Посни јадења

Discussion in 'Рецепти' started by dowe, Dec 9, 2009.

  1. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,324
    Likes Received:
    33,660
    Gender:
    Female
    Дали ги имаш правено?
    Сакам да пробам, па ме интересира дали мора да бидат потопени во масло додека се пржат или може прво едната, па другата страна да се пржи? И дали успиваат масло?
     
  2. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,939
    Не сум ги правела, ама доле во коментари ептен и ги фалат. И општо сите рецепти ги фалат.
    Мислам дека е битно да се потрошат цели во масло баш за да не упиваат од маслото, набрзина да се направи коричка.
    И таа самата вика дека е битно да се цели потопени.
    Обожавам фалафел, ама ич не сакам да пржам во масло дома, па никогаш не сум правела. Би сакала да го направам рецептов, ама пржењето ме одвраќа.
    Плус би сакала онака аутентик, со хумус плус, а тоа веќе еден куп работа е.
     
    IRBBB likes this.
  3. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,324
    Likes Received:
    33,660
    Gender:
    Female
    Ако направиш, сподели искуство како ќе испаднат.
    Јас се токмам сејтан да се пробам да направам, ама не ми фаќа умот. :?:
     
  4. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,324
    Likes Received:
    33,660
    Gender:
    Female
    Луѓенца посна шлаг пена дали имате видено?
     
  5. KittyAgnes

    KittyAgnes Истакнат член

    Joined:
    Feb 28, 2021
    Messages:
    918
    Likes Received:
    1,369
    Gender:
    Female
    Уф ја следам оваа јутуберка одлична е... се што имам пробано топ испаднало, дефинитивно ќе го пробам овој рецепт
     
    IRBBB likes this.
  6. Kikiccc

    Kikiccc Популарен член

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    1,181
    Likes Received:
    1,053
    Gender:
    Female
    Кечап се јаде ? Да не е мрсно?
     
  7. vevija

    vevija Истакнат член

    Joined:
    Jan 16, 2016
    Messages:
    117
    Likes Received:
    143
    Gender:
    Female
    Може не е мрсно
     
    Kikiccc likes this.
  8. Цунами

    Цунами Истакнат член

    Joined:
    Jul 7, 2021
    Messages:
    375
    Likes Received:
    629
    Gender:
    Female
    Девојки, само што го спремив и брзам да ви кажам рецептот.
    Значи водата од наут-от во конзерва, кај мене беше од оние тегли наут што ги продаваат во кам, ја варам едно 5 минути и ја оставам да се излади. Малото тенџерче што ја варев го ставив во сад ладна вода за побрзо да иде.
    После тоа во изладената вода од наут ставив половина лажичка сол, на врв на лажичка кари, на врв на лажичка лик во прав (мислам дека тоа што е во прав го прави вкусот, инаку би бил многу интензивен, мене вака убав ми е ептен), една лажичка лимон, само што јас немав лимон, во фрижидер имав само од оние шишенцава што се продаваат демек лимонов сок, веројатно може и оцет, било каква киселина.
    Ставив и една лажичка свеж копар за да ми добие после свеж вкус. Се става и лажичка сенф, јас од тој на Томи ставив.

    Во ваквата вода со зачини ставив и околу една до две супени лажици наут, што си беше со водата.

    Го ставив во блендер, ја нутри булет имам, се додека не добив хомогена смеса.

    После тоа, во оваа смеса додадов од око исто толку масло. Имав малку обично сончогледово масло, и бидејќи немав друго, а и јас така сакав за вкус да добие и да биде поздраво, ставив ладно цедено сончогледово масло, од тие на Фила.
    Значи од око малце повеќе од пола да биде маслото од водената смеса.

    И вратив блендерот, и супер се згусна и бев пресреќна, а за вкусот... одамна немам со прсти вака директно јадено од некоја смеса. Веќе не планирам да купувам обичен посен мајонез, освен доколку нели некогаш не ми текне стрв да ме фати. Ова е фантазија. И супер ми се згусна.

    Јас повеќе време го блендирав може трипати по 10 секунди, и иако смесата се загреа пак беше густ и цврст, и топол беше превкусен.

    Сега ми е во фрижидер, и можам да замислам пак кога вкусовите ќе се соединат, копарот малце да пушти, каква убавина ќе биде тоа.
     
    IRBBB likes this.
  9. Hortenzija

    Hortenzija Популарен член

    Joined:
    Apr 14, 2019
    Messages:
    1,674
    Likes Received:
    15,649
    Gender:
    Female
    Дали е посно?
     

    Attached Files:

    KittyAgnes likes this.
  10. MeowMeow

    MeowMeow Популарен член

    Joined:
    Sep 18, 2019
    Messages:
    916
    Likes Received:
    2,687
    Gender:
    Female
    Да.
     
    Hortenzija likes this.
  11. edna_malecka

    edna_malecka Популарен член

    Joined:
    Jan 15, 2018
    Messages:
    3,894
    Likes Received:
    14,706
    Gender:
    Female
    Како се прави посен гриз?
    Како да го направам без млеко да е?
     
  12. calm-girl

    calm-girl Истакнат член

    Joined:
    Jun 18, 2021
    Messages:
    606
    Likes Received:
    915
    Gender:
    Female
    Свари го гризот само со вода и ако го сакаш благ додади му шеќер. Јас од благо денес јадов сутлијаш, ама без млеко, само со вода и му додадов шеќер колку што го сакам благ.
     
    Last edited: Dec 8, 2021
  13. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2018
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    14,264
    Gender:
    Female
    Ако користите наут, задолжително ставете мелен ким, инаку ќе оддувате некого (mooning) )))))))))))

    Водата од наутот иста е како водата од грав. :D
     
  14. Цунами

    Цунами Истакнат член

    Joined:
    Jul 7, 2021
    Messages:
    375
    Likes Received:
    629
    Gender:
    Female
    Сите мешунки пред да ги користам ги киснам цела вечер во вода и киселина (ради лектинот), обично оцет ставам две три лажички, или лимон ете. Па утредента ќе ги плакнам. Ова од лектинот се случува. Дури и овесот треба, арно ама мене неубав ми е така, да го киснам преку вечер па да го плакнам.

    А од овој рецепт погоре, водата се врие едно пет минути, може и тоа помага, ама јас немав проблеми никакви со гасеви, а доста количински јадев. И воопшто онака немам скоро па ич гасеви и надуеност, па ќе сум приметела да имало нешто.

    Стварно немам приметено, ја дури кога почнав да го пишувам мислењето мислев дека сум ставала рецепт за веге плескавици, па тргнав да објаснувам како ги киснам навечер. Ама и од оваа вода од тегла немам ништо приметено. А доста количински јадев, сос со макарони и рукола, фантазија е.
     
  15. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2018
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    14,264
    Gender:
    Female
    Уште подобро ако нѐ ти прави проблем, мене сите мешункасти ми прават проблем.

    А за наутот знам дека и за фалафер и други сл. рецепти се става ким токму за да нѐ прави гасови.
     
    Цунами likes this.
  16. Цунами

    Цунами Истакнат член

    Joined:
    Jul 7, 2021
    Messages:
    375
    Likes Received:
    629
    Gender:
    Female
    Не сум знаела, баш ти фала за финтава со кимов, ќе пробам обавезно, може и побогат вкус ќе дава
     
    g8lQQk likes this.
  17. calm-girl

    calm-girl Истакнат член

    Joined:
    Jun 18, 2021
    Messages:
    606
    Likes Received:
    915
    Gender:
    Female
    Дали има нешто посно и без зејтин по продавниците што се продава на готово ?
     
  18. Asteroidcrashboy

    Asteroidcrashboy Активен член

    Joined:
    Dec 6, 2021
    Messages:
    33
    Likes Received:
    42
    Gender:
    Male
    Posni kjoftinja od lekja vo domaten sos najdobro nesto
     
  19. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,324
    Likes Received:
    33,660
    Gender:
    Female
    Освен овошје и зеленчук, леб и тестенини, кечап (не знам дали сите), маслинки црни без масло и без солило, таан алва..
     
    calm-girl likes this.
  20. Imagina

    Imagina Истакнат член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    133
    Likes Received:
    130
    Gender:
    Female
    И конзервираните наут, леќа, грашок, пченка, грав се посни, само вода и сол имаат...има и во тегли и во конзерви по маркетите.
     
    IRBBB and calm-girl like this.