Ја виткате кришката, мацкате во јајцето со млеко па во презла и кратко ги пропржувате во загреан зејтин. Ги спуштате прво на страната каде што завршува кришката за да фати кора прво тука да не се отворат. Немте поим како се вкусни, и брзо се прават.
     
    boo3, joy1, Val-Dim and 1 other person like this.
  18. parisian chic

    parisian chic Истакнат член

    Joined:
    Mar 9, 2015
    Messages:
    395
    Likes Received:
    762
    Gender:
    Female
    Пирошките што се прават од палачинки со фил со урда, се става и јајца внатре или само урда? :)
     
  19. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Joined:
    May 17, 2017
    Messages:
    444
    Likes Received:
    7,405
    Gender:
    Female
    Урдата комбинирана со јајце е поубава, може да ставеш за побогат вкус.
     
  20. PogbaPol

    PogbaPol Популарен член

    Joined:
    May 27, 2015
    Messages:
    2,511
    Likes Received:
    10,358
    Gender:
    Male
    Обожавам:inlove:
     
    sjdgo likes this.