Дали можеби знаете некој сос за тестенини што е без масло, бидејќи постам без масло па се мислев да направам за ручек тестенини посни со сос некој само ми треба да е без масло и по можност да е со убав вкус
Пасиран домат, пиперка и кромидче, може и свежо или да се проврие малце, можеш да додадеш и маслинки, или шампињони...
Еве еден рецепт со соја, печурки и кечап. На мене ова ми стана омилено јадење. 1 пакетче соја топче се вари, потоа се остава да се излади и се цади од водата. потоа сојата се става во загреан зејтин и се пржи. Се ставаат сецкани печурки (по желба) и кечап и сето тоа заедно се пржи околу 5 минути. А кој сака исто така за вкус може да стави и буковец. Пробајте мн е вкусно, а и ефтино
Убаво што информацијата ја сподели и со нас феминките, ти благодариме за тоа. И јас го сметав Кристал маргаринот за посен, ама во денешно време никогаш ништо не се знае..
jas obozavam od posna hrana ananas urmi i kompircinja potpeceni so pecurki mmmm pozdrav [mod-kirilica:15qq35eo][/mod-kirilica:15qq35eo]
Неможам да издржам без нешто благо.. отидов до маркетот реков чоколадо за готвење ќе купам па ги прочитав состојките и вели дека има безмасно млеко .. Се двоумам дека сепак е млеко.. ? И сакам да прашам дали се јади туна во овој период од постот? Зошто другарка ми вели не се јадело дека ова строга недела ама шознам реков да се прашам јас
Сепак е млеко мила, дали обезмастено или не. Исто и туна (воопшто риба) не се јаде, особено оваа недела. Оваа недела е страдалната недела, затоа е и многу строга, заклучно со саботата, каде оваа сабота е единствената сабота во целата година каде не е благословено да се јаде масло. Од овој факт можеме да заклучиме колку се тешки овие денови. Затоа убаво би било да се придржиме кон тоа, за наше добро, за наше спасение . Ако можеш, убаво би било да си испостиш без масло.
посни се ако постиш со зејтин ако не не ги јади ако толку ти се јаде благо јади само шеќер,мед,мармалад, јаткасти плодови(ореви,лешници,бадеми...),овошје,варена пченка ова кје ти го регулира нагонот а најмногу јаткастите плодови а воедно и кје ти ја заситат гладта.
1 - Во тенџерче ставам леќа, сецкани моркови и сецкан кромид (или сецкан лук, ама ако ставам лук, го ставам на крајот). Се вари за кратко време и се зачинува (јас ставам само сол и црн пипер) Ова е рецепт без масло, ставете помалку вода, за да дојде многу густо и превкусно е. Истиов рецепт може да се прави и со црвена леќа, само што таа се раскашкува. 2 - Ставам ориз да покисни во вода неколку часа. Така оризот омекнува и се вари за дупло (дури и побрзо од дупло) време. Се промешува и се пази да не се залепи, бидејќи е без масло. Баш дека е киснат оризот, брзо се вари не се залепува. На крајот додавам сецкан спанаќ (подобро да е кинат со раце). Ставам зачини (сол и црн пипер по мој избор) 3 - Во тава за печење (мене најдобро ми е во стаклена), ставам сецкани компири и многу малку вода. Додавам разни зачини, босилок, рузмарин. Се печат во релна без масло, нема да запечат, а поради зачините се многу вкусни. Потоа покиснете ја тавата со вода и за брзо време ќе може прелесно да ја измиете. 4 - Варен кус-кус (тоа е тарана, ама многу ситна и посна е), може да го комбинирате со разни додатоци, тиквички, патлиџани... 5 - Една тиквичка пресечете ја по должина на половина и издлабете ја внатрешноста. Може да ја наполните со мешавина од ситна соја и патлиџан (сос од патлиџан или сецкан свеж) со зачини и да ги печете во релна, во тава каде сте ставиле малку вода. 6 - Месам домашен леб, во него ставам разни зачини, семки, сусам, и додека е топол е превкусен. (Го печам над хартија за печење, таа е мрсна, ама мислам дека нема врска со маслово, ако грешам нека ме поправи некој) 7 - Ова го немам јадено баш, дека не го обожавам. Леб се попрскува со вода, одозгора се наросува шекер и цимет. Вака често јаделе порано нашите. Има и солена варијанта, со што лебот се наросува со сол и малку буковска. Можеби рецептиве не се баш највкусни, ама се прават без масло, и интересни се за промена во менито.
ај некој рецепт како да зготвам свежи шампињони без масло? обично ги пржам со праз или кромид, незнам како би изгледале печени, изводливо е или не
Убави се и печени,јас имам и полнето со ориз некои...Како додаток на полнети пиперки...со соја и ориз...Бидејки сум вегетаријанка....
Пост Посна торта со јаболка Состојки 4 јаболка, 4 филџани шекер, 4 филџани брашно, 1 филџан масло, 1 лажица какао, 1 лажица сода бикарбона, 100 гр чоколада за готвење Подготовка Јаболката ги рендаме, па потоа ги додаваме брашното, шекерот, маслото, какаото, и содата, па мешаме со лажица, додека не се изедначи смесата. Вака добиената смеса ја печеме во тепсија бр.30, ама пред да ја испечеме ја оставаме да отстои еден саат, додека не се појават меурчиња на површината. Печеме во загрена рерна околу 20-на минути, откако ке се олади ја премачкуваме со мармалад и топено чоколадо. Спојлер Прочитај повеќе: http://moirecepti.mk Девојки, сакам да споделам еден рецепт кој самошто го најдов, а воедно сакам и да прашам дали навистина се посни: krem fix Dr Oetker и несквикот. Eurokrem preliv (obican i posni) Sastojci 1 vanilin secer 1 kasika secera 1/2 margarina 8 kasika neskvika (ili kakaa ako je posno) 1/2krem fix Dr Oetkerov 1dl voda U serpicu sipati 1dl vode, dodati vanilin secer I obican secer. Kada sve to provri i secer se istopi skloniti sa vatre i ostaviti 1-2min da se prohladi. U tu smesu sipati izrendan margarin (lakse je kad se izrenda) i promesati da se smesa sastavi i dobije kremasti izgled. U to sve dodati 8 kasika neskvika ili kakaa i izmesati da se smesa sjedini. Na kraju dodati krem fix-a i mesati rucno 2 min. Ostaviti malo da se smesa zgusne i dobicete inzvarendan krem koji moze da se sluzi uz bilo sta.
Во понеделник сум на слава кај дечко ми дома, (кај свекрвица и свекор) па решив да направам посно благичко. Секогаш кога им носам благо, е правено од мајка ми и од мене заедно, и секогаш ми го бендисувале премногу па дури и одма рецепти им давам, ама сега сум сама тука во Скопје, така да прв пат сама ќе готвам нешто благо и ептен сум возбудена, но за жал не можам да одберам нешто комплицирано или некоја убава посна торта, пошто немам баш време за правење на второ благо ако го утнам тоа комплицираното, па се одлучив за совршени лесни и ефтини посни колачиња. Состојки Тесто 1/2 мл масло 250 мл млака вода 2 пециво брашно по потреба Фил 250гр мармелада од сливи, кора од лимон, мелени ореви, ванила Шербет 1 кг шеќер 600 мл вода За валкање по желба/потреба мелени ореви, кокос Подготовка Во длабок сад се става маслото, водата , пецивото и брашното и се замесува глатко тесто. Се дели тестото на 4 дела. Секој дел се сучи во кора која се премачкува со 2 лажици мармелада, 2 лажици мелени ореви, кора од лимон и ванила. Сето ова се замотува во ролат кој се сечи на парчиња. Од еден ролат излегуваат 10 парчиња. Значи од сите 4 ролати излегуваат околу 40 колачи. Се печат во загреана релна на 200степени-30мин. Кога ќе оладат се попаруваат со шербет, се оставаат да впијат колачите од шербетот и се увалкуваат со мелени ореви или кокос. Пријатно!