Дали ги имаш правено? Сакам да пробам, па ме интересира дали мора да бидат потопени во масло додека се пржат или може прво едната, па другата страна да се пржи? И дали успиваат масло?
Не сум ги правела, ама доле во коментари ептен и ги фалат. И општо сите рецепти ги фалат. Мислам дека е битно да се потрошат цели во масло баш за да не упиваат од маслото, набрзина да се направи коричка. И таа самата вика дека е битно да се цели потопени. Обожавам фалафел, ама ич не сакам да пржам во масло дома, па никогаш не сум правела. Би сакала да го направам рецептов, ама пржењето ме одвраќа. Плус би сакала онака аутентик, со хумус плус, а тоа веќе еден куп работа е.
Ако направиш, сподели искуство како ќе испаднат. Јас се токмам сејтан да се пробам да направам, ама не ми фаќа умот.
Уф ја следам оваа јутуберка одлична е... се што имам пробано топ испаднало, дефинитивно ќе го пробам овој рецепт
Девојки, само што го спремив и брзам да ви кажам рецептот. Значи водата од наут-от во конзерва, кај мене беше од оние тегли наут што ги продаваат во кам, ја варам едно 5 минути и ја оставам да се излади. Малото тенџерче што ја варев го ставив во сад ладна вода за побрзо да иде. После тоа во изладената вода од наут ставив половина лажичка сол, на врв на лажичка кари, на врв на лажичка лик во прав (мислам дека тоа што е во прав го прави вкусот, инаку би бил многу интензивен, мене вака убав ми е ептен), една лажичка лимон, само што јас немав лимон, во фрижидер имав само од оние шишенцава што се продаваат демек лимонов сок, веројатно може и оцет, било каква киселина. Ставив и една лажичка свеж копар за да ми добие после свеж вкус. Се става и лажичка сенф, јас од тој на Томи ставив. Во ваквата вода со зачини ставив и околу една до две супени лажици наут, што си беше со водата. Го ставив во блендер, ја нутри булет имам, се додека не добив хомогена смеса. После тоа, во оваа смеса додадов од око исто толку масло. Имав малку обично сончогледово масло, и бидејќи немав друго, а и јас така сакав за вкус да добие и да биде поздраво, ставив ладно цедено сончогледово масло, од тие на Фила. Значи од око малце повеќе од пола да биде маслото од водената смеса. И вратив блендерот, и супер се згусна и бев пресреќна, а за вкусот... одамна немам со прсти вака директно јадено од некоја смеса. Веќе не планирам да купувам обичен посен мајонез, освен доколку нели некогаш не ми текне стрв да ме фати. Ова е фантазија. И супер ми се згусна. Јас повеќе време го блендирав може трипати по 10 секунди, и иако смесата се загреа пак беше густ и цврст, и топол беше превкусен. Сега ми е во фрижидер, и можам да замислам пак кога вкусовите ќе се соединат, копарот малце да пушти, каква убавина ќе биде тоа.
Свари го гризот само со вода и ако го сакаш благ додади му шеќер. Јас од благо денес јадов сутлијаш, ама без млеко, само со вода и му додадов шеќер колку што го сакам благ.
Ако користите наут, задолжително ставете мелен ким, инаку ќе оддувате некого ))))))))))) Водата од наутот иста е како водата од грав.
Сите мешунки пред да ги користам ги киснам цела вечер во вода и киселина (ради лектинот), обично оцет ставам две три лажички, или лимон ете. Па утредента ќе ги плакнам. Ова од лектинот се случува. Дури и овесот треба, арно ама мене неубав ми е така, да го киснам преку вечер па да го плакнам. А од овој рецепт погоре, водата се врие едно пет минути, може и тоа помага, ама јас немав проблеми никакви со гасеви, а доста количински јадев. И воопшто онака немам скоро па ич гасеви и надуеност, па ќе сум приметела да имало нешто. Стварно немам приметено, ја дури кога почнав да го пишувам мислењето мислев дека сум ставала рецепт за веге плескавици, па тргнав да објаснувам како ги киснам навечер. Ама и од оваа вода од тегла немам ништо приметено. А доста количински јадев, сос со макарони и рукола, фантазија е.
Уште подобро ако нѐ ти прави проблем, мене сите мешункасти ми прават проблем. А за наутот знам дека и за фалафер и други сл. рецепти се става ким токму за да нѐ прави гасови.
Освен овошје и зеленчук, леб и тестенини, кечап (не знам дали сите), маслинки црни без масло и без солило, таан алва..
И конзервираните наут, леќа, грашок, пченка, грав се посни, само вода и сол имаат...има и во тегли и во конзерви по маркетите.