Посни јадења

Discussion in 'Рецепти' started by dowe, Dec 9, 2009.

  1. Tweety10Tweety

    Tweety10Tweety Истакнат член

    Joined:
    Oct 24, 2012
    Messages:
    25
    Likes Received:
    3
    Дали можеби знаете некој сос за тестенини што е без масло, бидејќи постам без масло па се мислев да направам за ручек тестенини посни со сос некој само ми треба да е без масло и по можност да е со убав вкус
     
  2. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,939
    Пасиран домат, пиперка и кромидче, може и свежо или да се проврие малце, можеш да додадеш и маслинки, или шампињони...
     
    ilipili, Serafima and Tweety10Tweety like this.
  3. i-v-a-n-4-e

    i-v-a-n-4-e Популарен член

    Joined:
    Aug 16, 2011
    Messages:
    617
    Likes Received:
    1,116
    Gender:
    Female
    Еве еден рецепт со соја, печурки и кечап. На мене ова ми стана омилено јадење.
    1 пакетче соја топче се вари, потоа се остава да се излади и се цади од водата. потоа сојата се става во загреан зејтин и се пржи. Се ставаат сецкани печурки (по желба) и кечап и сето тоа заедно се пржи околу 5 минути. А кој сака исто така за вкус може да стави и буковец. Пробајте мн е вкусно, а и ефтино :)
     
    ilipili and Serafima like this.
  4. AloneM

    AloneM Активен член

    Joined:
    Dec 17, 2012
    Messages:
    54
    Likes Received:
    46

    Убаво што информацијата ја сподели и со нас феминките, ти благодариме за тоа.:) И јас го сметав Кристал маргаринот за посен, ама во денешно време никогаш ништо не се знае..
     
    Serafima likes this.
  5. izabela.nik

    izabela.nik Популарен член

    Joined:
    Apr 20, 2013
    Messages:
    766
    Likes Received:
    6,115
    Gender:
    Female
    jas obozavam od posna hrana ananas urmi i kompircinja potpeceni so pecurki mmmm pozdrav
    [mod-kirilica:15qq35eo][/mod-kirilica:15qq35eo]
     
  6. izabela.nik

    izabela.nik Популарен член

    Joined:
    Apr 20, 2013
    Messages:
    766
    Likes Received:
    6,115
    Gender:
    Female
    Ве молам за мислење дали медот е посен??? Поздрав
     
  7. Libera

    Libera Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2011
    Messages:
    1,278
    Likes Received:
    5,908
    Gender:
    Female
    Посен е, јади си слободно :) .
     
  8. femina91

    femina91 Истакнат член

    Joined:
    Jul 30, 2011
    Messages:
    55
    Likes Received:
    17
    Дали смоките стоби флипс црвените се посни??
     
  9. x-MajaEsposito-x

    x-MajaEsposito-x Популарен член

    Joined:
    Mar 8, 2013
    Messages:
    1,758
    Likes Received:
    3,684
    Gender:
    Female
    Неможам да издржам без нешто благо.. отидов до маркетот реков чоколадо за готвење ќе купам па ги прочитав состојките и вели дека има безмасно млеко :^) .. Се двоумам дека сепак е млеко.. :?: ? И сакам да прашам дали се јади туна во овој период од постот? Зошто другарка ми вели не се јадело дека ова строга недела ама шознам реков да се прашам јас :)
     
  10. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,274
    Сепак е млеко мила, дали обезмастено или не.
    Исто и туна (воопшто риба) не се јаде, особено оваа недела. Оваа недела е страдалната недела, затоа е и многу строга, заклучно со саботата, каде оваа сабота е единствената сабота во целата година каде не е благословено да се јаде масло. Од овој факт можеме да заклучиме колку се тешки овие денови. Затоа убаво би било да се придржиме кон тоа, за наше добро, за наше спасение :) .
    Ако можеш, убаво би било да си испостиш без масло.
     
    x-MajaEsposito-x likes this.
  11. charliee

    charliee Истакнат член

    Joined:
    Mar 19, 2012
    Messages:
    816
    Likes Received:
    716
    Gender:
    Female
    посни се ако постиш со зејтин ако не не ги јади
    ако толку ти се јаде благо јади само шеќер,мед,мармалад, јаткасти плодови(ореви,лешници,бадеми...),овошје,варена пченка ова кје ти го регулира нагонот а најмногу јаткастите плодови а воедно и кје ти ја заситат гладта.
     
    x-MajaEsposito-x likes this.
  12. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    1 - Во тенџерче ставам леќа, сецкани моркови и сецкан кромид (или сецкан лук, ама ако ставам лук, го ставам на крајот). Се вари за кратко време и се зачинува (јас ставам само сол и црн пипер)
    Ова е рецепт без масло, ставете помалку вода, за да дојде многу густо и превкусно е.
    Истиов рецепт може да се прави и со црвена леќа, само што таа се раскашкува.

    2 - Ставам ориз да покисни во вода неколку часа. Така оризот омекнува и се вари за дупло (дури и побрзо од дупло) време. Се промешува и се пази да не се залепи, бидејќи е без масло. Баш дека е киснат оризот, брзо се вари не се залепува.
    На крајот додавам сецкан спанаќ (подобро да е кинат со раце). Ставам зачини (сол и црн пипер по мој избор)

    3 - Во тава за печење (мене најдобро ми е во стаклена), ставам сецкани компири и многу малку вода. Додавам разни зачини, босилок, рузмарин. Се печат во релна без масло, нема да запечат, а поради зачините се многу вкусни.
    Потоа покиснете ја тавата со вода и за брзо време ќе може прелесно да ја измиете.

    4 - Варен кус-кус (тоа е тарана, ама многу ситна и посна е), може да го комбинирате со разни додатоци, тиквички, патлиџани...

    5 - Една тиквичка пресечете ја по должина на половина и издлабете ја внатрешноста. Може да ја наполните со мешавина од ситна соја и патлиџан (сос од патлиџан или сецкан свеж) со зачини и да ги печете во релна, во тава каде сте ставиле малку вода.

    6 - Месам домашен леб, во него ставам разни зачини, семки, сусам, и додека е топол е превкусен. (Го печам над хартија за печење, таа е мрсна, ама мислам дека нема врска со маслово, ако грешам нека ме поправи некој)

    7 - Ова го немам јадено баш, дека не го обожавам. Леб се попрскува со вода, одозгора се наросува шекер и цимет. Вака често јаделе порано нашите.
    Има и солена варијанта, со што лебот се наросува со сол и малку буковска.

    Можеби рецептиве не се баш највкусни, ама се прават без масло, и интересни се за промена во менито. :)
     
    shushu, Madonna, stylishh and 2 others like this.
  13. gentle.girl

    gentle.girl Истакнат член

    Joined:
    Jan 27, 2013
    Messages:
    594
    Likes Received:
    251
    Имат и посни медењаци земиси :)
     
  14. Lina24

    Lina24 Истакнат член

    Joined:
    Feb 26, 2010
    Messages:
    2,230
    Likes Received:
    438
    ај некој рецепт како да зготвам свежи шампињони без масло? обично ги пржам со праз или кромид, незнам како би изгледале печени, изводливо е или не :)
     
  15. jesicaalba

    jesicaalba Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2011
    Messages:
    140
    Likes Received:
    25
    Gender:
    Female
    Јас ги печам во алуминиумска фолија на скара без масло, само сол додавам.
     
  16. elka.timova

    elka.timova Истакнат член

    Joined:
    May 27, 2013
    Messages:
    143
    Likes Received:
    31
    Gender:
    Female
    Јас најмногу ја сакам посната сарма. Но и манџата со школки и ракчиња е посна и многу вкусна. :P :P
     
  17. sofijanoka

    sofijanoka Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2013
    Messages:
    2,652
    Likes Received:
    15,512
    Gender:
    Female
    Убави се и печени,јас имам и полнето со ориз некои...Како додаток на полнети пиперки...со соја и ориз...Бидејки сум вегетаријанка....
     
  18. sofijanoka

    sofijanoka Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2013
    Messages:
    2,652
    Likes Received:
    15,512
    Gender:
    Female
    Или само стави им водичка и фолија...Така малце да се сварат и да се запечат...
     
  19. karenin

    karenin Популарен член

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Messages:
    1,426
    Likes Received:
    2,172
    Пост

    Посна торта со јаболка

    Состојки
    4 јаболка, 4 филџани шекер, 4 филџани брашно, 1 филџан масло, 1 лажица какао, 1 лажица сода бикарбона, 100 гр чоколада за готвење

    Подготовка
    Јаболката ги рендаме, па потоа ги додаваме брашното, шекерот, маслото, какаото, и содата, па мешаме со лажица, додека не се изедначи смесата. Вака добиената смеса ја печеме во тепсија бр.30, ама пред да ја испечеме ја оставаме да отстои еден саат, додека не се појават меурчиња на површината. Печеме во загрена рерна околу 20-на минути, откако ке се олади ја премачкуваме со мармалад и топено чоколадо.

    Прочитај повеќе: http://moirecepti.mk

    Девојки, сакам да споделам еден рецепт кој самошто го најдов, а воедно сакам и да прашам дали навистина се посни: krem fix Dr Oetker и несквикот.

    Eurokrem preliv (obican i posni)

    Sastojci

    1 vanilin secer
    1 kasika secera
    1/2 margarina
    8 kasika neskvika (ili kakaa ako je posno)
    1/2krem fix Dr Oetkerov
    1dl voda

    U serpicu sipati 1dl vode, dodati vanilin secer I obican secer. Kada sve to provri i secer se istopi skloniti sa vatre i ostaviti 1-2min da se prohladi. U tu smesu sipati izrendan margarin (lakse je kad se izrenda) i promesati da se smesa sastavi i dobije kremasti izgled. U to sve dodati 8 kasika neskvika ili kakaa i izmesati da se smesa sjedini. Na kraju dodati krem fix-a i mesati rucno 2 min. Ostaviti malo da se smesa zgusne i dobicete inzvarendan krem koji moze da se sluzi uz bilo sta.
     
    Serafima and PopaDone like this.
  20. anuskaNESTLE

    anuskaNESTLE Популарен член

    Joined:
    May 25, 2011
    Messages:
    1,979
    Likes Received:
    7,105
    Во понеделник сум на слава кај дечко ми дома, (кај свекрвица и свекор) :lol: па решив да направам посно благичко. Секогаш кога им носам благо, е правено од мајка ми и од мене заедно, и секогаш ми го бендисувале премногу па дури и одма рецепти им давам, ама сега сум сама тука во Скопје, така да прв пат сама ќе готвам нешто благо и ептен сум возбудена, но за жал не можам да одберам нешто комплицирано или некоја убава посна торта, пошто немам баш време за правење на второ благо ако го утнам тоа комплицираното, па се одлучив за совршени лесни и ефтини посни колачиња.

    [​IMG]

    Состојки

    Тесто
    1/2 мл масло
    250 мл млака вода
    2 пециво
    брашно по потреба

    Фил
    250гр мармелада од сливи, кора од лимон, мелени ореви, ванила

    Шербет
    1 кг шеќер
    600 мл вода

    За валкање
    по желба/потреба мелени ореви, кокос

    Подготовка

    Во длабок сад се става маслото, водата , пецивото и брашното и се замесува глатко тесто. Се дели тестото на 4 дела. Секој дел се сучи во кора која се премачкува со 2 лажици мармелада, 2 лажици мелени ореви, кора од лимон и ванила. Сето ова се замотува во ролат кој се сечи на парчиња. Од еден ролат излегуваат 10 парчиња. Значи од сите 4 ролати излегуваат околу 40 колачи.
    Се печат во загреана релна на 200степени-30мин. Кога ќе оладат се попаруваат со шербет, се оставаат да впијат колачите од шербетот и се увалкуваат со мелени ореви или кокос. Пријатно!