Пост

Discussion in 'Религија' started by Lovely, Feb 13, 2010.

1. mickey18

mickey18 Активен член

2. mace so sini oci

mace so sini oci Истакнат член

Moze li nekoj da mi kaze kako pravilno se posti, koga moze da se zeme pricesna i kako?
    Sakam da postam ama ne sum zapoznata so mnogu raboti.. fala vi na pomosta ❤️

3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Од понеделник до петок е пост без масло. Сабота и недела со масло. За Благовештение и Цветници се јаде и риба. За причест прашај поп, треба исповед пред тоа. Дали прв пат постиш? Ако е прв пат, можеби поп ќе ти дозволи пост на масло, да ти е полесно, бидејќи овој пост е најстрог и најтежок, посебно ако не си постела претходно.

mickey18 likes this.
  4. Iva:)

Iva:) Популарен член

Мислам дека секоја недела можеш да се причестиш, ако сум грешка нека ме исправат.

5. mace so sini oci

mace so sini oci Истакнат член

Да прв пат постам

6. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Прв пат ќе постам, имам прашања во врска со постов, не ми е јасно со зејтин се јаде секоја сабота и недела или само Голема сабота и недела пред Велигден, а претходните саботи и недели не?? Ова ме буни малце.. Дали може да се пијат густи и газирани сокови и да се јаде благо(ресани, наполитанки пример)? Алкохол не се пие воопшто цел пост?

7. Antebellum

Antebellum Популарен член

Секој викенд е со масло, се јаде храна без млеко, јајца, месо, риба се јаде на Благовештение и на Цветници, ама да си зборнеш со поп најубаво ќе ти каже за да ти се усогласи и со работните обврски. Алкохол не се пие, освен вино во одредени денови. На пакуваните производи со големи букви пишува посно, ќе си читаш повнимателно и нема да погрешиш.

Со лесно постот Господ да ви ги слушне молитвите.

Anyshka, Orthophill and ivanamackica like this.
  8. ivanamackica

ivanamackica Популарен член

Фала ти :nod:

Antebellum likes this.
  9. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Masloto e mrsno a e od rastenija proizvedeno, ribata e posna a e zivotince so krv i meso. Abe daj si nemat logika ova religijava. Zs taka prajte - zs taka rekle starite. Eh moja Makedonijo:sweat:;(

10. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Се одлучив по прв пат да постам, не разговарав со свештено лице бидејќи од вчера одлучив да постам, па ќе побарам тука некој совет.
    Според МПЦ правилен пост е до петок на вода, сабота и недела со зејтин, но мислам дека нема да можам да се придржам до постот на вода. Дали би било проблем да го постам цел пост со зејтин?
    Постел некој така до сега?

11. eliesaab

eliesaab Популарен член

Ако одиме во детали и постот нема никакво значење ако тој/таа што пости после завршувањето си продолжи исто (со некои постапки: навредува, трачари..). Додуша и не мора да се чека пост за да човек се ,,прочисти". Пола и повеќе што постат, постат заради намалување на килограмите - што не е баш во склад со главното.

Aschenputtel and Angelllla like this.
  12. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Рибата се јаде само за празници. Секако дека може и со масло да се пости, но си има значење кога и зошто е без масло. Има логика постот само за кого како.

@Just_a_kid можеш така да постиш само не знам дали ќе смееш да се причестиш.

mickey18, Anyshka and Just_a_kid like this.
  13. FlowerMarija

FlowerMarija Активен член

Не се зборува за тоа кој за што пости туку ова навистина нема смисла маслото е растително зошто не е посно, а риба се дава во пост што има животинско потекло. Некој постручен нека одговори зошто е така. Сите што постат навистина не се прочистуваат познавам многу што пушат цигари, пијат алкохол, озборуваат и слично.
    @Just_a_kid оди во црква побарај благослов може да ти дадат благослов да постиш со масло и да се причестиш бидејќи првпат постиш.

Angelllla and Just_a_kid like this.
  14. asdas

asdas Популарен член

Која е поентата да се забранува растителен производ?

Исто така, има нешто по црковниве упатства за цигарите во пост? Или тоа може, не е од животинско потекло?

Angelllla likes this.
  15. Cka

Cka Форумски идол

не смее да се пуши пие дрогира никогаш, тоа е зависност.

16. DS10

DS10 Истакнат член

Лесен пост на сите:l:

Just_a_kid and Bitter-Sweet like this.
  17. DS10

DS10 Истакнат член

Така ги постев сите јас, не можам да одам по календарче, не знам дали ќе успеам и после мака да ми биде, ама не се причестував. Овој пост не сум во можност да постам, нека проштева Господ.

eliesaab and Just_a_kid like this.
  18. lala15

lala15 Истакнат член

Поентата на постот без масло е уште по ригорозно укинување на храната што ја јадиме во останатите денови, уште еден степен поскромно приготвување и внесување на храна, помалку готвено и сирово јадење, а не демек ако е расителен производ-нема поента. Суштината на постот е тоа, воздржување од храна, но пред се, и од се останато што ни прави задоволство, еден вид на жртва кон Бога. Се што е пропишано во црквата си има длабока смисла и поента, затоа опстојало 2000 години, а не заради некоја глупава причина која ние мислиме дека ќе ја надмудриме. Ова за цигарите нема да го коментирам, оти е крајно дрско, а ти го одговори членката и погоре.

Rozevata, Just_a_kid and mickey18 like this.
  19. Orthophill

Orthophill Популарен член

За да се причестиш, треба прво да се подготвиш. Прво да се исповедаш за гревовите, кои ги имаш направено, да се потрудиш во постиве колку што можеш да постиш и повеќе да се молиши да читаш божовни книги. Можеш да постиш со масло, освен неделата пред да се причестиш, исто така ако можеш пости без масло оваа и последната седмица. Ако не можеш да си здрава и жива.

Со масло се пости секоја сабота и недела, освен Великата Сабота, денот пред Велигден.
    Ресаните мислам дека се мрсни, но посно благо може да јадеш без проблем.

Маслото е попосно од рибата. Рибата не ја сметале за животно со крв, плус е ладнокрвна.

Нема да е проблем, многумина постеле и постат така.

Маслото е попосно од рибата. Но и рибата е посна. Во овие пости риба не се јаде освен на Цветници и Благовештение, кои се големи празници многу битни за нашето спасение.

Elenpelen and Just_a_kid like this.
  20. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Денес почнува Велигденскиот пост. Се одлучив постам. Со лесно на сите.:)