Помфрит

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by Sarah123, Jul 26, 2012.

  1. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,224
    Likes Received:
    91,837
    Gender:
    Female

    :О оваа како јас да сум го пишувала :D Компир си е компир дали е помфрит варен печен .... најубав ми е :lol:
     
    Just.you and jacqueline.s like this.
  2. Natali.3

    Natali.3 Форумски идол

    Joined:
    Sep 16, 2013
    Messages:
    5,739
    Likes Received:
    54,629
    Gender:
    Female
    Пржам компир, не често али ко че ми текни и мн го сакам :inlove:
     
  3. Sunshine88

    Sunshine88 Истакнат член

    Joined:
    Mar 25, 2010
    Messages:
    1,533
    Likes Received:
    583
    ММММММММ моето омилено, кај најдов сеа да ја прочитам темава, ми се пријаде, а на диета сум :devil: :devil: :devil:
     
  4. MDonovich

    MDonovich Активен член

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    73
    Likes Received:
    42
    Јас обожавам помфридт. Најмногу го сакав од мекдоналц :D
     
  5. mice83

    mice83 Истакнат член

    Joined:
    Feb 12, 2013
    Messages:
    153
    Likes Received:
    51
    ах тие прзени компирчиња знаеме колку е штетен но сепак ги обожавам можам секој ден да јадам и пак да не ми се досадни
     
  6. Cka

    Cka Форумски идол

    Joined:
    Sep 23, 2010
    Messages:
    11,746
    Likes Received:
    141,656
    Не се штетни ако се прават дома (читај, не се пржат во 200 пати прегорен зејтин кој е канцероген, како во сендвичарите). нормално, да немааат масно останато, туку да се добро исцедени. Пред пржење треба да стојат во ладна вода, повкусни се
     
  7. daylight

    daylight Популарен член

    Joined:
    Dec 22, 2011
    Messages:
    3,253
    Likes Received:
    4,311
    Ако сакате помфритот да ви биде како тој на Мекдоналдс, со златносветла боја и лесен на вкус тогаш пржете ги компирите во палмино масло. Маслото од палма иако поскапо, за разлика од другите масла не е толку тешко и трпи повеќекратна термичка обработка.
    Доколку се јаде без леб не е толку страшно, нема да те дебелее. Лебот и компирот и двата се скроб и поради тоа не е пожелно да се комбинираат.
     
  8. srcence1607

    srcence1607 Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2012
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    2,475
    Gender:
    Female
    мммм обожаваам помфрииит :inlove: го сакам кога е тенок а не ко во некои сендвичари како со секира да ги делкале компирите |( сакам да го јадам со помалце кечап, повеќе мајонез а неќна пробав и со сенф феноменален е, прсти да излиже човек :inlove: :x и посебно мајка ми дома кога го пржи а богами и мекдоналдс ми фалат во моментов ;(
     
  9. PussyHunter

    PussyHunter Нов член

    Joined:
    Aug 15, 2011
    Messages:
    636
    Likes Received:
    724
    Обожавам помфрит иако знам дека е fast food. Помфрит со кечап, мајонез и многу луто.
     
  10. Agrona

    Agrona Популарен член

    Joined:
    Dec 21, 2012
    Messages:
    1,240
    Likes Received:
    1,713
    Gender:
    Female
    Помфрит, помфрит, помфрит мммммммммммм :inlove: ЉУБОВ :inlove:
    Знам дека не чини ЗНАМ. Но, што да правам го обожавам.
    Уште како дете мало сум се "давела" во помфрит. :inlove:
     
  11. RedHeart

    RedHeart Истакнат член

    Joined:
    Sep 8, 2011
    Messages:
    283
    Likes Received:
    47
    Го обожавам значи го јадам со месо но многу често се случува да го јадам само него
     
  12. Keri

    Keri Популарен член

    Joined:
    Feb 19, 2010
    Messages:
    248
    Likes Received:
    1,398
    Gender:
    Female
    Со сирење! Мх, мх, мх... Или не ретко и со кечап и мајонез. Како и да е помфрит е совршенство!
     
  13. Elence93

    Elence93 Форумски идол

    Joined:
    Dec 16, 2009
    Messages:
    6,038
    Likes Received:
    5,451
    Gender:
    Female
    Обожавам помфрит, али се откажав одамна од јадење брза храна надвор, така што дома си го правам. Не знам дали е поштетно тоа што ги пржат во палмино масло или тоа што по 100 пати истото го користат, ужас! :x Инаку, ги обожавам со ситно рендано сирење, а и обични со сол не одбивам :lol:
     
  14. Emilia.Attias

    Emilia.Attias Популарен член

    Joined:
    Jan 19, 2013
    Messages:
    909
    Likes Received:
    575
    Gender:
    Female
    Го обожавам, ама во последно време почнаа жив да го ставаат во сендвичарите. :fubar: :swear:
     
  15. realGirl

    realGirl Популарен член

    Joined:
    May 25, 2014
    Messages:
    1,411
    Likes Received:
    6,698
    Gender:
    Female
    ммм помфрит со кечап и мајонез или пак само со солче највкусно :inlove:
     
  16. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,184
    Likes Received:
    27,373
    Баш вчера бев во сендвичара со другарките и му велат на готвачот може еден селски помфрит и јас сум оваква :^) и велам каков е тој помфрит и тие :lol: :rofl: :lol: :rofl: .Со сирење и јас :puke: :puke: .Ми се згади.Сега пред малку го направив убав е вкусен е само сирење одзгоре.Инаку не јадам помфрит со сол.
     
  17. ivchee.ivche

    ivchee.ivche Истакнат член

    Joined:
    Feb 4, 2013
    Messages:
    297
    Likes Received:
    42
    Gender:
    Female
    Омиленооо :inlove:
     
  18. Twinkles

    Twinkles Истакнат член

    Joined:
    Jan 17, 2014
    Messages:
    647
    Likes Received:
    981
    Обожувам!
    Дома си го правам , најубаво :)
     
  19. MalaMedena

    MalaMedena Истакнат член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    445
    Likes Received:
    178
    ухх ептен сакам помфрит,скоро секој втор ден јадам :D
    Најчесто со кечап,ама немам нипто против и со сиренце :D Селски помфрит не го викаат само со сирење туку и оние компирчиња (подебело сечени) со зачин,печени во фурна :)
     
  20. sweet-cherry

    sweet-cherry Форумски идол

    Joined:
    Jan 28, 2011
    Messages:
    3,668
    Likes Received:
    29,440
    Gender:
    Female
    Јас обожавам помфрит, ама доста калоричен е, а guilty pleasure ми е.
    Најдов на интернет еден доста добар рецепт No-Fry Fries за помалку калорична верзија,а се добива еднакво вкусен и крцкав компир.Се сечат компирите, отстојуваат малку во ладна вода и убаво се цедат.Се посипуваат(попрскуваат) со маслиново масло и се редат во тавче за печење на кое однапред ќе поставите хартија за печење.Си ставате зачини по желба и сол и печете на максимална температура.Моите за 15-тина минути беа готови, ама сепак ќе треба да ги проверувате.Имаат неверојатно добар вкус, крцкави се како чипс и дури повеќе ми се допаднаа од пржените компири.
    [​IMG]
     
    Mishela likes this.